Ontdek de charme van “Archibald Joyce, Caravan Suite – Toto – Dreams of You – A Thousand Kisses – Acushla”, door het RTÉ Concert Orchestra o.l.v. Andrew Penny, op het label Naxos. Heerlijke nostalgie. Magnifiek!

Archibald Joyce (1873-1963) was een Engelse componist van lichte muziek uit het begin van de 20ste eeuw. Hij wordt beschouwd als de ‘Engelse Walskoning’ en bleef bekend om korte composities als Dream of Autumn en Vision of Salome, die deel uitmaakten van het orkestrepertoire van de White Star Line. Het is waarschijnlijk dat passagiers de composities van Joyce hebben gehoord aan boord van de RMS Titanic. Het White Star Line Songbook bevatte nl. verschillende werken van Joyce. Het orkest zou zelfs aan boord van de Titanic, zijn “Autumn” gespeeld hebben terwijl het schip zonk…

Archibald Joyce, geboren in Belgravia in Londen, begon op jonge leeftijd met componeren en kreeg in 1908, voor het eerst bekendheid met de publicatie van zijn wals “Dream of Autumn” (“Songe d’Automne”), oorspronkelijk geschreven voor piano. Het volgende jaar herhaalde hij dit succes met de wals “Vision of Salome”, eveneens geschreven voor piano. De muziek van Joyce werd immens populair bij dansorkesten en amateurpianisten. De bladmuziek voor pianosolo van zijn walsen werd bv. in zeer grote hoeveelheden verkocht in het VK. Tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging hij voornamelijk door met zijn kenmerkende walsen. Zijn andere successen in deze periode waren Dreaming waltz (1911), Charming and The Passing of Salome walses (1912), 1000 Kisses and Always Gay walses (1913) en Remembrance (1914).

Zijn wals, “Dreaming”, werd voorzien van tekst door Earl Carroll en in de VS geïntroduceerd door Miss Kitty Gordon in Oliver Morosco ’s komedie met muziek, “Pretty Mrs Smith” (1913). “Songe d’Automne” (“Autumn Dream”) en “1000 Kisses” werden zelfs opgenomen in de soundtrack van Charlie Chaplins “The Gold Rush”. Hij schreef samen met Merlin Morgan (muzikaal directeur van Daly’s Theatre in Londen) de musical Toto, en na een try-out in Plymouth, opende het in april 1916, het Duke of York’s Theatre in Londen. Ondanks goede eerste recensies kwam het niet van de grond en werd het na slechts 77 uitvoeringen ingetrokken. In de jaren twintig werd hij gecrediteerd als dirigent van “de eerste moderne dansband in Groot-Brittannië”, waarmee hij in 1912, opnames maakte voor HMV. Hij bleef tot het begin van de jaren twintig een aantal jaren zijn eigen orkest dirigeren.

Archibald Joyce leidde hij zijn eigen dansband, soms bestaande uit honderd man!, afhankelijk van de grootte van de zaal. Overtuigd dat de Weense wals niet naar Britse smaak was, schreef hij mildere voorbeelden, waaronder Dreaming, zijn beroemdste werk, waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht en dat een perfect voorbeeld was van een “hesitation waltz”. Zijn sfeervolle muziek omvatte ook theaternummers, dramatische suites en de “concert valse”, die bedoeld was voor het witte scherm. Songe d’Automne werd zelfs opgenomen door de jazzlegende, Sidney Bechet. In tegenstelling tot zijn tijdgenoten Ketèlbey, Haydn Wood en Eric Coates, vond hij het echter moeilijk om zich aan te passen aan de veranderende tijden en schreef hij nooit de suites en karakteristieke stukken die zijn carrière zouden hebben verbeterd. De wals, “A Thousand Kisses”, kreeg de titel naar aanleiding van een opmerking van een vriend, bij het zien van een mooie vrouw die de kamer binnenkwam: “ze is duizend kussen waard!”

Andrew Penny (1952), geboren in Hull, ging in 1971 naar het Royal Manchester College of Music. Als postdoctoraal was hij de eerste houder van de Rothschild Scholarship in Conducting aan het Royal Northern College of Music. Hij studeerde ook bij Sir Edward Downes en aan het BBC Conductors Seminar in 1985. Sinds 1992 heeft hij meer dan 50 opnames gemaakt voor de labels Naxos en Marco Polo. Een groot deel van het repertoire is Britse muziek en omvat symfonieën van Arnold en Havergal Brian, filmmuziek van Vaughan Williams en Walton, theatermuziek van Sullivan en Holbrooke, en lichte muziek van Coates en Arnold. Zijn complete cyclus van Arnolds negen symfonieën werd uitgegeven voor de 80ste verjaardag van de componist in oktober 2001 en werd de beste aanbeveling van BBC Music Magazine. Penny maakt sinds 1977 deel uit van de instrumentale muziekstaf van Hymers College en is de langst dienende muzikaal leider van het Hull Philharmonic Orchestra. Hij ontving de MBE voor zijn diensten aan muziek tijdens de Queen’s Birthday Honours van 2014.

Het RTÉ Concert Orchestra is een van de twee fulltime professionele radio-orkesten in Ierland die deel uitmaken van RTÉ, “Raidió Teilifís Éireann”, de nationale omroep. Sinds de oprichting als Radio Éireann Light Orchestra in 1948 is het RTÉ Concert Orchestra uitgegroeid van een kleine studio-gebaseerde opnamegroep tot een actief orkest van 45 man dat jaarlijks meer dan tachtig concerten geeft. Het maakt deel uit van RTÉ Performing Groups en speelt klassieke, populaire en bigband-avond- en lunchconcerten, met een scala aan muziek, van barok tot hedendaags.

Archibald Joyce Caravan Suite – Toto – Dreams of You – A Thousand Kisses – Acushla Penny, Andrew RTÉ Concert Orchestra Naxos 8.555218

https://www.stretto.be/2022/02/02/eric-coates-springtime-suite-four-ways-suite-saxo-rhapsody-door-het-slovak-radio-symphony-orchestra-o-l-v-andrew-penny-op-het-label-naxos-heerlijk/

https://www.stretto.be/2021/07/08/sullivan-ballet-music-lile-enchantee-thespis-en-incidental-music-door-het-rte-concert-orchestra-o-l-v-andrew-penny-op-het-label-naxos-heerlijk/