“Ludwig Güttler,  In allen meinen Taten”, cd + dvd, op het label Berlin Classics. Schitterend!

Na een leven gewijd aan muziek en nooit het contact met zijn geboortestad Dresden en Saksen te verliezen, beëindigde de wereldberoemde trompettist, Ludwig Güttler, zijn carrière net voor zijn 80ste verjaardag. Ter ere van deze gelegenheid bracht hij de cd, inclusief dvd, “In allen meine Taten”, uit. Deze release met muzikale schatten uit het verleden en nieuwe opnames, voegt zich eervol bij de vele, succesvolle releases van Berlin Classics.

De muzikale, politieke en maatschappelijke rol van Ludwig Güttlrt (°1943) in Dresden, maar ook zijn invloed op het muzikaal onderzoek aan het Saksische hof, de ontwikkeling van de Corno da Caccia en op vele andere gebieden, die hij in zijn uitgebreid leven heeft aangeraakt, kunnen nauwelijks overschat worden. Na zijn studie bij de Bach trompettist, Armin Männel aan de Muziekacademie “Felix Mendelssohn Bartholdy” in Leipzig, begon Güttlers carrière in 1965, in het Händel Festival Orkest in Halle (Saale), in ’69 in het Dresdens Filharmonisch orkest, en aan de “Universität Carl Maria von Weber” in Dresden, waar hij hoogleraar trompet werd. Hij gaf ook les tijdens het jaarlijks Internationaal Muziekseminarie in Weimar.

Sinds het midden van de jaren ‘70 was Güttler vooral als solist en als dirigent in binnen- en buitenland actief en bekend. Hij wijdde zich al die tijd aan de trompetliteratuur van de 18de eeuw en zijn specifieke specialiteit werd de hoog gestemde piccolo trompet voor het spelen van de partijen die oorspronkelijk voor baroktrompet geschreven waren. De kunstenaar kende in veel opzichten geen grenzen. Lang vóór 1989 wist hij de Oost-Duitse grens te overwinnen door te zoeken naar een publiek in voormalig West-Duitsland. De musicus werkte voortdurend aan nieuwe projecten en het ontwikkelen van ideeën. In meer dan 40 jaar groeide de unieke verscheidenheid van zijn repertoire, van barok tot klassiek en modern, van Schütz over Bach en Mozart, tot Hindemith en Honegger.

De titel van het lied, “In allen meinen Taten”, een tekst van Paul Fleming (1609-1640) op de melodie van “Innsbruck, ich muss dich lassen”  van Heinrich Isaac, vat de stemming van Güttler heel toepasselijk samen: “Ik ben echt blij dat het leven van een artiest nu ten einde loopt. Met een motto, ‘In al mijn daden’ ‘, komt Güttler ter begroeting meteen ter zake. “Het is een stukje toewijding, een stukje vertrouwen, dat is – in de omgangstaal – onverslaanbaar.”

Op de cd staat werk van  Johann Ludwig Krebs (1713-1780), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Johann Crüger (1598-1662), Dieterich Buxtehude (1637-1707), Christian August Jacobi (1685-1725), Jean Langlais (1907-1991), Max Reger (1873-1916) en Jan Dismas Zelenka (1679-1745).  De uitvoerders zijn Ludwig Güttler, Peter Schreier, tenor, Friedrich Kircheis, orgel, Andreas Scheibner, bas, Martin Flämig, koorleider, Concentus Vocalis Wien, Virtuosi Saxoniae, het Dresdner Kreuzchor, Trompetenensemble Ludwig Güttler, Neues Bachisches Collegium Musicum Leipzig, de Dresdner Philharmonie, Hallenser Madrigalisten en het Rundfunkchor Leipzig.

