Cat Bohannon, “Eva, Wat de evolutie van het vrouwelijk lichaam zegt over wie we zijn”, een indrukwekkende uitgave van De Bezige Bij.

Waarom leven vrouwen langer dan mannen? Hoe komt het dat vrouwen borstvoeding kunnen geven? Waarom komen vrouwen in de menopauze? En bestaat het vrouwelijk brein echt? In navolging van “Our Bodies, Ourselves”, een boek over vrouwengezondheid en seksualiteit uit eind jaren ’60, geschreven door 12 feministische activisten van het “Boston Women’s Health Book Collective”, beantwoordt Cat Bohannon in “Eva”, vragen die wetenschappers tientallen jaren hebben laten liggen. Met grenzeloze eruditie en scherpe humor legt ze nl. uit hoe het vrouwelijk lichaam zich de afgelopen 200 miljoen jaar heeft ontwikkeld.

Bohannons bevindingen omvatten alles, van de manier waarop keizersneden in de geïndustrialiseerde wereld de bekkenvorm van vrouwen veranderen tot de verrassende overeenkomsten tussen pus en moedermelk, en zal compleet veranderen wat je denkt te weten over evolutie en vrouwen. In een krachtige en meeslepende vertelling laat Bohannon niet alleen zien wat het betekent om vrouw te zijn, maar ook wat het betekent om mens te zijn. Om dit te laten zien gaat ze terug tot 3,8 miljard jaar geleden…

“Het grootste deel van de wetenschappers”, schrijft Bohannon, “laat het vrouwelijk lichaam nog steeds links liggen, maar in de wetenschap van het vrouw-zijn is een stille evolutie gaande”. “De afgelopen vijftien jaar”, zo vervolgt ze, “hebben onderzoekers op allerlei gebieden fascinerende ontdekkingen gedaan over wat het betekent om een vrouw te zijn, over de evolutionaire ontwikkeling die we hebben doorgemaakt, over onze lichamelijke eigenschappen, en over de manier waarop dat alles verandering kan brengen in onze kijk op onszelf en onze soort als geheel. Maar de meeste wetenschappers zijn niet op de hoogte van deze revolutie”.

Hoe heeft het vrouwelijk lichaam 200 miljoen jaar menselijke evolutie aangestuurd, waarom leven vrouwen langer dan mannen en waarom hebben vrouwen een grotere kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen? Waarom scoren meisjes beter op elk academisch vak dan jongens tot de puberteit, wanneer hun scores plotseling kelderen, is seksisme nuttig voor de evolutie, en waarom, serieus, waarom moeten vrouwen elke nacht door onze lakens zweten als we in de menopauze komen?

Deze vragen leveren opwindende wetenschap op. In Eve/Eva beslaat Cat Bohannon met grenzeloze nieuwsgierigheid en scherpe humor, in 9 hoofdstukken, de afgelopen 200 miljoen jaar om de specifieke wetenschap achter de ontwikkeling van het vrouwelijk geslacht uit te leggen. “We hebben een soort gebruikershandleiding nodig voor het vrouwelijke zoogdier”, zo lezen we. “Een no-nonsense, krachtig, serieus onderzocht (maar leesbaar) verslag van wat we zijn. Hoe vrouwelijke lichamen evolueerden, hoe ze werken, wat het werkelijk betekent om biologisch een vrouw te zijn. Iets dat het verhaal van het vrouw-zijn zou herschrijven. Dit boek is dat verhaal. We moeten het vrouwelijk lichaam in beeld brengen. Als we dat niet doen, komt niet alleen het feminisme in gevaar. De moderne geneeskunde, de neurobiologie, de paleo antropologie en zelfs de evolutionaire biologie krijgen allemaal een klap als we negeren dat de helft van ons borsten heeft. Het wordt dus tijd dat we het over borsten hebben. Borsten, en bloed, en vet, en vagina’s, en baarmoeders – alles. Hoe ze zijn ontstaan en hoe we nu met ze leven, hoe raar of hilarisch de waarheid ook is”.

12 women astronauts who changed spaceflight forever - BBC Sky at Night  Magazine

“Eva” is niet alleen een ingrijpende herziening van de menselijke geschiedenis, het is een boeiende, speelse, scherpzinnige en goed onderbouwde, maar tevens dringende en noodzakelijke correctie van een wereld, die zich veel te lang primair op het mannelijk lichaam heeft gericht. “Eva” gaat verder waar Sapiens was gebleven en zal volledig veranderen wat je denkt te weten over evolutie en waarom Homo sapiens zo’n succesvolle en dominante soort is geworden. “Eva” is met tal van referenties uit de literatuur, filmstudies, biochemie, cognitiewetenschappen en antropologie, een erudiet, episch verhaal over onze “echte” voorouders. Een fenomenale prestatie. Achteraan het boek is er de QR code om de voetnoten en het register te downloaden. Zeker lezen! “Eve: How The Female Body Drove 200 Million Years of Human Evolution” werd vertaald door Gretske de Haan, Betty Klaasse, Irene Paridaans en Pon Ruiter.

Cat Bohannon (1979) is auteur en onderzoeker, en promoveerde aan Columbia University. Haar essays en gedichten zijn verschenen in Scientific American, Mind, Science Magazine, The Best American Nonrequired Reading, The Georgia Review, The Story Collider en Poets Against the War. “Eva” is haar eerste boek.

Cat Bohannon Eva Wat de evolutie van het vrouwelijk lichaam zegt over wie we zijn 488 bladz. Uitg. De Bezige Bij ISBN 9789403130521

https://www.stretto.be/2022/03/03/christiane-struyven-moeten-vrouwen-naakt-zijn-om-in-het-museum-te-hangen-vrouwelijke-kunstenaars-van-1850-tot-nu-een-schitterende-uitgave-van-lannoo/

https://www.stretto.be/2023/09/07/mirjam-kooiman-nathalie-maciesza-renee-schuiten-kniepstra-meer-dan-muze-de-kunstmeisjes-over-vrouwen-in-de-kunst-een-prachtuitgave-van-meulenhoff/