Anne Frank, “Pennekinderen”, een mooi geïllustreerde uitgave van Anne Franks korte verhalen, uitgegeven door Rubinstein.

Ter ere van Anne Franks 95ste geboortejaar, gaven de Anne Frank Stichting en Uitgeverij Rubinstein een speciale editie uit van Anne Franks verhaaltjes : “Pennekinderen”, Verhaaltjes en gebeurtenissen uit het Achterhuis…

“Anne, de wereld is niet mooi

maar jij kan haar een beetje mooier kleuren” (Herman van Veen)

Anne Frank (1929-1945) is vooral bekend geworden door het dagboek dat zij bijhield in het Achterhuis. Maar, wat veel mensen niet weten, is dat Anne ook kortverhalen schreef. ‘M’n pennekinderen’ noemde ze die in haar dagboek. De verhalen variëren van gebeurtenissen in het Achterhuis tot sprookjes over feeën en kabouters en herinneringen aan haar schooltijd. Anne begon zelfs aan een roman, waarin ze het levensverhaal van haar vader verwerkte.

Op aanraden van haar vader had Anne (in een kasboek) fragmenten overgeschreven uit de vele boeken die zij op haar onderduikadres las. Het gaat om fragmenten en versjes die haar bijzonder troffen. In de meeste gevallen betreft het volwassenenliteratuur in het Nederlands, Duits en Engels. Het boek bevat facsimilia van Annes originele handschrift met daarnaast de gedrukte tekst. Het manuscript werd al tentoongesteld in het Anne Frank Huis en in het buitenland, maar verscheen niet eerder in druk. Verspreid zijn enkele gedichten van Anne verschenen die niet zijn gebundeld. Verder staat op haar naam het boek Verhaaltjes, en gebeurtenissen uit het achterhuis.

De korte verhalen van Anne Frank zijn voor de gelegenheid geïllustreerd door wel 46 topillustratoren uit de hele wereld, waaronder Thé Tjong-Khing, Axel Scheffler, Oliver Jeffers en Loes Riphagen. Het boek wordt ingeleid door Malala Yousafzai en bevat van alle illustratoren een korte biografie en een tekst waarin zij vertellen over hun relatie tot het werk van Anne Frank en hun eigen ervaringen met creativiteit, tegenslag, vrede en oorlog. Deze bijzondere editie van Annes ‘Pennekinderen’ geeft niet alleen een nieuwe kijk op het verscheidene werk van Anne Frank, maar ook op de verbindende kracht van creativiteit en inclusiviteit. Als rode draad door de verhalen van Anne Frank en de bijdragen van de illustratoren loopt een oproep voor tolerantie, begrip en verbinding. Bovendien gunnen ze ons een kijkje in hun belevingswereld en laten ze ons zien hoe zij met creativiteit en inspiratie tegenslagen en obstakels benaderen. Net als Anne, hopen zij op een betere en vreedzame wereld.

Anne Frank Pennekinderen Verhaaltjes en gebeurtenissen uit het Achterhuis 252 bladz. geïllustreerd uitg. Rubinstein ISBN 9789047634362

https://www.stretto.be/2022/02/08/het-verraad-van-anne-frank-het-baanbrekende-onderzoek-van-een-internationaal-coldcaseteam-in-nederland-een-uitgave-van-ambo-anthos/