Volodymyr Yermolenko (red.) “Oekraïne. Geschiedenissen en verhalen”, een verruimende en verrijkende uitgave van ISVW.

Oekraïne, etymologisch afgeleid van het Oerslavisch woord voor ‘grensgebied’ of ‘grensland’, staat vandaag meer op de kaart dan ooit. President Zelensky en steden als Kyiv en Kharkiv zijn onophoudelijk in het nieuws. ‘Vandaag is Oekraine niet alleen in gevecht, maar denkt het ook na. Het denkt veel meer aan de toekomst dan aan het verleden’. (Volodymyr Yermolenko).

In “Oekraïne. Geschiedenissen en verhalen”, introduceren 16 denkers en schrijvers, Oekraïne aan een niet-Oekraïens publiek. Ze vertellen o.a. over de geschiedenis van hun land, de Oekraïense literatuur, filosofieën en mythes, de stereotypes en het uitgaansleven. Dit boek is een verzameling essays van en interviews met Oekraïense historici, filosofen, schrijvers, kunstenaars en analisten. Het toont o.a. de democratische politieke cultuur van de Oekraïners aan, hun liefde voor vrijheid, hun pluraliteit en hun strijd tegen tirannie. Deze essays, geordend rond de thema’s, geschiedenissen, identiteiten, archetypen, verhalen, moederlanden, pijn, betrekkingen en stereotypen, vertellen en vermengen dit alles tot een originele en boeiende geschiedenis, van de prehistorische en antieke culturen, over Cimmeriërs, Scythen en Slaven, Grieken, Sarmaten, Goten, Hunnen en Chazaren, tot de Slavische expansie, het Kievse Rijk, de regeringen van Joesjtsjenko, Tymosjenko en Janoekovytsj, de Maidan-revolutie en de Russische invasie.

U leest o.a. over Oekraïne: een korte en globale geschiedenis van Oekraïens brood, Roes, Kozakken en Oekraïense identiteit, de Oekraïense cultuur en literatuur, het Donetsbekken, een historische, economische en culturele landstreek in het oosten van Oekraïne, Oekraïne en de Krim-Tataren, Oekraïne’s Poolse relaties, Oekraïners en Joden, stereotypen over Oekraïne in Duitsland en over de fragiele nationale veiligheid van Oekraïne. De samensteller, de filosoof, Volodymyr Yermolenko, schreef voor deze Nederlandse vertaling een nieuw voorwoord, waarin hij de realiteit van de oorlog beschrijft. Wil u Oekraïne beter leren kennen? Lees dan “Oekraïne. Geschiedenissen en verhalen”. Alle opbrengsten van het boek gaan bovendien naar goede doelen die Oekraïne steunen.

Volodymyr Yermolenko (°1980), een Oekraïens filosoof en journalist, specialist van Walter Benjamin en hoofdredacteur van UkraineWorld.org, is een meermaals bekroond schrijver, commentator op Oekraïense gebeurtenissen voor tal van internationale media en universitair hoofddocent aan de Kyiv-Mohyla Academie.

Volodymyr Yermolenko (red.) Oekraïne. Geschiedenissen en verhalen 288 bladz. uitg. ISVW ISBN 978-90-832122-8-9