Erik Verdonck, “De Rodenbachs, Vechters en Verzoeners”, een prachtuitgave van Pelckmans.

REEKS. 200 jaar Brouwerij Rodenbach. Rodenbach is meer dan bier alleen:  vijf markante telgen | Foto | hln.be

REEKS. 200 jaar Brouwerij Rodenbach. Rodenbach is meer dan bier alleen:  vijf markante telgen | Foto | hln.be

“Rodenbach” is het populair, friszurig bier uit het West-Vlaamse Roeselare. Maar, het is ook de naam van een illustere familie met drie vergeten helden van de Belgische Revolutie, Alexander, Constantin en Pedro. Onder de latere telgen bevonden zich zelfs twee beroemde dichters. In zijn boek volgt Erik Verdonck met zijn fenomenale kennis, het spoor van de Rodenbachs van ca. 1750 tot ca. 1900, en ontdekt u wie de mensen waren achter de vele (succes)verhalen over deze buitengewone familie.

midwest : Expo : Dichter bij Rodenbach

Brouwerij Rodenbach bestaat 200 jaar en viert dat met jubileumboek - KW.be

De familie waaraan de brouwerij haar naam dankt, speelde nl. een belangrijke rol bij de geboorte van België. Lees wat Alexander, Pedro, Regina, Edward en Eugène Rodenbach betekenden voor de brouwerij, waarom de Rodenbachs begonnen als stokers, welke rol Alexander, Constantin en Pedro precies speelden in het jonge België, ontdek de vele gezichten van de ‘wonderknape’ (“Bursche”) Albrecht (eigenl. Albert) Rodenbach en ga mee in het Brugge van zijn neef, Georges Rodenbach. Albrecht blijkt nl. zoveel meer te zijn geweest dan louter een icoon van de Vlaamse Beweging en de Symbolist Georges was op zijn beurt de literaire ambassadeur van Brugge en bij uitbreiding van Vlaanderen.

Rodenbach

Het verhaal begint met een mythische Duitse voorvader, ridder Rodenbach. Stamvader Ferdinand uit Andernach aan de Rijn, verzeilde tijdens de Oostenrijkse tijd als legerarts in Roeselare en huwde met Johanna Vandenbossche uit Wakken, een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Dentergem. Drie van hun kleinzonen speelden een belangrijke rol voor en na de Belgische Revolutie. De blinde Alexander (“de blinde van Roeselare”) (foto) stichtte de brouwerij en bracht het tot burgemeester van Rumbeke en Belgisch volksvertegenwoordiger. Constantin Rodenbach - Wikipedia

Zijn broer Constantin (foto), (de grootvader van de schrijver en dichter Georges Rodenbach), was legerarts in Napoleons Grande Armée en werd een Belgische diplomaat. Constantin was nl. ambassadeur van België in Zwitserland en vervolgens ambassadeur in Griekenland.

Palm Breweries, Brouwerijsite Rodenbach | Belgische Hop

De andere broer Pedro, die als lid van de Keizerlijke Garde, de veldtocht van Napoleon naar Moskou overleefde, vocht uiteindelijk in Waterloo tegen Napoleon, maakte carrière in het Belgisch leger en trouwde met Regina Wauters (foto). Deze brouwersdochter uit Mechelen, runde en moderniseerde vanaf 1821, de door hen gekochte, kleine brouwerij “Norbert”, als de familiebrouwerij, “Brasserie et Malterie Saint-Georges”. Hun 3 zonen legden de basis voor de Vlaamse roodbruine bieren van “Brouwerij Rodenbach”.

Gezelle | Hugo Verriest

Bestand:Pieter Ferdinand Rodenbach 001.JPG - Wikipedia

Twee generaties na de Belgische Revolutie traden de dichters op de voorgrond. De van huis uit Franstalige Albert/Albrecht (1856-1880 (foto) werd in het Klein Seminarie van Roeselare onder invloed van zijn retoricaleraar, de priester Hugo Verriest (foto), een verdediger van de Vlaamse taal en in Leuven, een Vlaamse studentenleider. De romanticus en Wagneriaan Albrecht Rodenbach, evolueerde mettertijd weliswaar in liberaal-vrijzinnige richting. Na zijn vroegtijdig overlijden op 23-jarige leeftijd, werd hij gerecupereerd door het collaborerend, Vlaams nationalisme. Zijn broer, Ferdinand (1864-1938) (foto), die kunstschilder, graveur, dichter en essayist was, evolueerde na de Eerste Wereldoorlog tot een Belgische patriot, maar bleef de Vlaamse Beweging verdedigen.

