Johan Op de Beeck “De Zonnekoning, Glorie & schaduw van Lodewijk XIV”, een schitterende uitgave van Horizon.

Lodewijk XIV (1638-1715) was de koning der koningen. Als absolute vorst vormde hij het in zijn tijd nog feodaal Frankrijk om tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa zou worden. Eeuwige roem verwierf de koning dankzij Versailles, een jachtslot dat hij liet omtoveren tot een van mooiste kastelen ter wereld. Zijn leven bestond uit veldslagen, intriges, minnaressen, kunst en mysteries …Louis XIV, koning van Frankrijk en Navarra, domineerde zijn tijd. Hij was een van de grootste beschermheren van de Europese geschiedenis, denk aan Molière, Racine, Lully, Le Brun en le Nôtre, en de verbazingwekkende paleizen die hij in Versailles en Marly liet bouwen, wekten de afgunst van vorsten in heel Europa. Ze werden geïmiteerd maar nooit overtroffen. In al zijn paleizen moedigde Louis dansen, jagen, muziek en gokken aan. Lodewijk XIV, de Zonnekoning, breidde de Franse grens in de tweede helft van de zeventiende eeuw uit naar Nederland en Duitsland, en stichtte koloniën in Amerika, Afrika en India. Louisiana, dat ooit een derde van het grondgebied van de huidige Verenigde Staten in beslag nam, werd zelfs naar hem vernoemd.
Johan Op de Beeck vertelt o.a. over zijn familie en kinderjaren, het Regentschap van Mazarin en zijn moeder (1654-1661), de Fronde (een opstand van edellieden tussen 1648 en 1653), de centralisering van de macht van een absolute vorst en de verrijzenis van Versailles, de Devolutieoorlog tussen Frankrijk en Spanje van mei 1667 tot mei 1668, over de Spaanse Nederlanden, zijn strijd met Willem III (1688-1702) (de Hollandse Oorlog), en de Oorlog tegen de Liga van Augsburg of Negenjarige Oorlog (1688-1697).Hierna leest u over het mysterie rond de man met het ijzeren masker (zijn broer, een bastaardkind, Nicolas Fouquet of zijn eigenlijke vader?), en de Spaanse successieoorlog met als onderdeel, de Slag bij Blenheim of Slag bij Höchstädt aan de Donau in Beieren, tussen Frankrijk en Beieren en de “Grote Alliantie” (Engeland, Oostenrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) onder het bevel van John Churchill, eerste hertog van Marlborough, en prins Eugenius van Savoye. Dit alles geplaatst in breed historisch perspectief en gekruid met zijn liefdesleven, (ca. 15 minnaressen) zijn 3 nakomelingen, onder wie Louis, “Le Grand Dauphin” (de grootader van Louis XV), en tal van buitenechtelijke kinderen. Schitterend!Johan Op de Beeck (°1957) (foto), een schrijver van boeiende geschiedenisboeken, was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media. Van zijn hand verschenen vijf boeken over het Napoleontisch tijdperk,  “Napoleons Nachtmerrie” (2012), “Waterloo. De laatste 100 dagen van Napoleon” (2013), de tweedelige Napoleonbiografie (2014) en “Het Hart van Napoleon” (2016). In 2015 schreef hij “Het Verlies van België” over het ontstaan van België in 1830. Hierna volgde “De Bedreigde Vrijheid”, over de vrijheid van meningsuiting, en een schitterend boek over de Belgische koning, Leopold II. Voor Klara (Vrt-radio) maakte hij radio- en podcastreeksen over Napoleon en de Belgische revolutie van 1830.Johan Op de Beeck De zonnekoning Glorie & schaduw van Lodewijk XIV 735 bladz. geïllustreerd uitg. Horizon ISBN 9789492626172

https://www.stretto.be/2020/12/05/johan-op-de-beeck-napoleons-nachtmerrie-de-ondergang-van-de-keizer-en-zijn-soldaten-in-rusland-1812-een-uitgave-van-horizon/

https://www.stretto.be/2020/12/01/johan-op-de-beeck-leopold-ii-het-hele-verhaal-uitgegeven-door-horizon-een-must/