“Paradox van de Deense Gouden Eeuw”, een magnifieke tentoonstelling in Twenthe en een prachtuitgave van Waanders & de Kunst.

Rijksmuseum Twenthe toont schilderkunst uit de Deense Gouden Eeuw. U kan er ruim 50 hoogtepunten uit de Nivaagaard Collectie van de Deense industrieel en politicus, Johannes Hage , met werken van Deense schilders uit de eerste helft van de 19de eeuw, gaan bekijken. Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerd boek met bijdragen van Andrea Rygg Karberg, Birgitte von Folsach, Henk van der Liet en Tim van Gerven. De publicatie werd in samenwerking met Rijksmuseum Twenthe, uitgegeven door Uitgeverij Waanders & de Kunst. Denemarken verkeerde in de eerste helft van de 19de  eeuw in een grote crisis. Een enorme brand in 1794, die het paleis Christiansborg volledig in de as legde, leek een periode van rampspoed te voorspellen, een periode van verloren oorlogen, een monetaire crisis en het afbrokkelen van de absolute monarchie. Het land was door het verlies van de vloot, een pijnlijke afscheiding met Noorwegen, en een staatsfaillissement, een wereldmacht in verval. Maar, ondanks of misschien wel dankzij, deze problematiek, bloeiden schilder- en beeldhouwkunstkunst, muziek en literatuur, filosofie en wetenschap als nooit tevoren. Uit de as van een land in crisis herrees de Deense Gouden Eeuw.De Deense Gouden Eeuw illustreerde de overgang naar het modern Europa.  Genretaferelen, portretten, marines en landschappen, vertelden nieuwe verhalen over een geïdealiseerd realisme, dat vooruit liep op het later modernisme. Een uniek moment in de rijke, Deense geschiedenis.Aan de basis van de Deense schilderkunst van de gouden eeuw, lag het werk van de schilder, Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853) (foto), een leerling van Jacques-Louis David in Parijs. Er ontstond in Denemarken een nationalistisch sentiment en in zijn werken benadrukte hij het authentiek Deens karakter. Eckersberg gaf daarenboven les aan de meeste vooraanstaande kunstenaars uit die periode, onder wie Wilhelm Bendz, Albert Küchler, Christen Købke, Vilhelm Kyhn, Jørgen en Holger Roed, Martinus Rørbye, Constantin Hansen en Wilhelm Marstrand.In het boek wordt het begrip, “Deense Gouden Eeuw”, aan de hand van kunstwerken uit de Collectie Nivaagaard, in 1908 opgericht door de Deense industrieel en politicus Johannes Hage (foto), thematisch onderzocht. Hage was ook medefinancier van het schitterend Statens Museum for Kunst in Kopenhagen. Met kunstenaars als Christoffer Wilhelm Eckersberg en zijn studenten Christen Købke, Martinus Rørbye, Constantin Hansen en Jørgen Roed, schilders die in de eerste helft van de 19de eeuw, in tijden van crisis, de nationale eenheid benadrukten, toont de Nivaagaard, collectie, een dwarsdoorsnede van de Deense bloeiperiode in de beeldende kunst. Ook een jongere generatie schilders als Johan Thomas Lundbye en Peter Christian Skovgaard, is vertegenwoordigd.Rijksmuseum Twenthe (foto) in Enschede, in de Nederlandse provincie Overijssel, toont een dwarsdoorsnede van het Deens gouden tijdperk. De schilderijen en kunstenaars geven inzicht in de paradox die eraan ten grondslag lag. De tentoonstelling in samenwerking met de Nivaagaard Collectie uit Nivå in Denemarken, loopt nog t/m 29 augustus 2021. Niet te missen!Paradox van de Deense Gouden Eeuw 80 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders ISBN 9789462623385