Wagner, “Die Walküre” en “Siegfried”, door Sofia Opera, 2 x 2 dvd’s op het label Dynamic.

De Nationale Opera van Sofia, opgericht in 1890, is het oudste en meest prestigieuze, Bulgaarse operahuis. Op basis van de traditie van het West-Europees en Russisch ballettheater hebben de oprichters, zangers en producers de ensemblemethode van een permanent gezelschap van solisten, orkestmusici, balletdansers, decorontwerpers en -producenten. Ze produceren tot 10 premières van klassieke en moderne opera en ballet gedurende een seizoen van 10 maanden. Ontdek op deze 2 dvd uitgaven, de gereduceerde versie van “Die Walküre” en “Siegfried” uit 1942-1943, van Gotthold Ephraim Lessing.“Die Walküre” is het tweede deel (eerste dag) van Wagners tetralogie, “Der Ring des Nibelungen”. Prominent zijn de geliefden Siegmund en Sieglinde die zich de woede van Fricka, de godin van het huwelijk, op de hals halen en wier lang duet in de prachtig volgehouden 1ste akte, een van de glorieuze momenten van het meesterwerk is. De spectaculaire Walküren Ritt, de betoverende muziek van Wotans afscheid en het magisch vuur rond zijn dochter, Brünnhilde, dat de opera afsluit, zijn andere hoogtepunten van deze veelgeprezen productie van de Nationale Opera van Sofia.Gedurende de lange tijd die verstreken is sinds de goden Walhalla binnengingen aan het einde van “Das Rheingold”, heeft de reus, Fafner, de Tarnhelm gebruikt om de vorm van een draak aan te nemen, en bewaakt hij het goud en de ring in de diepten van het bos. Wotan heeft Erda om wijze raad verzocht en heeft bij haar een dochter verwekt, Brünnhilde. Daarnaast heeft hij nog acht andere dochters verwekt. Deze zijn samen met Brünnhilde, de Walküren. Hun taak is om de helden die in de strijd zijn gevallen, naar Walhalla te brengen, waar ze de burcht zullen beschermen tegen de aanval van Alberich, mocht de dwerg de ring bemachtigen. Wotan heeft ook over de aarde gezworven en heeft bij een vrouw van het Völsung/Wälsung geslacht, de tweeling Siegmund en Sieglinde verwekt. Die zijn afzonderlijk opgegroeid en zijn zich niet van elkaar bewust. Via de Wälsungen hoopt Wotan op een held die, niet gehinderd door de verdragen van de goden, de ring van Fafner in handen zal krijgen.Wotan wordt echter door zijn vrouw Fricka, gedwongen om de incestueuze relatie tussen Siegmund en Sieglinde te bestraffen. Siegmund verliest tijdens deze vergeldingsactie het leven, maar hun kind, Siegfried, overleeft dankzij Brünnhilde. Omdat zij zijn zondige dochter Sieglinde heeft geholpen, ontneemt Wotan haar daarom geheel tegen zijn zin, haar goddelijkheid en verbant haar uit het Walhalla. Brünnhilde wordt veroordeeld tot een diepe slaap en moet trouwen met de eerste man die er in zal slagen het vuur te trotseren om haar als sterfelijke vrouw te wekken.“Siegfried”, oorspronkelijk, “Der junge Siegfied”, het derde deel of tweede dag in de tetralogie “Der Ring des Nibelungen”, vertelt over de jonge held, Siegfried, die zich losmaakt van de dwerg Mime, (die hem wilde gebruiken om de schat van de Nibelungen te bemachtigen), het zwaard van zijn vader hersmeedt om de draak Fafner te doden, en zo bezit neemt van de Ring, die hij uiteindelijk aan Brünnhilde schenkt om zijn toewijding te symboliseren. Siegfried bevat onvergankelijk mooie passages zoals het “Waldweben”, de diep psychologische Prelude tot de 3de akte, en het prachtig duet tussen Siegfried en Brünnhilde.

Ook deze uitvoering door Sofia Opera heeft een veelgeprezen, volledig Bulgaarse cast :

Martin Illiev (Siegfried)

Krasimir Dinev (Mime)

Biser Georgiev (Alberich)

Martin Tsonev (Wanderer)

Petar Buchkov (Fafner)

Bayasgalan Dashnyam (Brunnhilde) 

