Ontdek, “Charles Mayer, Jugendträume Op. 300, Jugendblüthen Op. 121”, door Luigi Gerosa, piano, op het label Dynamic.

Charles Mayer (1799-1862), een leerling van John Field, was een briljante pianist en leraar die door heel Europa optrad en veelvuldig voor zijn instrument componeerde. Zowel de Jugendblüten (‘Bloemen van de Jeugd’) als de Jugendträume (‘Dromen van de Jeugd’), weerspiegelden de suggestieve titels en de romantische, expressieve stijl, van Schumann en Mendelssohn.

Mayers prachtig vormgegeven muzikale juweeltjes waren gericht op pianisten die graag hun repertoire wilden verbreden door, in de woorden van Schumann, de ‘rijke en eclectische verbeeldingskracht van een kosmopolitische muzikant, wiens werken met genegenheid en oprechtheid, het verhaal vertellen van een burgerlijke wereld gemaakt door van dromen en goede wil’. Luigi Gerosa trad op in Italië en internationaal, zowel als solist met een repertoire van Bach tot de belangrijkste romantische componisten, als in de kamermuziek, met een bijzondere interesse voor de liedliteratuur en de werken van Rachmaninov, Schubert en Schumann. Voor Dynamic maakte hij vier wereldpremièreprogramma’s met werken van Johann Samuel Schröter, Friedrich Wilhelm Kalkbrenner en Stephen Heller.

Charles Mayer(1799-1862), geboren in Königsberg, ook wel bekend als Carl Mayer of Charles Meyer, was een Pruisische pianist en componist actief in het begin van de 19e eeuw. Zijn vader was een klarinettist die kort na de geboorte van Charles naar Sint-Petersburg verhuisde en vier jaar later naar Moskou . Hij ontving zijn vroege muzikale opleiding van zijn moeder, gevolgd door uitgebreide studies bij John Field (1782–1837), bij wie hij bleef studeren nadat het gezin was teruggekeerd naar Sint-Petersburg na de brand in Moskou van 1812. Zijn eerste succesvolle tournee als concertpianist in 1814 leidde hem naar Polen, Duitsland, Nederland en Frankrijk, voordat hij zich in 1819 in Sint-Petersburg vestigde. Tijdens een andere gevierde concerttournee van 1845 reisde hij door Scandinavië (waar hij erelid werd van het Koninklijk Muziekcollege in Stockholm), Duitsland (Hamburg, Leipzig) en Oostenrijk (Wenen).

Na de opkomst van Adolf von Henselt (1814-1889) (foto) in Sint-Petersburg, trok Mayer zich in 1846 terug in Dresden en stierf daar. Mayer was een drukke en succesvolle leraar die naar verluidt zo’n 800 leerlingen in Sint-Petersburg heeft onderwezen. Hij zou de kalme en muzikale (in plaats van virtuoze) techniek van Field hebben overgenomen. Tot zijn meest prominente leerlingen behoorden de Russische pianist en componist Mikhail Glinka en de Poolse componiste Filipina Brzezinska-Szymanowska. Mayer componeerde met meer dan 350 werken, bijna uitsluitend voor piano. Zijn belangrijkste oeuvre omvat een aantal studies, variaties op populaire melodieën, karakterstukken en dansen.

De Italiaanse pianist, Luigi Gerosa, studeerde aan de conservatoria in Piacenza en Milaan en geeft nu les aan het Campobasso Conservatorium. Hij bracht voor het label Dynamic reeds opnamen uit van andere onbekende pianomuziek van Kalkbrenner, Schröter en Heller.

Charles Mayer Jugendträume Op. 300; Jugendblüthen Op. 121 Luigi Gerosa cd Dynamic CDS7980