Bart Van Loo, “Mijn Frankrijk, Literatuur, cuisine, erotiek en chanson”, een sublieme uitgave van De Bezige Bij. Niet te missen!

Deze luxueuze uitgave bevat 4 heel bijzondere, eerder gepubliceerde boeken van Bart Van Loo, “Chanson”, “Parijs retour”, “Als kok in Frankrijk” en “O vermiljoenen spleet!”.

In 2006 werd Bart Van Loo (°1973) fulltime schrijver en verscheen zijn debuut, “Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk”, het relaas van een reis in de sporen van de beroemde auteurs, die de Franse 19de eeuw een gezicht gaven, Victor Hugo, Alexandre Dumas, George Sand, Honoré de Balzac, Émile Zola, Alphonse Daudet, Guy de Maupassant en Gustave Flaubert. Voor dit boek kreeg hij trouwens de Groene Waterman Publieksprijs. In april 2008 verscheen dan, “Als kok in Frankrijk. Literaire recepten en culinaire verhalen”, een ludiek essay over de Franse gastronomie en de culinaire charmes van literaire meesterwerken. Zijn derde boek “O vermiljoenen spleet! Seks, erotiek en literatuur”, een geschiedenis van de Franse erotische literatuur, volgde in 2010. In 2011 bundelde De Bezige Bij zijn drie Frankrijkboeken tot het meer dan duizend bladzijden tellende “Eten! Lezen! Vrijen! De Frankrijktrilogie”. In 2016 volgde reeds een pocketeditie. In het najaar van 2011, volgde dan het meesterlijke “Chanson”, een gezongen geschiedenis van Frankrijk, een muzikale slalom door de Franse muzikale geschiedenis, een zoektocht naar de ziel van het chanson.

Voor zijn boek, “Parijs retour”, bezocht Bart Van Loo niet alleen de plaatsen waar beroemde auteurs leefden en werkten, maar sloop ook telkens het decor van hun romans binnen. Erudiet en bevlogen beschreef Van Loo zijn queeste, die hem van Parijs naar de Côte d Azur voerde, van de rotsen van Etretat naar Cap d Antibes. Parijs retour was het resultaat van duizenden kilometers literair reisplezier.

Het literair kookboek, “Als kok in Frankrijk”, bevatte culinaire fantasieën en literaire gerechten. Langs literaire, culinaire en historische paden bereikte Van Loo het summum van eten en lezen. Jarenlang heeft Bart Van Loo de geheimen van eeuwenoude kookboeken en de gastronomische charmes van literaire meesterwerken bestudeerd en bracht de smakelijkste culinaire fantasieën en gerechten samen. Waar vinden pêche melba en steak tournedos hun oorsprong? Hoe maak je gargantueske eieren? Zijn frietjes nu Frans of Belgisch? En hoe zit het met de Franse kannibalenkeuken? Van Loo serveerde naast verrassende ontdekkingen, ook tal van recepten voor elke gelegenheid.

In “O vermiljoenen spleet! een geschiedenis van pornografie en erotiek”, zijn broeierig boek over seks, erotiek en literatuur, verleidde Bart Van Loo u tot een intrigerende reis langs teksten van auteurs, die wulpse lichamelijkheid hebben bezongen. Ze trotseerden de censuur en beschreven zonder schroom de intiemste handelingen en verlangens. Hoe en waarom deden ze het? Van Loo nam een diepe duik in aangebrande klassiekers van o.a. Markies de Sade, François Rabelais en Anaïs Nin, en toonde hoe onze kijk op seksualiteit in het voorbije millennium is geëvolueerd. Dit wuft lustboek was verlucht met prachtige, eeuwenoude gravures.

In “Chanson” vertelde Bart Van Loo een hoogst originele en vermakelijke geschiedenis van Frankrijk aan de hand van wereldberoemde én vergeten Franse chansons. Wie pinkte geen traan weg bij “Ne me quitte pas?” Wie ging niet uit de bol op “Alexandrie Alexandra?” Wie droomde er nooit van de liefde te bedrijven op “Je t aime moi non plus?”. Voor Van Loo vormden de onsterfelijke nummers van Brel, Gainsbourg, Piaf en andere groten, de aanleiding voor een wonderbaarlijke vertelling. Hij wandelde door de straten van Parijs, liet chansons in zijn hoofd weerklinken en bracht de Franse geschiedenis swingend tot leven.

Van Brel tot Balzac, van Château Pétrus tot Chateaubriand en van De Sade tot Brigitte Bardot, in “Mijn Frankrijk” is voor het eerst alles bijeengebracht wat Bart Van Loo over Frankrijk schreef. In duizend-en-enige bladzijden gidst hij u vlot, erudiet en bevlogen genereus en aanstekelijk, langs geschiedenis en muziek, reizen en lezen, eten en drinken, seks en erotiek, door Frankrijk. M.a.w. deze 4 boeken bezingen op de meest originele wijze de belangrijkste geneugten van het bestaan. Schitterend! Niet te missen!

Bart Van Loo Mijn Frankrijk, Literatuur, cuisine, erotiek en chanson 1328 bladz. uitg. De Bezige Bij ISBN 9789403107127

https://www.stretto.be/2020/12/01/bart-van-loo-napoleon-de-schaduw-van-de-revolutie-een-schitterende-uitgave-van-de-bezige-bij/

https://www.stretto.be/2019/02/02/de-bourgondiers-aartsvaders-van-de-lage-landen-een-fascinerende-monumentale-vertelling-over-de-nederlanden-in-de-15de-eeuw-uitgegeven-door-de-bezige-bij/