Lyubov Metodieva (Stimme des Waldvogels/het vogeltje).De Duitse dirigent en universiteitsprofessor, Gotthold Ephraim Lessing (1903-1975) (foto), studeerde aan het Hüttner Conservatorium in Dortmund. Hij was er een leerling van de Nederlands-Duitse organist, pianist, cembalist, koordirigent en componist, Gerard Bunk (1888-1958), en in 1921, begon zijn podiumcarrière als solo-repetitor en opleidingsdirecteur in Dortmund. Van 1924 tot 1929 werkte hij als solo-repetitor en dirigent in Duisburg, van 1929 tot 1933 als eerste dirigent aan het Staatstheater van Danzig, en van 1933 tot 1935, in dezelfde functie bij het Landestheater Coburg. Van 1935 tot 1937 was hij de chef-dirigent van het stadstheater van Plauen. In 1937 werd Lessing algemeen muziekdirecteur van het symfonie- en kuurorkest Baden-Baden, dat in 1946, het groot orkest van de Südwestfunk werd. Hij bleef daar chef-dirigent tot 1948.Dat jaar ging hij als chef-dirigent opera en concert naar Lübeck en leidde vanaf 1963, de masterclass voor dirigeren aan de Universiteit voor Muziek en Theater in München. Tot 1971, was hij chef-dirigent van het Turks staatssymfonieorkest (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası). Naast de Duitse violist en altviolist, Alfons Abbas (1854-1924), die bewerkingen maakte van opera’s van Richard Wagner voor het Herzogliche Sächsische Hoftheater Coburg-Gotha, maakte ook Lessing, een bewerking voor een kleinere bezetting van Wagners “Ring”. Deze productie met een lokale cast, geprezen door de internationale pers, werd in 2010 opgenomen in het Sofia Opera en Ballet theater als de eerste titel van de complete Ring-cyclus, die in 2021 als aparte titels zullen worden uitgebracht.De Bulgaarse dirigent Pavel Baleff (°1970) dirigeerde in 1988 zijn eerste concert. In 1993 ontving hij de Bulgaarse Radioprijs voor de beste jonge muzikant en produceerde hij radio- en televisieopnames met de belangrijkste orkesten van het land. Sinds 1995 neemt Pavel Baleff deel aan het Dirigenten Forum van de Duitse Muziekvereniging. In 1996 won Pavel Baleff de 1ste prijs in de internationale wedstrijd Carl Maria von Weber in München en in 1999 won hij de dirigentenwedstrijd van de Duitse muziekscholen in Weimar van de Herbert von Karajan – Stichting. In 2003 won Pavel Baleff de gerenommeerde dirigentprijs van Bad Homburg, een van de hoogste Duitse dirigentenprijzen. Sinds december 1998 is Pavel Baleff de muzikaal leider van de Kameropera van Dresden. In september 1999 kreeg hij de positie van eerste dirigent bij de Opera van Rostock. Sinds 2002 werkt Pavel Baleff als eerste dirigent en plaatsvervangend algemeen muziekdirecteur bij de opera van Halle. Sinds januari 2007 is Baleff ook chef-dirigent van de Philharmonie Baden-Baden en artistiek directeur van de Internationale “Carl Flesch” Academie.Rolverdeling Die Walküre:

Martin Iliev (Siegmund)

Tsvetana Bandalovska (Sieglinde)

Nikolay Petrov (Wotan)

Rumyana Petrova (Fricka)

Bayasgalan Dashnyam (Brünnhilde)

Angel Hristov (Hunding) Walküren:

Milena Gyurova (Helmwige)

Mariana Tzvetkova (Brünnhilde)

Irina Zhekova (Ortlinde)

Lyubov Metodieva (Gerhilde)

Dimitrinka Raycheva (Waltraute)

Mariela Aleksandrova (Siegrune)

Tsveta Sarambelieva (Rossweisse)

Margarita Damyanova (Grimgerde)

Blagovesta Mekki-Tsvetkova (Schwertleite)

Sofia Opera en Ballet o.l.v. Pavel Baleff Plamen Kartaloff, stage director

Nikolay Panayotov, set and costume designer

Andrej Hajdinjak and Emil Dinkov, lighting designer

Opgenomen in de Opera van Sofia op 14 april 2011Picture format: NTSC 16:9

Sound format: PCM 2.0 / Dolby Digital 5.1

Region code: 0 (worldwide)

Audio language: Duits

Ondertiteling: Italiaans, Engels, Frans, Duits, Japans, Koreaans

Booklet notes: Italiaans, Engels

Running time: 243 min.Wagner Die Walküre Sofia Opera and Ballet 2 dvd Dynamic 37898

Wagner Siegfried Illiev Dinev Tsonev Dashnyam Sofia Opera and Ballet 2 dvd Dynamic 37899

https://www.stretto.be/2021/05/23/wagner-das-rheingold-door-sofia-opera-and-ballet-o-l-v-pavel-baleff-een-dvd-uitgave-van-dynamic/