Nancy Goldstone, “In de schaduw van de keizerin, Het leven van Maria Theresia van Oostenrijk en drie van haar dochters”, een uitgave van Omniboek.

In haar boek, “In de schaduw van de keizerin” beschrijft Nancy Goldstone het levensverhaal van Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) en 3 van haar 11 dochters, Maria Christina (Mimi of Mizzerl), Maria Carolina (een moeder van 18 kinderen) en Marie Antoinette. Deze vier uitzonderlijke vrouwen veranderden de loop van de geschiedenis.

Uit de opwindende en onstuimige 18de eeuw komt het meeslepend familieverhaal van Maria Theresa, de Habsburgse vorstin met een ongewone kracht en visie, de enige vrouw die ooit het uitgestrekte Habsburgse rijk in haar eigen naam erfde en regeerde, en drie van haar opmerkelijke dochters: de mooie, getalenteerde Maria Christina, gouverneur-generaal van de Oostenrijkse Nederlanden, de pittige Maria Carolina, de vastberaden koningin en de jongste, Marie Antoinette, de glamoureuze maar tragische koningin van Frankrijk, wellicht de beroemdste prinses in de geschiedenis.

De Habsburgers waren de legendarische dynastie in Oostenrijk en Europa. Meer dan 600 jaar, schreven ze geschiedenis. Vanaf de 13de eeuw tot 1918 regeerden de Habsburgers over Oostenrijk. Van 1438 tot 1806 behoorden bijna alle keizers van het Heilig Roomse Rijk tot het huis Habsburg. Leden van de familie regeerden eeuwenlang over Oostenrijk, Bohemen en Hongarije. In de 16de– en 17de eeuw heerste het geslacht over Spanje en Portugal, en in de 19de eeuw over het groothertogdom Toscane en andere delen van noordelijk Italië. Van 1482 tot 1581 regeerden de Habsburgers ook over de Nederlanden en tot 1795 over de Zuidelijke Nederlanden.

Op enig moment heersten Habsburgers over landen die we nu kennen als Spanje en Portugal, België, Luxemburg en Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Bosnië en Kroatië, Tsjechië (het voormalige Bohemen en Moravië), Slowakije en Slovenië, evenals over delen van Italië, Polen, Roemenië, Moldavië, Servië en Oekraïne. De belangrijke momenten en gebeurtenissen uit de Europese geschiedenis waren onverbrekelijk verbonden met hun naam, van de confrontatie met Luther die de Reformatie ontketende tot de overwinning op Lodewijk XIV bij Blenheim in 1704, het verslaan van Napoleon en de fatale beslissing in 1914, om zich in een Europese oorlog te storten.

Maria Theresia Walburga Amalia Christina van Oostenrijk was het tweede kind van keizer Karel VI (foto), een telg uit het huis Habsburg, en Elisabeth Christine van Brunswijk-Wolfenbüttel (foto). In februari 1736, huwde ze met Frans I Stefan, hertog van Lotharingen. Toen Maria Theresia 23 jaar oud was, erfde ze de tronen van haar vader. Onmiddellijk daarna werd ze van alle kanten aangevallen door buitenlandse mogendheden die ervan overtuigd waren dat een vrouw te zwak zou zijn om zichzelf te verdedigen. Maar de aartshertogin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije en Bohemen hield stand en werd een van de invloedrijkste vrouwen uit de Europese geschiedenis.

Maria Theresia kreeg zestien kinderen, elf dochters en vijf zonen. Amper zes van haar dochters bereikten de volwassen leeftijd. Drie van haar kinderen stierven aan de pokken. Nancy Goldstone combineert het fascinerend levensverhaal van de moeder met dat van Maria Christina, landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden, Maria Carolina, aartshertogin van Oostenrijk, prinses van Toscane en prinses van Hongarije en Bohemen, en Koningin van de Beide Siciliën, en Marie Antonia (Marie Antoinette), de koningin-gemalin van Frankrijk. Samen vertellen hun levens, gevuld met verlangens, avontuur, ambitie, verraad, verdriet en glorie, het verhaal van het 18de eeuws Europa. “In the Shadow of the Empress” werd vertaald door Ronnie Boley.

Nancy Goldstone Editorial Stock Photo - Stock Image | Shutterstock

Nancy Goldstone studeerde in 1979 cum laude af in geschiedenis aan de Cornell University en behaalde in 1981 haar MA in International Affairs aan de Columbia University. Sindsdien heeft Goldstone geschreven en gerecenseerd voor The New York Times, The Washington Post, The Boston Globe Magazine en The Miami Herald. Nancy Goldstone is de auteur van “Daughters of the Winter Queen Four Remarkable Sisters, the Crown of Bohemia, and the Enduring Legacy of Mary, Queen of Scots”, “The Rival Queens Catherine de ‘Medici, her Daughter Marguerite de Valois and the Betrayal that Ignited a Kingdom”, “The Maid and the Queen The secret History of Joan of Arc”, “The Lady Queen: The Notorious Reign of Joanna I, Queen of Naples, Jerusalem, and Sicily”.

Nancy Goldstone In de schaduw van de keizerin Het leven van Maria Theresia van Oostenrijk en drie van haar dochters 543 bladz. geïllustreerd  uitg. Omniboek ISBN 978940191918