Sam Heughan en Graham McTavish, “Clanlands, Twee mannen in kilts op zoek naar hun roots, veel whisky en een onvergetelijke roadtrip door Schotland”, een uitgave van ambo/anthos. Heerlijk!

Twee acteurs uit de reeks Outlander maakten een epische trip door de prachtige Schotse hooglanden. Clanlands is het verslag van deze reis. Met niet veel meer dan een roestige camper gaan twee Schotse vrienden, Sam Heughan en Graham McTavish, in kilts op avontuur en ontdekken ze pracht en de grootsheid van Schotland. De ervaring blijkt life changing te zijn.Per camper, boot, kajak en fiets reizen ze van kust naar meer en van vallei naar piek, terwijl ze zich laven aan de Schotse cultuur en geschiedenis: van bloedige oorlogen tot hemelse poëzie. De vele weken samen opeengepakt, een bijna-doodervaring en ontmoetingen met een scala aan bijzondere mensen doen de vriendschap tussen Sam en Graham rijpen als een goede single malt. Ze overdenken hun film- en theatercarrières, herontdekken hun geboorteland in al zijn grootsheid en bovenal vinden ze zichzelf.Twee goede vrienden grappen, grollen en kibbelen zich een weg door de Schotse Hooglanden, hun leven en lijf riskerend op de terloopse manier die mannen aantrekkelijk maakt. Waarom doen ze dat? Nou, omdat ze allebei Schots zijn en allebei een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan Outlander (niet alleen aan de televisieserie, maar ook aan het complete waanzinnige circus), zich hebben gerealiseerd hoe Schots ze zijn (twee jaar lang dagelijks een kilt dragen doet dat met je) en erachter willen komen waar hun erfgoed vandaan komt en wat het eigenlijk betekent om Schots te zijn (afgezien van een aangeboren voorliefde voor whisky).Het is ook een boek over een reis. (In de trant van Jack Kerouac, maar dan met minder drugs, meer alinea’s en geen seks. Nou ja, bijna geen seks…) Strikt genomen maken onze twee vrienden een televisieserie over een aantal historische locaties in de Hooglanden. Bijgestaan door een kleine crew – met inbegrip van een getalenteerde visagist en een dronepiloot – bezoeken ze spectaculaire historische plekken in de Schotse Hooglanden om de ware geschiedenis te achterhalen van enkele van de bekendste bloedbaden, gevechten, daden van verraad, onthoofdingen en andere typisch Schotse recreatieve bezigheden. Dit is het verhaal van die reis, volbracht met een aftandse Fiat-camper, een tandem, een kajak en nog wat andere onwaarschijnlijke transportmiddelen die alleen kunnen opkomen bij mensen die lijden aan testosteronvergiftiging.En ten slotte is er de feitelijke geschiedenis van de ‘clanlanden’, dat door het verhaal van hun tocht heen is gevlochten. Sam Heughan en Graham McTavish Clanlands trekken naar de meest interessante/beroemde/relevante locaties in de Hooglanden, waar ze daadwerkelijk vernemen hoe het met hun geschiedenis en erfgoed is gesteld, daarbij geassisteerd door enkelen van de kleurrijkste bewoners van die plaatsen. Kortom, je krijgt feitelijk vier boeken in één!Sam Heughan is acteur en vooral bekend van de Netflix-serie Outlander. Hij studeerde af aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama. Graham McTavish is acteur en bekend van Outlander. Tevens vervulde hij de rol van de dwerg Dwalin in de Hobbit-trilogie van regisseur Peter Jackson. “Clanlands. Whisky, Warfare, and a Scottish Adventure Like No Other” (Clanlands) heeft een voorwoord van de auteur van Outlander, Diana Gabaldon, en werd vertaald door Ruud van de Plassche.Sam Heughan Graham McTavish Clanlands Twee mannen in kilts op zoek naar hun roots, veel whisky en een onvergetelijke roadtrip door Schotland 400 bladz. uitg. ambo/anthos ISBN 9789026356353

https://www.stretto.be/2020/02/23/martin-dorey-take-the-slow-road-schotland-inspirerende-reisroutes-door-heel-schotland-met-de-camper-auto-of-caravan-een-uitgave-van-unieboek-het-spectrum/

https://www.stretto.be/2020/02/11/heel-originele-tullochgorum-haydn-scottish-songs-door-the-poker-club-band-op-het-label-bis-heerlijk-aanstekelijk/