Johan Op de Beeck, “De Franse Revolutie, Van Revolte tot Republiek”, en “Van Robespierre tot Napoleon”, 2 meesterwerken, uitgegeven door Horizon.

In “De Franse Revolutie” leest u het verhaal door de ogen van de Belgische revolutionair en advocaat, François Robert. Want, tegelijk greep ook in de Zuidelijke Nederlanden een omwenteling plaats. In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck, het stormachtig verhaal van de gebeurtenissen tussen 1793 en 1798, van de bestorming van de Bastille in 1789, en van het nobel devies ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’, tot de bloeddorstige terreur van revolutionairen, die de macht grepen en vervolgens zelf onder de guillotine terecht kwamen…Na de Vrede van Amiens met het Verenigd Koninkrijk in 1802, liet Bonaparte zich benoemen tot eerste consul voor het leven en op 18 mei 1804, verleende de senaat hem de titel van keizer…

François Robert (1763-1826) (foto) was een echte sansculotte, een radicale revolutionair, die de secretaris was van Danton. Hij was een boerenzoon uit de Ardennen, geboren in Gimnée in het Luikse, kwam als advocaat in Parijs terecht, en werd daar verliefd op Louise-Félicité Guynement de Kéralio (1758-1821), nota bene, van Bretoense adel. Zij was de eerste vrouwelijke, Republikeinse journaliste die een eigen krant had, “Le Journal d’État et du Citoyen”. Robert trouwde met Louise-Félicité en hun dochter, Adélaïde, trouwde met de beroemde, Belgische musicoloog, François-Joseph Fétis. Robert schreef een pamflet, ‘weg met het koningshuis’ en in juli 1790, was hij een van de oprichters van de Cordeliers Club en werd hij ook ingeschreven onder de leden van de Société des amis de la Constitution en de Société Fraternelle des Jacobins. Samen met Condorcet, was hij een van de eersten, die in Frankrijk de Republiek bepleitte. Hij werd verkozen tot de Nationale Conventie en stemde op 20 januari 1793 voor de dood van koning Lodewijk XVI.

Johan Op de Beeck stelt u eerst Vonck en Van der Noot (foto’s) voor. Als aanvoerder van de statisten, was de Brusselaar, Henri van der Noot (1731-1827), immers, samen met Johannes Franciscus Vonck (1743-1792), de leider van de Brabantse Omwenteling (1789-1790) tegen het Oostenrijks gezag van keizer Jozef II. Bij de vorming van de Verenigde Nederlandse Staten in 1789, vormden de statisten, die aansluiting zochten bij de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, weliswaar de eerder conservatieve fractie, tegenover de vonckisten, die zich lieten zich inspireren door de Franse Revolutie en definitief komaf wilden maken met het ancien régime van de standen.

Vervolgens heeft de auteur het o.a. over de aanval in 1789 (vooral door vrouwen) op het kasteel van Versailles; over het jaar 1790, de reactionaire revolutie en de roep om de republiek; Varennes en de girondijnen, waartoe o.a. Charlotte Corday behoorde. De vlucht naar Varennes in juni 1791, was de poging van de Franse koning Lodewijk XVI, om in de nacht van 20 op 21 juni, samen met koningin Marie Antoinette en andere leden van zijn familie, weg te vluchten uit Parijs. De koninklijke familie vermomde zich als de Russische barones Von Korff en haar gevolg. De gouvernante van de dauphin, Madame de Tourzel, speelde daarbij de rol van de Russische barones. Lodewijk XVI speelde haar kamerheer, de koningin en de zuster van Lodewijk XVI, Madame Elisabeth, waren zogenaamd de gouvernante en een verpleegster, en de koninklijke kinderen, deden zich voor als de dochters van Von Korff. Op 21 juni, ontdekte de revolutionair, Jean-Baptiste Drouet, de plaatselijke postmeester van Sainte-Menehould, (nota bene de geboorteplaats van Doim Pérignion), dat in de luxueuze berline, de koninklijke familie zat. Het gezelschap werd kort daarna gearresteerd in het nabijgelegen Varennes-en-Argonne.

Hierna volgen in het boek o.a. het septemberbloedbad of Septembermoorden tijdens 4 dagen in september 1792, de Eerste Republiek, oorlog om België en het Comité de Salut Public van Robespierre, dat samen met het Comité de sûreté générale, het schrikbewind vormde tijdens de terreur. Na deze hoofdstukken, vertelt de auteur verder over de eerste grondwet en de coup, Nicolas de Condorcet (foto) (verkozen tot de Assemblée législative en in 1792, lid van de Convention Nationale), Beeldenstorm en de Terreur (augustus 1792 – juni 1793). Een fascinerend en meeslepend meesterwerk. Niet te missen!

In een wervelende vertelling brengt Johan Op de Beeck zijn vervolg op het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van het schrikbewind door Robespierre in 1793 tot de staatsgreep van Napoleon in 1799, van het nobele devies ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’ tot de bloeddorstige terreur, van revolutionairen die naar de macht grepen maar vaak zelf onder de guillotine belandden. Zelden leest geschiedenis zo fascinerend en meeslepend!

Johan Op de Beeck (°1957) was aanvankelijk journalist en hoofdredacteur van diverse media, van de BRT, TV Limburg, Euronews, het European Journalism Centre (EJC) in Maastricht en Kanaal Z, tot Canvas en Ketnet bij de VRT en Videohouse. Van zijn hand verschenen 5 indrukwekkende boeken over het Napoleontisch tijdperk, “Napoleons Nachtmerrie” (2012), “Waterloo. De laatste 100 dagen van Napoleon” (2013), de tweedelige Napoleonbiografie (2014) en “Het Hart van Napoleon” (2016). In 2015 schreef hij “Het Verlies van België” over het ontstaan van België in 1830. Hierna volgden “De Bedreigde Vrijheid” (2017), over de vrijheid van meningsuiting, “De Zonnekoning: Glorie & schaduw van Lodewijk XIV” (2018), en een schitterend boek over de Belgische koning, Leopold II. (2020). Voor Klara (Vrt-radio) maakte hij radio- en podcastreeksen over Napoleon en de Belgische revolutie van 1830.

Johan Op de Beeck De Franse Revolutie 1 -Van Revolte tot Republiek 542 bladz. geïllustreerd uitg. Horizon ISBN 9789464102277

Johan Op de Beeck  De Franse Revolutie 2 – Van Robespierre tot Napoleon 492 bladz. geïllustreerd Uitg. Horizon ISBN 9789464101102

https://www.stretto.be/2020/12/06/johan-op-de-beeck-de-zonnekoning-glorie-schaduw-van-lodewijk-xiv-een-schitterende-uitgave-van-horizon/

https://www.stretto.be/2020/12/05/johan-op-de-beeck-waterloo-de-laatste-100-dagen-van-napoleon-een-schitterende-uitgave-van-manteau/

https://www.stretto.be/2020/12/05/johan-op-de-beeck-napoleon-deel-1-van-strateeg-tot-keizer-en-napoleon-deel-2-van-keizer-tot-mythe-uitgegeven-door-manteau-monumentaal/

https://www.stretto.be/2020/12/05/johan-op-de-beeck-napoleons-nachtmerrie-de-ondergang-van-de-keizer-en-zijn-soldaten-in-rusland-1812-een-uitgave-van-horizon/

https://www.stretto.be/2020/12/01/johan-op-de-beeck-leopold-ii-het-hele-verhaal-uitgegeven-door-horizon-een-must/