“Edition Hofkapelle, Vol. 2”, door Mikhail Ovrutsky (viool) en het Beethoven Orchester Bonn o.l.v. Dirk Kaftan, op het label MDG. Een heuse ontdekking!

Het Beethovenorkest Bonn, de legitieme opvolger van de oorspronkelijke 18e-eeuwse Hofkapelle, herschiep de sfeer van de hoofse muziekcultuur uit Beethovens jeugd, toen aristocratische dilettanten en reizende solisten het podium deelden met jonge virtuozen. Volume 2, met werken van Anton Reicha, Andreas Romberg en Paul Wineberger, dompelt de luisteraar onder in de natuurlijke akoestiek van de oorspronkelijke concertzaal waar deze composities ooit in première gingen.

Op het programma staat werk van Paul Wineberger (1758-1821), Andreas Romberg (1767-1821) (foto) en Anton Reicha (1770-1836) (foto). Paul Wineberger was zo onder de indruk van de kwaliteit van het orkest, dat hij een zestal symfonieën voor hen componeerde. Zijn Symfonie in D-bevat verschillende virtuoze solopassages voor de blazers van de Hofkapelle om hun verbazingwekkende individuele capaciteiten te demonstreren. Het stuk onderscheidt zich ook door zijn rijke orkestrale klank en zijn experimentele, formele benadering. Hier wordt het voor het eerst in meer dan 200 jaar opnieuw uitgevoerd door het Beethovenorkest Bonn. De muziekbibliotheek van de Habsburgse keurvorst Maximiliaan Franz omvatte zo’n 3.500 titels en was daarmee aanzienlijk uitgebreider dan die van zijn broer Jozef aan het Weense hof. Een van de meest opvallende stukken uit de collectie was Reicha’s “Grande Overture”. De melodische wendingen en harmonische progressies waren zo gewaagd dat het zelfs in Parijs in de jaren 1840, nog als hypermodern werd beschouwd!

Mikhail Ovrutsky won de eerste prijs op tal van internationale muziekwedstrijden, waaronder de Pablo Sarasate Competitie in Pamplona, de Liana Issakadze Competitie in St. Petersburg, de Johansen Competitie in Washington, de UNISA Competitie in Pretoria, en is laureaat van de Tsjaikovski Competitie in Moskou. Op aanbeveling van Anne-Sophie Mutter won hij in 2006 de Europäische Förderpreis van de Pro Europa Foundation. Geboren in een muziekfamilie in Moskou in 1980, begon hij op vijfjarige leeftijd viool te spelen onder leiding van Zoya Makhtina op een speciale school voor muzikaal begaafde kinderen. Zijn studie bracht hem vervolgens naar Albert Markow aan de Manhattan School of Music, Dorothy Delay aan de Julliard School in New York, Yumi Scott en Victor Danchenko aan het Curtis Institute of Music en Zakhar Bron aan de Musikhochschule Köln. Sinds 2005 geeft hij daar les als assistent in de klas van professor Bron.

Hij trad op als solist en kamermuziekmuzikant op tal van festivals, waaronder het Kammermusikfest Lockenhaus, de Kronberg Acedamy “Chamber Music Connects the World”, waar hij samen optrad met Yuri Bashmet en Menahem Pressler. In 2008 vierde hij zijn debuut op het Luzern Festival met een solorecital en een concert met Anne-Sophie Mutter, wiens stichting hem sinds 2004 steunt. Mikhail Ovrutsky heeft cd’s opgenomen voor Warner Classics en Naxos. In 2006 werd hij lid van het Beethoven Trio Bonn. Een jaar later verscheen hun debuut-cd met muziek van Beethoven en Mendelssohn bij platenlabel Antes Edition. Hij speelt een viool van Gioffredo Cappa, Turijn ca. 1700.

Dirk Kaftan (1971), geboren in Marburg in West-Duitsland, groeide op in Wittlich en Canada. Op 18-jarige leeftijd werd hij repetitor van het Theater in Trier. Kaftan studeerde vervolgens geluidstechniek (Tonmeister) aan de Hochschule für Musik Detmold en was van 2006 tot 2009, Erster Kapellmeister bij de Opera van Graz. Van 2009 tot 2014 was hij Generalmusikdirektor (GMD) in Augsburg. Zijn contract bij Theater Augsburg zou lopen tot 2016, hij verliet echter de post in Augsburg vroeg om terug te keren naar de Graz Opera als hun GMD. Zijn debuut in juni 2013, was een uitvoering van Schönbergs Gurre-Lieder met solisten, het uitgebreid operakoor, de Wiener Singverein en het Grazer Philharmonisches Orchester. Kaftan was GMD van de Graz Opera van 2013 tot 2017. In Graz omvatte zijn repertoire onder meer Wagners Tristan und Isolde, Zemlinsky’s Der Zwerg, Dallapiccola’s Der Gefangene en Bernsteins West Side Story. In 2015, ontving Kaftan de Karl Böhm Interpretationspreis van de deelstaatregering van Stiermarken voor zijn werk bij de ontwikkeling van het Grazer Philharmonisches Orchester. In februari 2016 werd Kaftan benoemd tot de volgende GMD van de stad Bonn, inclusief het directeurschap van het Beethoven Orchester Bonn, met ingang van augustus 2017 met een initieel contract van vijf jaar. In september 2020 kondigde de stad Bonn de verlenging aan van Kaftans contract als GMD tot en met 2027.

Tracklist:

Paul Wineberger: Symphonie D-Dur

Andreas Romberg: Violinkonzert Nr. 8 Es-Dur

Anton Reicha: Grande Overture D-Dur

Edition Hofkapelle 2 Mikhail Ovrutsky (violin) Beethoven Orchester Bonn Dirk Kaftan SACD MDG9382261-6

https://www.stretto.be/2022/04/15/edition-hofkapelle-1-harmoniemusik-door-beethoven-orchester-bonn-een-bijzondere-sacd-op-het-label-mdg/

https://www.stretto.be/2017/10/07/kamermuziek-van-anton-reicha/