Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza, Renee Schuiten-Kniepstra, “Meer dan muze, De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst”, een prachtuitgave van Meulenhoff.

Who Are the Most Significant Female Artists of All Time?

Who Are the Most Significant Female Artists of All Time?

Mochten de namen Lee Krasner (1908-1984), Hedda Sterne (1910-2011), Natasja Kensmil (1973) of Romaine Brooks (1874-1970) u nog steeds niets zeggen, dan is dit boek zeker voor u. De Kunstmeisjes laten u nl. op een heel vermakelijke, uitermate interessante en voor iedereen begrijpelijke wijze, kennismaken met vrouwelijke kunstenaars die u versteld zullen doen staan en het waard zijn om nooit meer te vergeten…!

De Kunstmeisjes

Er is een langverwachte ontwikkeling gaande in de kunstwereld: vrouwelijke kunstenaars worden meer dan ooit gevierd met internationale tentoonstellingen, podcasts en kunstboeken. Het werd ook wel tijd. Veel te lang zijn ze over het hoofd gezien, buiten selecties gevallen of simpelweg in de vergetelheid geraakt. Inmiddels klinken namen als Tracey Emin, Frida Kahlo en Paula Modersohn-Becker gelukkig al niet meer zo onbekend. Maar heeft u ook al eens gehoord van Elisabetta Sirani, Katsushika Ōi of Carrie Mae Weems?marilyn minter

Een interview met De Kunstmeisjes over hun nieuwe boek

shirin neshat

De Kunstmeisjes werd opgericht door de kunsthistorici Mirjam Kooiman (1990), Nathalie Maciesza (1989) en Renee Schuiten-Kniepstra (1989), alle drie werkzaam in de kunstwereld. Kooiman werkt bij Foam, Maciesza bij het Rembrandthuis en Schuiten-Kniepstra is als freelancer werkzaam voor kunstenaars en ontwerpers. Sinds 2016 gidsen ze de lezers van hun blog door de Nederlandse en Belgische kunstwereld en vertellen ze enthousiast over hun favoriete kunstenaars. Ze vinden dat kunst niet moeilijk hoeft te zijn, en al helemaal niet elitair. Inmiddels hebben ze op sociale media zo’n 40.000 volgers en worden ze ondersteund door een redactie. Bij Meulenhoff verscheen in 2019 hun eerste boek “De Kunstmeisjes”.hilma af klint

De kunstmeisjes | Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza, Renee Schuiten- Kniepstra | Beeldende kunst & Schilderkunst | 9789029092746 | Standaard  Boekhandel

Sky, Stock photography, Photography, Landscape, Cloud, Tints and shades, Visual arts, Art,

“Wat begon met een hoofdstuk ‘Kunstmeisjes over kunstmeisjes’ in ons eerste boek (foto) heeft geleid tot een tweede boek dat geheel in teken staat van dit idee. “In “Meer dan muze” praten wij je bij over de levens en het werk van tientallen vrouwen die de kunstwereld hebben opgeschud en verrijkt”, zo klinkt het. “Niet alleen eigenzinnige makers, maar ook hun verrassende muzen én de opzienbarende manoeuvres die ze soms moesten uithalen om maatschappelijke barrières te omzeilen komen aan bod. Daarnaast komen er ook andere ‘kunstmeisjes’ voorbij: machtige mecenassen die op hun eigen manier het verschil hebben gemaakt. Allemaal vrouwen om nooit meer te vergeten.”Watercolor paint, Painting, Art, Visual arts, Illustration, Artist, Mural, Acrylic paint, Photography, Paint,

Cultuurambassadeurs

marina abramovic

In het derde deel “Macht”, hebben de auteurs het effectief over koopzieke en kapitaalkrachtige vrouwen zoals o.a. Catharina de Grote, Peggy Guggenheim, Helene Kröller-müller of de Amerikaanse filantrope, Abby Aldrich Rockefeller. “Meer dan muze” bevat essays van Birgit van Beek, Zaida Bouwmeester, Julia Fidder, Puck Gerkema, Ānanda T. Hegeman, Sofie Huvaere, Maartje Knepper, Mirjam Kooiman, Laura Korvinus, Carlien Lammers, Wouter Maas, Nathalie Maciesza, Monique Rodríguez, Renee Schuiten-Kniepstra, Hanna de Vos en Eva Zandkuijl. Daarenboven ontwierp Weronika Marianna, de heel mooie cover, gebaseerd op een zelfportret van Romaine Brooks. Een schitterend boek met een massa aan informatie, weetjes, tips en anekdotes, uitermate professioneel, helder en humoristisch geschreven. Niet te missen!De Kunstmeisjes schrijven losjes over toffe kunst | Het Parool

De Kunstmeisjes schrijven losjes over toffe kunst | Het Parool

Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza, Renee Schuiten-Kniepstra, Meer dan muze, De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst 269  bladz. geïllustreerd uitg. Meulenhoff ISBN 978-90-290-9456-6

https://www.stretto.be/2021/07/27/jitske-jasperse-het-vrouwelijk-oog-wil-ook-wat-vrouwen-als-opdrachtgevers-verzamelaars-en-kunstenaars-een-magnifieke-uitgave-van-sterk-de-vreese/

https://www.stretto.be/2022/03/03/christiane-struyven-moeten-vrouwen-naakt-zijn-om-in-het-museum-te-hangen-vrouwelijke-kunstenaars-van-1850-tot-nu-een-schitterende-uitgave-van-lannoo/

https://www.stretto.be/2022/09/28/vrouwenpalet-1900-1950-en-de-nieuwe-vrouw-2-tentoonstellingen-en-2-alweer-magnifiek-geillustreerde-uitgaven-van-de-prestigieuze-uitgeverij-waanders-zwoll/

https://www.stretto.be/2022/05/23/loes-faber-ik-ben-mijn-muze-eigenzinnige-vrouwen-die-de-kunstgeschiedenis-veranderden-een-opvallend-originele-uitgave-van-nijgh-van-ditmar/