Cor Bakker, “In alle toonaarden, Mijn leven achter de piano”, uitgegeven door Luitingh Sijthoff. Een aanrader.

Het inspirerend verhaal van meesterpianist Cor Bakker, een gedreven muzikant die al zijn jongensdromen wist waar te maken, maar hier onderweg ook een prijs voor betaalde… Al op jonge leeftijd wilde Cor Bakker nl. pianist worden, maar geboren in een volstrekt non-culturele omgeving, liep hij al snel tegen talloze obstakels op. Lees hier zijn verhaal.

Nederlands bekendste pianist Cor Bakker (1961) studeerde in 1984, cum laude af aan het conservatorium, gevolgd door een studie in Los Angeles bij de beroemde componist/pianiste Clare Fischer. Hij was vervolgens zelf enkele jaren hoofdvakdocent aan het conservatorium in Utrecht en maar liefst 11 jaar lang de vaste pianist van het Metropole Orkest.

Radio- en tv-programma’s volgden, hij was in verschillende programma’s van De Leeuw te zien, waarin hij de muziek verzorgde. Dit deed hij onder andere in: Mooi! Weer De Leeuw, Lieve Paul, X De Leeuw en Pauls Kadoshow. Tussen 1996 en 2001 presenteerde Cor zijn eigen televisieprogramma ‘Cor & Co’ waarin hij nationale en internationale bekendheden interviewde en ook ‘Cor op Reis’, waarin hij beroemde artiesten over de hele wereld bezocht en begeleidde. Daarnaast is hij al tientallen jaren een graag geziene gast op podia in binnen- en buitenland. Van licht klassiek of evergreens tot chansons of ‘heavy’ jazz. Cabaret, Nederlandstalig, Latin, hij is in alle stijlen thuis.

Bakker werkte samen met internationale artiesten als Oleta Adams, Al Jarreau, Michel Legrand, Lionel Richie, Shirley Bassey en met nationale artiesten als Karin Bloemen, Simone Kleinsma, Mathilde Santing, Brigitte Kaandorp, Francis van Broekhuizen en Jenny Arean. Ook bracht hij enkele cd’s uit. Nederlands cabaretière, zangeres en actrice, Karin Bloemen (1960), maakte zes theatershows met haar eigen La Bloemen Band, dansers, zangers, of zoals in De Diva & De Divan met Cor Bakker. In 1996 werd Bakker onderscheiden met een Gouden Harp en in 1997, won hij de Gouden Notekraker.

In dit boek vertelt Bakker voor het eerst zijn hele verhaal, over zijn ontwikkeling tot gelauwerd muzikant, over doorzettingsvermogen, perfectionisme, over de gevolgen van torenhoge werkdruk en bekendheid op zijn gezondheid, zijn relaties en zijn gezin, en over zijn allesoverheersende liefde voor de muziek. Als grote fan van “Muziekmozaïek”, het legendarisch radioprogramma van Willem Duijs, kwam vanaf 2017, nog een jongensdroom van Cor uit met net zo’n radioprogramma. Elke zondagochtend: ‘De keuze van Cor’. Maar na zo’n 350 afleveringen was het tijd voor nieuwe avonturen. De feestelijke laatste aflevering was op 3 september 2023.

Cor Bakker In alle toonaarden Mijn leven achter de piano 238 bladz. uitg. Luitingh Sijthoff EAN 9789021041926