Ik kan me niet indenken dat Hitler een crimineel was' | De Standaard Mobile

De internationaal bekendste Rodenbach was Georges (1855-1898) (foto), kleinzoon van Constantin, achterneef van Albrecht en jurist. Georges leefde een tijd in Parijs en ontpopte zich tot een belangrijke vertegenwoordiger van het symbolisme. Als Parijse Vlaming was hij een scherpzinnig chroniqueur van zijn tijd en met zijn roman, “Bruges-la-Morte” (1892), zette hij Brugge (weer) op de wereldkaart.Korngold, Die tote Stadt”, met Jonas Kaufmann en Marlis Petersen, en het  koor en orkest van de Bayerische Staatsoper o.l.v. Kirill Petrenko, 2  dvd's, uitgegeven door Bayerische Staatsoper Recordings. Een meesterlijke  muzikale

Erik Verdonck beschrijft in zijn boek 10 leden van de familie. Na de mythische voorvader uit het Odenwald, Ridder Rodenbach, Ferdinand, chirurgijn en de eerste Roeselaarse Rodenbach, Pieter Ferdinand, schepen en stoker in Roeselare, Alexander, brouwer en volksvertegenwoordiger, Constantin, arts, volksvertegenwoordiger en diplomaat, en Pedro, kolonel, brouwer en stoker, vertelt Erik Verdonck over Julius, wijnhandelaar in Roeselare (Alberts vader), de collegejaren van Albert in Roeselare en zijn studentenjaren als Albrecht in Leuven, Constantin Auguste Ferdinand, ijkmeester en Georges’ vader, en over Georges in Gent en in Brussel en als romanschrijver en reporter in Parijs. Het boek bevat veel treffende illustraties en tal van fragmenten uit gedichten. De tijdlijn en de stamboom vervolledigen dit boeiend familie epos met een schat aan culturele informatie.Historic Beer Birthday: Ferdinand Rodenbach - Brookston Beer Bulletin

Naar aanleiding van haar 200ste verjaardag, klopte Brouwerij Rodenbach reeds bij hem aan voor het boek “Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis” (2021). Omdat de brouwerij en de gelijknamige familie nauw met elkaar verweven zijn, bracht de auteur meteen ook enkele takken van de stamboom in kaart. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op tal van verrassende feiten, die hem motiveerden om nog dieper in het verhaal te duiken. “De Rodenbachs: vechters en verzoeners” is daarvan het resultaat. Een openbaring. Zeker lezen!

Erik Verdonck (1961) heeft intussen ruim twintig boeken op zijn naam. Ook in tijdschriften als Grande, Touring Explorer, Pasar en Culinaire Ambiance verschenen regelmatig reportages van zijn hand. Hij schrijft over gastronomie en toerisme, maar is vooral bekend geworden als een autoriteit op het gebied van Belgisch bier. Een van zijn meest recente werken is “Brouwers van Belgisch bier”, een grandioos boek over de unieke Belgische biercultuur in 50 verhalen, dat in 2022 werd uitgebracht.Familie Rodenbach

Familie Rodenbach

Erik Verdonck De Rodenbachs Vechters en Verzoeners 232 bladz. geïllustreerd uitg. Pelckmans ISBN 978-94-6337-330-2Bestand:Logo Pelckmans - Algemeen.png - Wikipedia

https://www.stretto.be/2022/12/20/erik-verdonck-brouwers-van-belgisch-bier-de-unieke-belgische-biercultuur-in-50-verhalen-een-uitgave-van-lannoo/

https://www.stretto.be/2021/08/12/korngold-die-tote-stadt-met-jonas-kaufmann-en-marlis-petersen-en-het-koor-en-orkest-van-de-bayerische-staatsoper-o-l-v-kirill-peternko-2-dvds-uitgegeven-door-bayerisch/