“The First Nowell – Christmas Carols Through the Ages”, door The Edison SIngers, op het label Naxos. Stemmige kerstmuziek voor koor en orgel.

Het kerstlied vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen, maar heeft sindsdien een grote verscheidenheid aan muzikale achtergronden omarmd. Op deze cd speelt religieus sentiment zich af in veel verschillende contexten, van de mysteriespelen tot een Afro-Amerikaanse spiritual, van de oorsprong ervan in het gregoriaans en 16e-eeuwse seculiere dans, tot traditionele voorbeelden die geworteld zijn in poëzie. Enkele van de beroemdste en mooiste voorbeelden, in totaal 18 Carols, staan hier opgenomen naast opzwepende hedendaagse kerstliederen om het specifiek genre door de eeuwen heen te presenteren.

Dr. Noel Edison (°1958) is een veelzijdige en charismatische dirigent die al lang wordt erkend als een van de toonaangevende koordirigenten in Canada, als artistiek leider en dirigent van Canadese ensembles, het Toronto Mendelssohn Choir, The Elora Singers en het volledig professionele parochiekoor. Dr. Edison is de ontvanger van talloze onderscheidingen, waaronder de Order of Ontario, de hoogste onderscheiding van de provincie, en de Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal in 2012. Edison heeft meer dan 26 opnames geproduceerd onder het internationale label Naxos met zijn verschillende koren, en veel van deze opnames hebben nominaties opgeleverd voor zowel Grammy- als Juno-awards.

Matthew Larkin (°1963) is al vele jaren een van Canada’s toonaangevende liturgische musici en was directeur/associate director of music bij een aantal belangrijke Canadese parochies. Hij studeerde orgel, koordirectie, dirigeren en compositie aan de Universiteit van Toronto (als orgelstudent aan Trinity College) en aan het Royal College of Music (VK). Larkin, een fellow van het Royal Canadian College of Organists, is wereldwijd bekend als recitalist, begeleider en artiest, en is momenteel artistiek directeur van Caelis Academy Ensemble (dat hij in 2016 oprichtte), en conservator van muziek in St Andrew’s Church, Ottawa. Hij houdt een volle kalender bij van opdrachten en verdeelt zijn tijd tussen Ottawa en Toronto. Larkin heeft cd-opnames op zowel de labels Naxos als ATMA Classique en wordt vertegenwoordigd door Domoney Artists.

Tracklist

Traditional

 1. Tomorrow Shall Be My Dancing Day (arr. S. Nicholson for choir and organ)

Holst, Gustav

 1. In the Bleak Midwinter (arr. O. Gjeilo for choir)

Niles, John Jacob

 1. I Wonder as I Wander (arr. M. O’Donovan for choir and organ)

Sweelinck, Jan Pieterszoon

 1. Hodie Christus natus est, SwWV 163 (arr. N. Edison for choir and organ)

Traditional

 1. Sans Day Carol (arr. J. Rutter for choir and organ)

Ord, Boris

 1. Adam lay ybounden

Traditional

 1. Go Tell It on the Mountain (arr. P. Halley for choir)

Whitacre, Eric

 1. Lux Arumque

Vaughan Williams, Ralph

 1. 5 English Folk Songs: No. 5. Wassail Song

Beamish, Sally

 1. In the Stillness

Traditional

 1. Ding Dong! Merrily on High (arr. C. Wood and M. Larkin for choir and organ)
 2. A Virgin Most Pure (arr. C. Wood for choir)

Willan, Healey

 1. Hodie, Christus natus est

Traditional

 1. Coventry Carol (arr. M. Shaw for choir)

Biebl, Franz Xaver

 1. Ave Maria (Angelus Domini) (version for 2 mixed choirs)

Traditional

 1. My Dancing Day (arr. B. Chilcott for choir)

Gruber, Franz Xaver

 1. Silent Night (Stille Nacht) (arr. S. Chinsen for choir and organ)

Traditional

 1. The First Nowell (arr. P. Halley and J. Stainer for choir and organ

The First Nowell Christmas Carols Through the Ages The Edison Singers Noel Edison cd Naxos 8574475