“Una Notte Onirica – Musica notturna nel Seicento”, door het Ensemble Agamemnon o.l.v. François Cardey, op het label Musica Ficta. Magisch!

“Una notte onirica” (“Een dromerige nacht”) is een betoverende muzikale reis, gewijd aan religieuze en profane passies van het 17de -eeuws Italië. Een sopraan en zes instrumentalisten zorgen voor een nachtelijke, intieme en soms verontrustende sfeer in motetten en sonates van o.a. Cazzati, Turini, Marini, Rossi en Cesti. De kwellingen van een jaloerse minnaar volgen op lichtgevende antifonen voor de maagd en symfonieën en klaagzangen concurreren in virtuositeit. “Una notte onirica” is de illustratie van een overvloedige en kleurrijke, Italiaanse nacht…

Op het programma staat werk van Andrea Mattioli (1620-1679), Marc (Pietro) Antonio Cesti (1623-1669), Maurizio Cazzati (1620-1677), Biagio Marini (1597-1665), Giovanni Antonio Rigatti (1613-1648), Luigi Rossi (1598-1653), Salomone Rossi (1570-1630), Giuseppe Scarani (ca. 1628-1641) en Francesco Turini (1589-1656).

Na een masterdiploma cornet, in 2013, behaald aan het Cnsmd in Lyon in de klas van Jean Tubéry, sloot François Cardey zich aan bij de klas van Bruce Dickey aan de Schola Cantorum in Bazel voor een vervolgopleiding. Hij speelde op tal van festivals in Frankrijk en in het buitenland: Ambronay, San Sebastian, Labeaume en Musique, Utrecht, Helsinki, Venetië, Brescia, Modena, Montfaucon, Barcelona. Hij werkt met talrijke ensembles zoals het Helsinki Barokorkest, het Ensemble Correspondances, Le Concert de l’Hostel Dieu, de Percussions Claviers de Lyon, Le Jardin des Délices, de Caravaggia… en onder leiding van talrijke dirigenten: Sébastien Daucé, Rinaldo Alessandrini, Wim Becu, Jean Tubéry, Leonardo Garcia Alarcon, Charles Toet, Bruce Dickey…

Het Agamemnon-ensemble, opgericht in 2015 door cornetist François Cardey, bestaat uit muzikanten gedreven door de wens om het Italiaanse en Germaanse repertoire uit de 17e eeuw te herontdekken. Om vergeten muzikale meesterwerken onder de aandacht te brengen, weeft Agamemnon in elk van zijn creaties sterke thematische verbindingen tussen literatuur, poëzie, muziek en ruimte. Er ontstaan dan nieuwe geluiden die de aantrekkingskracht van deze oude muziek voor alle huidige doelgroepen vernieuwen. In samenwerking met regisseurs, choreografen, regisseurs, acteurs, componisten en 3D-makers breidt Agamemnon de mogelijkheden van representaties binnen live-optredens uit door oude muziek en andere media te mixen: operavormen, muziektheater, 3D-projecties, circuskunsten, uitvoeringen, muzikale verhalen, documentaires…

Tracklist:

 1. Francesco Turini: Sonata a tre
 2. Giovanni Rigatti: Nunc dimittis
 3. Giovanni Rigatti: Ecce nunc
 4. Biagio Marini: Sonata Settima sopra a voi do vinto il Cor
 5. Andrea Mattioli: Ave Regina coelorum
 6. Maurizio Cazzati: Ballo delle ombre
 7. Antonio Cesti: Era la Notte
 8. Salomone Rossi: ‘l’Hébreux’ Sinfonia Ottavia
 9. Luigi Rossi: Ombre, fuggite a voi
 10. Giuseppe Scarani: Sonata XIII
 11. Maurizio Cazzati: Alma mater Redemptoris
 12. Maurizio Cazzati: Ave Regina Coelorum
 13. Andrea Mattioli: Te luci ante terminum

Una Notte Onirica Musica notturna nel Seicento Ensemble Agamemnon François Cardey cd Musica Ficta MF8036