Dan Jones, “Het verdeelde koninkrijk, Koning Jan en de Magna Carta, 1215”, alweer een schiiterende uitgave van Omniboek.

Dit boek verhaalt over het roemruchte jaar 1215. Dat was niet alleen het jaar van de wetshervormingen uit de Magna Carta en het conflict tussen koning Jan zonder Land en zijn edelen, maar ook een jaar van kruistochten en kerkhervormingen, van buitenlandse oorlogen en dramatische belegeringen, van handel en verraad. Een jaar waarin Engeland werd binnengevallen door een Frans leger en Londen werd bestormd door woedende Britse edelen…

De Engelse koning, Jan zonder Land, haalde zich via belastingheffingen het ongenoegen van zijn baronnen op de hals. Almaar durende oorlogen eindigden met de grote nederlaag in de Slag bij Bouvines, waarna een zeer ongunstig vredesverdrag met Frankrijk moest worden gesloten. Na de Slag bij Bouvines (1214) raakte Jan nl. vrijwel alle gebieden in Frankrijk kwijt. De baronnen, zijn leenmannen, waren opnieuw ontevreden, evenals de geestelijkheid en de burgerij. Op 15 juni 1215 werd Jan zonder Land bij Runnymede, in het graafschap Surrey aan de oever van de Theems, gedwongen de Magna Carta te tekenen.

De Magna Carta Libertatum (Grote Oorkonde van de Vrijheid) was de naam van een leenovereenkomst naar feodaal recht, die de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 bezegelde, waarin regels werden vastgelegd over zaken als vrijheden voor de kerk en de edelen, rechtspraak op basis van wetgeving en belastingheffing. Jan zonder Land (John Lackland of Jean sans Terre) (1166/1167-1216), de jongste zoon van Hendrik II en Eleonora van Aquitanië, was van 1199 tot 1216, koning van Engeland en vanaf 1199, hertog van Normandië. In “Het verdeelde koninkrijk”, een derde maar losstaand deel na “Vorsten van Albion” en “Gevecht om de troon”, tekent bestsellerauteur Dan Jones, een levendig beeld van het middeleeuws leven in het belangrijkste jaar in de Engelse geschiedenis. Naast het beschrijven van deze omwentelingen, verkent Dan Jones de levens van gewone mensen in het 13de-eeuws Engeland, hoe ze aten, zich kleedden, werkten, leefden en stierven. Dit alles om een levendig en aangrijpend portret te creëren van een buitengewoon jaar in de Engelse geschiedenis.

Dan Jones verkocht al meer dan een miljoen exemplaren wereldwijd. Zijn meeslepende proza en zijn statuur als gezaghebbend historicus blijken onweerstaanbaar. Dit boek is het slotstuk van zijn eerdere titels over het Huis Plantagenet, vorsten en vormgevers van middeleeuws Engeland. Het verdeelde koninkrijk is ook als losstaand boek te lezen. Een vakkundige en fascinerende studie met kaarten, stamboom, inleiding en opmerking over de dateringen van deze turbulente periode en op het leven in Plantagenet Engeland, het Engeland van Robin Hood en Ivanhoe. Het boek eindigt met 2 appendices, “De tekst van de Magna Charta” en “Charter van het Bos”.

1215 opent een venster op het dagelijkse leven in de 13de eeuw: huis en kerk, liefde en huwelijk, onderwijs en landbouw, vogelvrijdom en avontuur. Het biedt een levendig en gezaghebbend portret – van koninklijk hof tot boerenhuwelijk – van het middeleeuwse leven in het rond, evenals een opwindende en onthullende verkenning van de grote thema’s politiek, oorlogvoering, religie, feodalisme, mercantilisme, reizen en de wet in een transformatief jaar in de Engelse geschiedenis. “In the reign of King John” en “Realm Divided, A Year in the Life of Plantagenet England” werden voor deze Omniboek uitgave vertaald door Roelof Posthuma. Zeker lezen!

Dan Jones Het verdeelde koninkrijk Koning Jan en de Magna Charta, 1215 254 bladz. uitg. Omniboek ISBN 9789401918916

https://www.stretto.be/2020/12/12/dan-jones-vorsten-van-albion-het-huis-plantagenet-vormgevers-van-engeland-een-monumentale-uitgave-van-omniboek/

https://www.stretto.be/2021/05/28/dan-jones-gevecht-om-de-troon-de-rozenoorlogen-en-de-opkomst-van-de-tudors-een-interessante-en-meeslepende-uitgave-van-omniboek/