Markus Kiesel, Joachim Mildner (Hrsg.), “Wahnfried, Das Haus von Richard Wagner/The Home of Richard Wagner”, een magnifieke, Duits/Engelse uitgave van ConBrio.

De prestigieuze, Duitse uitgeverij ConBrio publiceerde een prachtboek met wel 200 kleurenfoto’s, over het Wahnfried-huis van Richard Wagner in Bayreuth, een centrale plaats in de muziekhistorische topografie van Duitsland en Europa, model voor het architectuurhistorisch genre “kunstenaarsvilla”.Het huis, ontworpen door Johann Carl Wölfel (1833-1893), op basis van ideeën van Richard Wagner zelf en gewijzigde plannen van de Berlijnse architect, Wilhelm Neumann (1826-1907), was grotendeels een geschenk van koning Ludwig II van Beieren. De bouw- en inrichtingswerkzaamheden verliepen echter veel trager dan gepland en werden een bron van ergernis voor Wagner. Daarom noemde hij het huis, “Ärgersheim”. De bouw begon in 1872 en werd voltooid in 1874. Dat jaar betrok Wagner op 28 april, met zijn vrouw Cosima en hun kinderen Daniela, Blandine, Isolde, Eva en Siegfried, het Haus Wahnfried, vaak “Villa Wahnfried” genoemd. De naam van het huis was geïnspireerd door de plaats Wanfried nabij Eschwege (foto) aan de Werra in Hessen, en kreeg het opschrift, “Hier wo mein Wähnen Frieden fand – Wahnfried – sei dieses Haus von mir benannt”. “In Hessen gäbe es einen Ort Wahnfried, es habe ihn (Wagner) so mystisch berührt, diese Zusammensetzung der beiden Worte, und wie das Gedicht von Goethe, was nur zu dem Weisen gesprochen sei, so würde nur der Sinnige ahnen, was wir darunter verstehen.“ (Cosima Wagner). De gevel kreeg de sgraffito decoratie, voorstellende Wodan met Hugi en Munin, zijn 2 raven, van Robert Krause (1834-1903). In dat huis voltooide Wagner “Götterdämmerung” en werkte hij aan “Parsifal”.In de laatste jaren van zijn leven leed Wagner vooral in de winter, onder het barre klimaat in Bayreuth, wat hem ertoe aanzette er steeds meer aan te ontsnappen en maanden met het hele gezin in Italië door te brengen. Tijdens zijn laatste verblijf (van september 1882 tot februari 1883) overleed hij op 13 februari 1883 in Venetië. Zijn lichaam werd overgebracht naar Bayreuth, waar hij op 18 februari 1883 werd begraven in een crypte in de tuin van zijn huis. Cosima, die haar man 47 jaar overleefde, werd na haar overlijden op 93-jarige leeftijd op 1 april 1930, gecremeerd in Coburg. Haar urn werd begraven in de zuidkant van de grafheuvel.
Later werd het huis bewoond door hun zoon, Siegfried, zijn vrouw, Winifred en hun kinderen Eva, Wieland en Wolfgang. Tijdens de Festspiele was Hitler er te gast. Na een bombardement in 1945 werd het huis aanvankelijk provisorisch gerestaureerd. In 1973 werd het door de familie Wagner aan de stad Bayreuth geschonken, die het gebouw in oude luister herstelde en er het magistraal Wagnermuseum in onderbracht.
Dit rijk geïllustreerd boek met historisch en actueel beeldmateriaal, volgt de boeiende geschiedenis van het huis tot aan de volledige renovatie en aanbouw van uitbreidingen door de architect, Volker Staab (°1957) (interview met hem in het boek), die in 2015 werden voltooid. De bijdragen (tweetalig, Duits/Engels) zijn afkomstig van gerenommeerde experts, onder wie Verena Naegele (foto) (hoofdbijdrage), Nike Wagner (dochter van Wieland Wagner) (foto), Dietmar Schuth, Gerthe Reichelt en Peter Cachola Schmal. Achteraan het boek, de meest symbolische foto, Leonard Bernstein en Friedelind, de oudste dochter van Siegfried en Winifred, in april 1990, aan het graf van Richard Wagner…

Markus Kiesel Joachim Mildner Hrsg. Wahnfried Das Haus von Richard Wagner/The Home of Richard Wagner 176 bladz. Duits/Engels uitg. ConBrio ISBN 978-3-940768-59-9

https://www.stretto.be/2021/04/08/franz-wilhelm-beidler-cosima-wagner-ein-portrat-richard-wagners-erster-enkel-herausgegeben-und-erlautert-von-dieter-borchmeyer-een-uitgave-van-konigshausen-neumann-en/

https://www.stretto.be/2021/04/10/markus-kiesel-joachim-mildner-dietmar-schuth-wandrer-heist-mich-die-welt-auf-richard-wagners-spuren-durch-europa-mit-einem-vorwort-von-daphne-wagner-een-prachtig-geillustreerde-ui/