“Britten, A Ceremony of Carols, Ireland, Bridge and Holst”, door het Choir of Clare College, Cambridge o.l.v. Graham Ross, op het label harmonia mundi. Subliem!

Op de cd staan prachtige koorwerken van Frank Bridge (1879-1941), Benjamin Britten (1913-76), Gustav Holst (1874-1934) en John Ireland (1879-1962). De instrumentale begeleiders zijn Tanya Houghton, harp en Carter Eleanor en Ashley Show,  orgel. Graham Ross nodigt u uit om traditionele kerstliederen te verkennen, maar van 20ste eeuwse, Engelse componisten, en met name van de meest vooraanstaande onder hen, Benjamin Britten.  Rond zijn beroemde “Ceremony of Carols”, rangschikte Graham Ross een selectie van prachtige koorwerken met of zonder orgel, die elk op hun eigen manier getuigen van de nauwgezette zorg die Britten aan deze muzikale juweeltjes besteedde. De meeste kwamen voort uit de Engelse volkstraditie. Daarnaast koos Graham Ross koorwerken, van drie oudere meesters, van wie de muziek, zijn stempel had gedrukt op de stijl van de componist van legendarische opera,“Peter Grimes”, nl. Ireland, Bridge en Holst.Benjamin Britten componeerde “A ceremony of carols” op. 28  toen hij in 1942, samen met Peter Pears, terugreisde van de Verenigde Staten naar Engeland. Aan boord van de MS Axel Johnson componeerde hij ook zijn “Hymn to St Cecilia”. Britten componeerde aan de hand van middeleeuwse en vroeg-Engelse literatuur, Middle English en Early Modern English, een verzameling liederen op teksten uit “The English Galaxy of Shorter Poems”, uitgegeven door Gerald Bullett (1893-1958), een boek dat hij gekocht had in Halifax (Nova Scotia). Hij componeerde zes liederen maar kwam uiteindelijk tot een elfdelig werk voor vrouwenkoor, sopraan en alt solo en harp of piano, met de gregoriaanse antifoon, “Hodie Christus natus est”, aan het begin en aan het eind. De eerste uitvoering vond plaats in Norwich Castle in Norfolk.

Graham Ross (°1985) (foto) werd geboren in Surrey en begon zijn opleiding tot treble, pianist, organist en violist. Hij studeerde compositie bij Giles Swayne aan Clare College, Cambridge, en directie bij Peter Stark en Robin O’Neill aan het Royal College of Music in Londen. In 2004 was hij in Cambridge medeoprichter van The Dmitri Ensemble, een uitvoerende groep rond een strijkersensemble, waarvan hij chef-dirigent is. In 2010 maakte hij zijn BBC Proms-debuut, met opera dat hem naar Jeruzalem, Aldeburgh en Musique-Cordiale de Provence bracht. Ross had van 2008 tot 2009 een directiebeurs bij het London Symphony Chorus en was van 2008 tot 2010 muzikaal leider van Concordia Chamber Choir en Kingston Choral Society. In 2010 werd hij benoemd tot Fellow en Director of Music aan Clare College, Cambridge.The Choir of Clare College, Cambridge, is een gemengd koor met als voornaamste functie het muzikaal opluisteren van diensten in de kapel van Clare College, Cambridge. Sinds de oprichting in 1972 heeft het koor een internationale reputatie opgebouwd als een van de meest vooraanstaande, universitaire koren ter wereld. Het eerste kapelkoor werd opgericht in 1866. De daaropvolgende honderd jaar bestond het koor uit niet-gegradueerde lagere stemmen en trebles verzorgd door jongens van stadsscholen. In 1966 werd het gebruik van jongens stopgezet en waren er korte tijd geen trebles of jongenssopranen. Het huidig gemengd koor werd in 1972 opgericht door Peter Dennison, een music fellow van het college. Hij werd opgevolgd door de eerste muziekdirecteur van het college, John Rutter. Rutter verliet het koor in 1979 om zich te concentreren op het componeren, maar behield een nauwe band met het college als ere-fellow. Timothy Brown leidde het koor gedurende 31 jaar tot hij werd opgevolgd door de huidige muziekdirecteur van het koor, Graham Ross.Tracklist :

Britten: Venite Exultemus Domino

Britten: Te Deum in C

Britten: Jubilate Deo in C major (1961)

Britten: Deus in adjutorium meum (Psalm 70)

Britten: A Hymn to the Virgin

Britten: A Hymn of Saint Columba

Britten: Hymn to St. Peter, Op. 56a

Ireland: The Holy BoyBridge: Music, when Soft Voices Die

Holst: This have I done for my true love, H128, Op. 34 No. 1

Britten: The Sycamore Tree

anon.: The Holly and the Ivy

Britten: Sweet the Song

Britten: A Ceremony of Carols, Op. 28

Britten: A New Year CarolBritten A Ceremony of Carols and works by Ireland, Bridge and Holst Choir of Clare College, Cambridge, Graham Ross cd harmonia mundi HMM905329

https://www.stretto.be/2018/06/19/o-lux-beata-trinitas-het-choir-of-clare-college-cambridge-o-l-v-graham-ross-op-harmonia-mundi-meesterlijk/

https://www.stretto.be/2017/09/29/graham-ross-en-het-clare-college-choir-vieren-met-hun-nieuwste-cd-de-500ste-verjaardag-van-de-reformatie/

https://www.stretto.be/2017/03/28/muziek-voor-corpus-christi/