De cd bevat niet alleen een betekenisvolle selectie uit zijn uitgebreide catalogus, maar ook 5 compleet nieuwe opnames uit de wereldberoemde Dresdener Frauenkirche, bij de wederopbouw waarbij hij sterk betrokken was. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het magistraal galaconcert voor de inhuldiging van dit gebedshuis waarin hij zijn eigen Virtuosi Saxoniae en het Vokalensemble Sachsen dirigeerde in Johann Hasse’s ” Ultima” Messe, op de dvd te zien is.

Tracklist cd :

Johann Ludwig Krebs: Choräle für Trompete & Orgel »In allen meinen Taten« Krebs-WV 705 & »Jesu, meine Freude« Krebs-WV 110, »Christe, du Schöpfer aller Welt«

Johann Sebastian Bach: Choral & Finale aus Kantate BWV 51 »Jauchzet Gott in allen Landen«; Choräle »Jesus, richte mein Beginnen«, »Wir singen dir in deinem Heer«, »Ach mein herzliebstes Jesulein«, »Nun seid uns wohl gerochen« aus Weihnachtsoratorium BWV 248; Arien & Choräle »Mein teurer Heiland« & »Ach, Herr, lass dein lieb Engelein« aus Johannespassion BWV 245; Was Gott tut, das ist wohlgetan; Meinen Jesu lass ich nicht»; Dona nobis pacem aus Messe h-moll BWV 232

Johann Crüger: Gelobet seist du, Jesu Christ für Blechbläser

Dieterich Buxtehude: Choräle für Trompete & Orgel ›Komm heiliger Geist, Herre Gott‹ BuxWV 199 & Ein feste Burg ist unser Gott‹ BuxWV 184

Christian August Jacobi: Der Himmel steht uns wieder offen

Jean Langlais: Choräle für Trompete & Orgel ›Jesu, meine Freude‹, ›O dass doch bald dein Feuer brennte‹, ›Lobe den Herren, den mächtigen König‹

Max Reger: Choräle für Trompete & Orgel op. 47 ›Nun danket alle Gott‹, ›Vater unser im Himmelreich‹, Es ist das Heil uns kommen her‹

Jan Dismas Zelenka: Dona nobis pacem aus Missa Dei Patris C-Dur ZWV 19

Op de dvd staat met de uitvoering van de “Messe Ultima” uit 1783,  van Johann Adolph Hasse, het indrukwekkend “Festkonzert zur Einweihung der Frauenkirche Dresden”, op 22 november 2005, opgenomen. Hier zijn de vocale solisten Ulrike Staude, Barbara Christina Steude, Elisabeth Wilke, Gerald Hupach en Egbert Junghanns, en het Sächsisches Vocalensemble, begelezid door Virtuosi Saxoniae.

Als je terugkijkt op Güttlers vele jaren werk, een leven gewijd aan muziek, zie je een grote verscheidenheid aan geweldige muziek. Uiteindelijk lukte het om een bloemlezing van dit repertoire  met veel Bach, ingebed in een overwegend barok spectrum van Johann Crüger tot Jan Dismas Zelenka, op een representatieve cd te zetten:. “Op deze manier kunnen we een dwarsdoorsnede van mijn lange carrière horen en de laatste opnames van de Frauenkirche bij ons hebben”, zegt Ludwig Güttler. Een briljante afsluiting van een unieke carrière, die letterlijk de gebruikelijke pensioenleeftijd ver overschreed.

“In allen meinen Taten

laß ich den Höchsten raten,

der Alles kan und hat;

er muß zu allen Dingen,

solls anders wol gelingen,

selbst geben Rat und Tat.

 

Nichts ist es spat und frühe

um alle meine Mühe,

mein Sorgen ist umsonst:

er mags mit meinen Sachen

nach seinem Willen machen,

ich stells in seine Gunst.”

Ludwig Güttler  In allen meinen Taten cd + dvd Berlin Classics 0302826BC

https://www.stretto.be/2020/12/10/sachsische-weihnacht-door-het-blechblaserensemble-ludwig-guttler-op-het-label-berlin-classics-schitterend/