Ontdek Anton Rubinsteins “Piano Sonatas Nos. 1 and 2 en 3 Serenades” door Han Chen en zijn klavierstukken door Sergio Gallo, op het label Naxos. Niet te missen!

Anton Rubinstein componeerde in een romantische, westers georiënteerde stijl, waarmee hij zich distantieerde van de muziek van de leden van “Mogoetsjaja koetsjka” of “Het Machtige Hoopje” rond Balakirev. Anton Rubinstein was één van de meest gevierde pianisten van zijn tijd, maar hij was ook dirigent en een productieve componist. Als componist kreeg Anton Rubinstein (1829-1894) (foto) zijn scholing samen met zijn broer Nikolaj tussen 1844 en 1847 in Berlijn, bij Siegfried Dehn. In 1848 vestigde hij zich in Sint-Petersburg en legde er de basis voor de professionele muziekcultuur in Rusland. In 1862 stichtte hij het Conservatorium van Sint-Petersburg. Rubinstein publiceerde in 1859 een album met zes magnifieke, lyrische pianominiaturen, “Six Soirees à Saint Petersbourg” op. 44. Rubinsteins “Mélodie in F” en zijn Barcarolle op. 93 nr. 5, werden omwille van hun meteen aansprekende, gevoelige lyriek, wereldberoemd. Hans von Bülow noemde hem immers “de Michelangelo van de muziek”.

Anton Rubinstein was een technisch zeer begaafd componist en als pianist, de gelijke van Liszt. Maar naar eigen zeggen werd hij door zijn tijdgenoten als te Duits ervaren om Russisch, en te Russisch te zijn om Duits te zijn. Zijn muziek werd daarom vaak in diskrediet gebracht. Hij componeerde vier pianosonates. Op de cd staan zijn Pianosonate nr. 1 in mi klein, op. 12, drie Serenades, op. 22 uit 1855, en de Pianosonate nr. 2 in do klein, op. 20. De twee sonates, gecomponeerd tussen 1848 en 1854, bevatten indrukwekkend bravoure spel en zijn gepassioneerde werken die pianist Han Chen benadert alsof hij een 19de -eeuwse, Russische roman leest. Hij graaft nl. naar de essentie van de menselijke ziel. Het is misschien een ironie van de geschiedenis van de smaak, dat Rubinsteins composities pas ongeveer 125 jaar na zijn overlijden, opnieuw worden gewaardeerd. Dit is onder meer te danken aan deze bijzondere Naxos cd’s.

Op de cd van Sergio Gallo staan de Three Pieces, Op. 16; Three Caprices, op. 21, Two Pieces, Op. 28 en de Six Pieces, Op. 51. Rubinsteins Three Caprices, op. 21 zijn gedateerd 1855. De eerste, gemarkeerd Allegretto scherzando in Fis, leidt tot een F majeur Allegro en een laatste Allegro risoluto in Es. Het volgende jaar verschenen zijn Two Pieces, Op. 28, een Nocturne en een Caprice. De zes stukken, op. 51, gedateerd 1857, markeerden voorlopig het einde van Rubinsteins carrière in het buitenland, een periode die hij had doorgebracht in Weimar, recitals in Parijs en Londen en in verschillende Duitse vorstendommen. De Zes Stukken waren kenmerkend voor de componist, een soms veeleisende aanvulling van zijn eigen concertrepertoire en een blijk van zijn streven naar erkenning als componist. Tsjaikofski beschouwde de composities die Rubinstein in deze specifieke periode componeerde trouwens als zijn beste.

Sergio Gallo is de winnaar van concertcompetities van het Sao Paulo Symphony Orchestra en van de University Symphony in Santa Barbara. Hij heeft een beurs ontvangen van de Henry Cowell Incentive Funds van het American Music Center in New York, New York, en toerde tweemaal door North Dakota met een Challenge America Fast-Track Grant-prijs van de National Endowment for the Arts. Sergio Gallo trad op met orkesten in Amerika en in Turkije, evenals voor Radio France en Radio Cultura. Onlangs trad hij op in verschillende landen in Azië en Europa, evenals in grote steden in de Verenigde Staten en in zijn thuisland Brazilië. Sergio Gallo is een Steinway-artiest en zijn opnames werden lovend ontvangen door Gramophone Magazine en American Record Guide. Hij woont in de Verenigde Staten waar hij lesgeeft aan de Georgia State University in Atlanta en aan de Rocky Ridge Music Academy in Estes Park, Colorado.

“Han Chen is een indrukwekkende, gezaghebbende pianist met een sierlijke aanslag, ritmische precisie en hypnotische charme”, schreven Gramophone en de New York Times over hem. Zijn debuutalbum, “Liszt Complete Piano Solo Works Vol. 41” (foto), uitgebracht door Naxos, leverde hem over de hele wereld lovende kritieken op. Als solist speelde hij met talloze orkesten en dirigenten als Vladimir Ashkenazy en Nicholas McGegan. Als pleitbezorger van nieuwe muziek heeft de Chen een enorm aantal werken van levende componisten uitgevoerd. Zo speelde hij werken in première van componisten als Unsuk Chin, Molly Joyce, Louis Karchin en Reinaldo Moya. Han Chen, geboren in Taichung in Taiwan, woont nu in Long Island City. Na zijn afstuderen aan de Juilliard School en het conservatorium van New England, vervolgt hij nu zijn doctoraat aan het Graduate Centre, CUNY bij Yoheved Kaplinsky en Ursula Oppens.

Anton RUBINSTEIN Piano Sonatas Nos. 1 and 2 Three Serenades Han Chen, Piano cd Naxos 8.573989

Anton Rubinstein Piano Music Three Caprices, Op. 21; Six Pieces, Op. 51 Sergio Gallo, Piano cd Naxos  8574300

https://www.stretto.be/2020/04/12/anton-rubinstein-piano-concerto-no-3-in-g-major-op-45-piano-concerto-no-4-in-d-minor-op-70-door-grigorios-zamparas-piano-en-bulgarica-philharmonia-o-l-v-jon-ceander-mitchell-op-het-label/

https://www.stretto.be/2020/04/12/anton-rubinsteins-piano-concerto-no-1-don-quixote-en-piano-concerto-no-2-in-f-op-35-suite-in-es-op-119-door-grigorios-zamparas-piano-en-het-bohuslav-martinu-philharmonic-orchestra-o-l-v/