Vrouwelijke, hedendaagse componisten op de cd, “A Winged Woman”, door The Marian Consort en contratenor, Rory McCleery, op het label Linn. Magisch! Magistraal!

About — The Marian Consort

About — The Marian Consort

Na de cd, gewijd aan de vergeten Renaissance-meester, Vicente Lusitano (Gramophone Editor’s Choice, Der Preis der deutschen Schallplattenkritik Quarterly Critic’s Choice), maakte The Marian Consort een boeiende sprong voorwaarts naar het heden. Trouw aan zijn kernmissie om het vocaal a capella repertoire uit te breiden, presenteert “A Winged Woman”, de opdrachten van het ensemble van een selectie van de beste Britse componisten, waaronder zeven wereldpremière-opnames.

The Marian Consort

Op het programma staat werk van Electra Perivolaris (1996), Oliver Tarney (1984), Anna Semple (1997), Rebecca Clarke (1886-1979), Ben Rowarth (1992), Chloe Knibbs (1992), James MacMillan (1959), Howard Skempton (1947), Phillip Cooke (1980) en Dani Howard (1993). Hun werken dagen tradities en stijlfiguren uit op een fantasierijke en verfrissende manier, waarbij een rijk scala aan muziekstijlen en tekstuele benaderingen perfect samenkomen. Zoals “A Winged Woman”, het titelwerk van Electra Perivolaris, duidelijk maakt, zet dit programma het meeslepend werk van o.a. enkele van de meest opwindende, vrouwelijke componisten van dit moment centraal. Buitengewoon!Rory McCleery – Lacock Music

De Schotse contratenor, Rory McCleery, begon zijn muzikale carrière als koorknaap in de St Mary’s Episcopal Cathedral, Edinburgh onder leiding van Timothy Byram-Wigfield en Matthew Owens. Hij behaalde een dubbele primeur in muziek aan de Universiteit van Oxford als orgel- en Domus Academic Scholar aan St Peter’s College, waarna hij met onderscheiding een MSt in Musicologie voltooide. Rory is de oprichter en muzikaal leider van The Marian Consort met wie hij optreedt in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Met het ensemble heeft hij vijf veelgeprezen cd’s opgenomen, die regelmatig op de radio verschijnen, zowel in Groot-Brittannië als in het buitenland. Rory is daarnaast een veelgevraagd gastdirigent, koormeester en workshopleider en gelooft hartstochtelijk in het belang van muziekeducatie en zang voor jongeren. Momenteel houdt hij zich bezig met promotieonderzoek rond de Franse renaissancecomponist Jean Mouton, en treedt hij op als academisch en programmeringsadviseur voor festivals en veel van de ensembles waarmee hij optreedt.

Tracklist:

Electra Perivolaris: A Winged Woman

Oliver Tarney: Prayer to the Mother of God

Anna Semple: Quae est ipsa

Rebecca Clarke: Ave Maria

Ben Rowarth: Ave Maris StellaAbout — The Marian Consort

Chloe Knibbs: Esse indubitatamente son Donne

James MacMillan: Laudi alla Vergine Maria

Howard Skempton: Ave Virgo sanctissima

Philip Cooke: Canticum Mariae Virginis

Dani Howard: UnboundThe Marian Consort Discography | Discogs

The Marian Consort Discography | Discogs

A Winged Woman The Marian Consort cd Linn CKD724

https://www.stretto.be/2023/01/03/ontdek-vicente-lusitano-motets-door-the-marian-consort-op-het-label-linn/