Magistrale “Coronation of King George II – Le Couronnement du Roi George II” op dvd & “The Crown” op cd, uitgegeven door het Château de Versailles.

The Coronation of King Charles: Celebrating Rich British History and Tradition — Glitter and Gold

Georg Friedrich Händel, Henry Purcell - 1

De kroning van Koning George II, een magnifieke gebeurtenis, met veel pracht en praal, werd nog versterkt door muziek van o.a. Händel. De gevierde operacomponist, kreeg de opdracht van de prins, die de nieuwe koning zou worden, om de muziek te componeren bij deze grootse ceremonie  in Westminster Abbey. Adembenemend mooi!

Händels antifonen vervoegden de traditionele, ceremoniële werken van andere componisten zoals Henry Purcell, John Blow, Thomas Tallis, John Farmer, Orlando Gibbons en William Child, vermengd met prachtige fanfares en trommels. Het resultaat was van de mooiste ceremoniële muziek, ooit geschreven voor een kroning in Engeland.  Naast de bekende namen Purcell, Blow, Tallis en Blow, ontdekt u muziek van de onbekende William Child en John Farmer.

William Child (1606-1697) (foto) was een Engelse organist. Hij werd geboren in Bristol en was koorzanger in de kathedraal onder leiding van Elway Bevin, een ex-leerling van Thomas Tallis. In 1630 begon zijn levenslange relatie met St. George’s Chapel, Windsor Castle, eerst als lay-clerk en van 1632 tot 1643, als “Master of the Choristers”. Na de Restauratie van Charles II in 1660, werd Child opnieuw aangesteld in St. George’s, werd “Master of the King’s Wind Music” en “Gentleman of the Chapel Royal”. Zijn hoeveelheid kerkmuziek is dan ook begrijpelijkerwijs aanzienlijk, inclusief een reeks psalmen (1639), veel anthems en 17 “Services”. Hij werd beïnvloed door de Italiaanse smaak van zijn tijd, maar componeerde ook anthems in een meer conventionele, Engelse vorm. Er is nog weinig wereldlijke muziek van Child bekend, met uitzondering van een aantal catches (soort perpetual of infinite canon) en instrumentale stukken.

John Farmer (ca.1570-ca.1601) was een componist van de Engelse Madrigaal School (1588 tot 1627). Hij werd geboren in Engeland omstreeks 1570, maar zijn exacte geboortedatum is niet bekend. Farmer stond onder het beschermheerschap van de graaf van Oxford en droeg zijn verzameling canons en zijn late madrigalen op aan zijn beschermheer. In 1595 werd Farmer benoemd tot organist en “Master of Children” aan “Christ Church Cathedral” in Dublin en werd tegelijkertijd organist van de “St. Patrick’s Cathedral” in Dublin. In 1599 verhuisde hij naar Londen en publiceerde zijn enige verzameling vierstemmige madrigalen, die hij opdroeg aan 17de graaf van Oxford, Edward de Vere, die dichter en toneelschrijver was. Zijn “Lord’s Prayer”, gepubliceerd in “The Whole Book of Psalmes” (1592), wordt nog steeds op grote schaal uitgevoerd in veel Engelse kerken en kathedralen. Giles Farnaby wijdde een pavane aan hem, die als “Farmer’s Paven”, opgenomen werd in het “Fitzwilliam Virginal Book”, (voorheen, “Queen Elizabeth’s Virginal Book”), de omvangrijkste collectie Engelse muziek voor klavecimbel of virginaal uit de late 16de – en vroege 17de eeuw.

De ceremoniële “Royal Coronation of George II” of “Couronnement du Roi George II” wordt gepresenteerd in het majestueus, historisch kader van de prachtige, Koninklijke Kapel van het Paleis van Versailles. Het orkestraal ensemble en het “King’s Consort Choir” o.l.v. Robert King, kwamen samen om een grootse reconstructie te presenteren van de muziek bij de kroning van koning George II (foto) in Westminster Abbey op 22 oktober 1727. Händels Kroningshymnen, bekend als “Coronation Anthems”, bestaan uit vier anthems, waaronder “Zadok de priester”, die uitgevoerd wordt bij de zalving van de toekomstige koning, en “My heart is inditing”, gespeeld bij de kroning van de koningin, in dit geval, de ontwikkelde markgravin en prinses van Wales, Caroline van Brandenburg-Ansbach (foto).

Deze anthems hebben naast het “Hallelujah” uit “Messiah”, immens bijgedragen tot de erkenning van Händel als een belangrijke componist en worden nog steeds vaak geprogrammeerd op festivals en concerten. In dit muzikaal maar ook visueel spektakel, het geheel voorzien van een optocht van trommels en een fanfare van zes trompetten, is ook andere muziek te horen, die gezongen werd tijdens de oorspronkelijke ceremonie, zoals o.a. de op de cd opgenomen antifoon, “I was glad when they said unto me”, van Henry Purcell en “Behold, O Lord our defender” en “God spake sometimes in visions” van John Blow. Een schitterend spektakel met magistrale muziek die u voor geen geld ter wereld mag missen!

De ceremonie bestaat uit 12 delen of “Chapters”. U ziet en hoort achtereenvolgens :

 1. The procession

Trompet fanfare (traditional)

Drum procession (traditional)

The Scholars of Westminster School (“Vivat!”, gesproken)

Trompet fanfare

‘O Lord, grant the King a long life’ – William Child

A Grand Instrumental Procession – G. F. Handel

 1. The Entrance

‘I was glad when they said unto me’ – H. Purcell

 1. The Recognition

Archbishop to Bishops en Archbishop to the Peers and assembled Nobles (beide gesproken)

Trompet fanfare (traditional)

‘Let thy hand be strengthened’ – G. F. Handel

 1. Litany

‘O God, the father of Heaven’ – Thomas Tallis

 1. The Anointing – onction (zalving)

‘Come Holy Ghost’ – John Farmer

‘Zadok the Priest’ – G. F. Handel

Trompet fanfare (traditional)

 1. The Investiture

‘Behold O God our defender’ – John Blow7.The Crowning

Trompet fanfare

The Congregation of Westminster Abbey (gesproken)

‘The King shall rejoice’ – G. F. Handel

 1. Te Deum

‘Te Deum’ – Orlando Gibbons

 1. The Inthronisation

Fanfare

 1. The Homage

‘God spake sometime in visions’ – John Blow

Trommen en trompet Fanfare

The Congregation of Westminster Abbey (gesproken)

 1. The Coronation of the Queen

‘My heart is inditing’ – G. F. Handel

 1. The Recessional – Processie

Trompet fanfare (traditional)

Drum procession (traditional)

Handel The Coronation of King George II Le Couronnement du Roi George II The King’s Consort Robert King dvd Live Chapelle Royale – Château de Versailles Spectacles CVS005The King's Consort & Robert King - The Coronation Of King George II (DVD), Robert King... | bol.com

Georg Friedrich Händel, Henry Purcell - 2

The Crown - Hymnes du Couronnement - Opéra de Versailles / Château de Versailles Spectacles

The Crown Handel . Purcell Coronation Anthems Hymnes du Couronnement Gaétan Jarry Chœur & Orchestre de l’Opéra Royal cd Château de Versailles CVS 110

https://www.stretto.be/2018/11/27/magistrale-dvd-opname-van-de-messe-de-noel-van-praetorius-door-paul-mccreesh-uitgegeven-door-het-chateau-de-versailles/