“The Many Passions of Leoš Janáček”, een 4 cd box op het label Supraphon. Niet te missen!

Leoš Janáček - Wikipedia

Leoš Janáček - Wikipedia

Leoš Janáček (1854-1928) was een zeer getalenteerd en origineel componist, toegewijd aan zijn land en cultuur. De muziek van Janáček zit vol emoties, kleuren, melodieën en harmonieën, die zijn persoonlijkheid en ervaring weerspiegelen en zijn oeuvre wordt nog steeds wereldwijd uitgevoerd en gewaardeerd. In augustus zijn er vijfennegentig jaar verstreken sinds zijn overlijden en volgend jaar in juli, herdenkt de muziekwereld de 170ste verjaardag van zijn geboorte. Dit is een passende gelegenheid om deze compilatie uit te brengen met Supraphons opmerkelijkste opnames van zijn briljante werken.

The Many Loves of Antonín Dvořák – Various Artists – SUPRAPHON.com

“In verband met de vorige compilatie, “The Many Loves of Antonín Dvořák”, die positieve reacties kreeg van recensenten in de VS en Groot-Brittannië”, vertelt Supraphon producer Daniela Bálková, “vroegen we de BBC 3-muziekproducent, een van de grote experts en liefhebbers van Tsjechische muziek en zijn opnames, Patrick Lambert, om een soortgelijke compilatie samen te stellen, gewijd aan de Moravische meester”Foto

Foto

5. 11. 2022 Matinée by the Janáček Academy of Music and Performing Arts -  Janáček Brno 2023

In Hukvaldy in de regio Moravië-Silezië, staat het Leoš Janáček Museum. Hij werd geboren in dit dorp en woonde aan het eind van zijn leven nog in het huis voor hij in Ostrava op de grens van de historische regio’s Moravië en Silezië, overleed. Naast dit huis dat nu een museum is, is er ook het Leoš Janáček Museum in Brno, naast de orgelschool die hij in Brno oprichtte. Dit museum is gevestigd in het tuinhuis waar hij woonde.

Alleen al de naam “Many Passions” weerspiegelt het temperament van Janáček en de selectie is het resultaat van grondig onderzoek naar zijn persoonlijkheid. De componist benaderde nl. alle veranderingen in het leven met een breed scala aan emoties. Daarom werden er acht categorieën gecreëerd die dezelfde namen kregen als de passies van Janáček: de Volkstraditie, de Tsjechische zaak – Politiek en patriottisme, Familie, Leven en natuur, Vriendschap met Dvořák, Vrouwen, Russische literatuur en Religieuze wortels. De box bevat beroemde stukken, zoals Sinfonietta, Taras Bulba, Glagolitische Mis, Jenůfa en Het sluwe Vosje, maar ook vele ontdekkingen, die het werk van Janáček in context plaatsen, zoals zijn koorwerk, “Sedmdesát tisíc je nás” (“Seventy thousand are there of us”) (“The 70.000”) en “Het Tsjechisch Legioen”, de “Donausymfonie”, zijn Prelude in sol klein voor orgel en een fragment uit zijn Mis in Es.Leos Janáček (1854-1928) – Mahler Foundation

De orkesten en koren zijn o.a. het Brno Philharmonic Orchestra, Czech Philharmonic Chorus Brno, Prague Philharmonic Choir, Brno Janáček Opera Chorus, Brno Janáček Opera Orchestra, Czech Philharmonic Orchestra, Czech Philharmonic Children´s Choir, Prague National Theatre Orchestra, Dechový soubor České filharmonie, Prague Chamber Orchestra, Prague Symphony Orchestra, Prague National Theatre Chorus, Prague Chamber Choir en het Kühn Mixed Choir.Leoš Janáček - his life

Vocale solisten zijn o.a. Zuzana Lapčíková, Pavla Dittmannová, Petr Julíček, Ondřej Strejček, Jan Kühn, Josef Hála, Alfred Holeček, Václav Halíř, Libuše Domanínská, Theodor Šrubař, Beno Blachut en Vilém Přibyl. Instrumentalisten zijn Jan Bartos, Radoslav Kvapil, Josef Palenicek en Jan Panenka (piano), Josef Suk (viool), het Janacek Quartet en het Pavel Haas Quartet.Leoš Janáček by czech.centres - Issuu

De selectie van deze uitzonderlijke artiesten omvat de klassiekers van de Janáček-interpretatie uit Brno en Praag en enkele unieke archiefopnamen, maar ook veel nieuwe. Onder de dirigenten bevinden zich Břetislav Bakala, František Jílek, Jaroslav Vogel, Václav Neumann, Karel Ančerl, Bohumil Gregor, Sir Charles Mackerras en Jakub Hrůša, en andere artiesten zijn onder meer belangrijke Boheemse en Moravische koren, solisten Theodor Šrubař, Beno Blachut, Libuše Domanínská en Gabriela Beňačková. De keuze weerspiegelt de zeer gevarieerde muziek van Janáček, al een eerbetoon aan de meest opmerkelijke Moravisch-Tsjechische componist uit de 20ste eeuw, ter gelegenheid van de 95e verjaardag van zijn overlijden en ter ere van de unieke rijkdom van Supraphons archieven.Czech Philharmonic Orchestra, Brno Philharmonic, Prague Philharmonic Choir, Leos  Janacek - The Many Passions of Leos Janacek - Amazon.com Music

Inhoud:

Amarus (cantata)

Folk Poetry of Hukvaldy in Songs (13) (selection)

Glagolitic Mass, JWIII/9

Idyll for string orchestra

Jenufa (excerpts)

Katya Kabanova (excerpts)How Janáček created | leosjanacek.eu

6 Lachian Dances

Mass in E flat major (excerpt)

Mladi (Youth Suite), JWVII/10

Moravian Folk Poetry in Songs (selection)

On an Overgrown Path, JWVIII/17

Osud (Fate) (excerpts)Leoš Janáček « Welcome to Agincourt, Iowa

Prelude in G minor

Sinfonietta

String Quartet no.1 ‘The Kreutzer Sonata’

Suite for string orchestra

Taras BulbaHow Janáček created | leosjanacek.eu

The 70,000

The Cunning Little Vixen (highlights)

The Czech Legion

The Danube, JW IX/7

The Eternal Gospel

Destiny (Janáček) - Wikipedia

Destiny (Janáček) - Wikipedia

The Many Passions of Leoš Janáček 4 cd Supraphon SU43282Supraphon Logo Vector - (.SVG + .PNG) - LogoVectorSeek.Com

https://www.stretto.be/2021/11/07/the-many-loves-of-antonin-dvorak-op-het-label-supraphon-antonin-dvorak-op-zijn-mooist-een-perfecte-authentieke-bloemlezing/