Anne Glenconner, “De barones, Onthullende, niet eerder vertelde verhalen over de Britse adel”, een uitgave van ambo anthos.

Na het succes van haar eerste boek, “Lady in Waiting: My Extraordinary Life in the Shadow of the Crown” (“De hofdame”) (2019), is lady Anne Glenconner, de gewezen hofdame van prinses Margaret, terug met nieuwe, onthullende verhalen over het Engelse koningshuis. Alles lijkt fantastisch, maar schijn bedriegt. Prudens qui patiens – hij die geduldig is, is voorzichtig…Bestsellerauteur van “Lady in Waiting” deelt in haar vervolg opnieuw alles wat ze heeft geleerd van haar buitengewoon en onverwacht leven. In “Whatever Next?” (“De barones”) geeft Glenconner met schokkende, grappige en wijze anekdotes, een inkijk in haar leven en vertelt ze over de lessen die ze heeft geleerd. Hoe ze bv. gastvrouw werd van de prachtigste feesten, hoe ze als hofdame, diplomatie en etiquette onder de knie kreeg, hoe ze naast dit alles ook nog eens moeder kon zijn, en dat ze leerde hoe ontzettend belangrijk familie en vrienden waren en zijn, in goede én in slechte dagen. Want ook slechte dagen waren er. Zo uit Glenconner zich bv. voor het eerst over de mishandeling en het geweld binnen haar onstuimig huwelijk…

“Lady in Waiting” bracht ons koninklijke magie, verleidelijk inzicht en adembenemende verhalen uit het leven in de bevoorrechte kring van Anne Glenconner, die weliswaar goudkleurig was, maar niet altijd schitterde. Zoals ze in haar memoires onthulde, was het er een van grote contrasten, van opgroeien in de pracht van Holkham Hall tot het leven in een tent in de jungle van het paradijselijke Mustique, van de wereld rondreizen met prinses Margaret, tot het omgaan met haar enorm onvoorspelbare echtgenoot, lord Glenconner. Ze heeft ook het tragisch verlies van twee van haar zoons overleefd en een derde zoon uit coma verzorgd.

Nu voorbij de 90 en op haar gelukkigst, wil ze graag alles delen wat haar onverwacht leven haar heeft geleerd, zowel de wijze, de hilarische, de aangrijpende als de verhelderende. In “De barones” beschrijft ze zichzelf als schrijfster, dochter, echtgenote, gastvrouw, moeder, hofdame, avonturierster en vriendin. Als echtgenote bv. werd ze een meester in de kunst om de vrede te bewaren, wetende wanneer ze haar strijd moest kiezen, wanneer ze hulp nodig had en wanneer ze een minnaar moest nemen. Als gastvrouw verwierf ze dan weer grote praktische vaardigheden in het geven van prachtige feesten en het verzorgen van de prachtigste huizen, en als hofdame maakte ze kennis met diplomatie en etiquette. Het was wel als moeder van 5 kinderen dat ze de zwaarste lessen van allemaal leerde. De waarde van vriendschap, familie en lachen, hielpen haar door de slechtste momenten van haar leven en stimuleerden haar om het beste ervan te vieren.

“In de loop van mijn leven”, schrijft ze, “heb ik geleerd van alle rollen die ik zowel publiekelijk als privé heb vervuld. Jarenlang werden die rollen gedefinieerd door mijn relaties met andere mensen. Ik was de dochter van een graaf, Colins echtgenote en de moeder van onze kinderen. Ook als hofdame van prinses Margaret had ik een ondersteunende rol. Maar mijn lievelingsrol is toch de rol die ik nu voor mezelf heb geschapen door uit de schaduw te treden en schrijfster te worden. Dat heeft me geleerd dat het nooit te laat is voor een nieuw hoofdstuk: het hoofdstuk dat je voor jezelf schrijft.” “Whatever Next? Lessons from an Unexpected Life” werd vertaald door Iris Bol & Marcel Rouwé. Een aanrader.

Anne Veronica Tennant, Baroness Glenconner (1932) werd geboren als Lady Anne Coke, de oudste dochter van de vijfde graaf van Leicester, en groeide op, op het landgoed Holkham in Norfolk. Ze trouwde in 1956, met Colin Tennant, Lord Glenconner en kregen vijf kinderen, van wie de twee oudsten echter op jonge leeftijd overleden. Haar man kocht het eiland Mustique in de Caraïben en veranderde dit in een paradijs voor de rich and famous. Ze was maid of honour tijdens de kroning van koningin Elizabeth en in 1971, werd ze hofdame van prinses Margaret. Lady Glenconner woont nu op het landgoed waar ze vroeger opgroeide en schreef eerder “Murder on Mustique” en “A Haunting at Holkham”.Whatever Next? by Anne Glenconner: my life with the royals

Whatever Next? by Anne Glenconner: my life with the royals

Anne Glenconner De Barones  291  bladz. uitg. ambo anthos ISBN 9789026363924logo-met-tekst-amboanthos-8-x-2-cm-rgb.jpg

https://www.stretto.be/2020/08/22/anne-glenconner-de-hofdame-mijn-bijzondere-leven-in-de-schaduw-van-de-britse-kroon-een-uitgave-van-ambo-anthos/