“De ontdekking van het heden”, een tentoonstelling in Singer Laren en een uitgave van Waanders & de kunst.

Aan de hand van verrassende hoogtepunten uit de kunstverzameling van de stichting JK Art Foundation, gevestigd in ’s-Hertogenbosch, wordt in beeld gebracht dat de ontwikkelingen van rond 1900 nog steeds onze wereld kleuren. Het werk van o.a. Picasso, Dalí, Brancusi, Van Dongen, Piet Mondriaan, Modigliani, Miró, Klee, Fernand Léger, Delaunay, Fontana, René Daniëls en Anish Kapoor is nl. hoogst actueel.Voortgestuwd door kunstenaars als Pablo Picasso, Fernand Léger en Piet Mondriaan, ontstond abstracte kunst in het kubisme, futurisme en De Stijl. Salvador Dalí, René Magritte en Joan Miró lieten in het surrealisme, rede en logica los, terwijl kunstenaars als Constant Brancusi en Amadeo Modigliani, hun kunst probeerden terug te brengen tot de essentie. “Zero” kunstenaars, die zich aansloten aan bij het constructivisme en verwantschap vertoonden met de geometrisch abstracte op-art, reageerden in de jaren ‘50 en ‘60 op hun voorgangers en pleitten voor radicale vernieuwing. Zo doende waren zij voorlopers van de conceptual art, land art en minimal art. Maar, ook de werken van wereldberoemde, hedendaagse kunstenaars als Olafur Eliasson en Anish Kapoor, laten zien hoe de kunst blijft reageren op zichzelf en de maatschappij om zich heen. In het inleidend essay in de bijhorende catalogus schrijft Edo Dijksterhuis, “In het modernisme is het heden ontstaan”. Vandaar de titel van de tentoonstelling, “De ontdekking van het heden”.De tentoonstelling toont topwerken uit de moderne en hedendaagse kunst en omvat een honderdtal werken waarin vrijwel alle grote Europese kunststromingen uit de 20ste en 21ste eeuw vertegenwoordigd zijn. Een museaal geheel van werken en kunstenaars met klinkende namen als Picasso, Constantin Brancusi, Jean Arp, Piet Mondriaan, Joan Miro, Giorgio Morandi, Robert Delaunay en René Daniëls, naast minder bekende tot, toch nog voor velen, onbekende kunstenaars, zoals bv. Marlene Dumas, Jan Dibbets, Ben Akkerman, JCJ Vanderheyden, Yayoi Kusama, Thijs Rinsema, Jan Mankes of Howard Hodgkin.De tentoonstelling in Singer Laren wordt georganiseerd in samenwerking met Het Noordbrabants Museum en zal aansluitend vanuit een andere invalshoek, te zien zijn in ’s-Hertogenbosch. Het bijbehorend boek met 97 illustraties bevat een tekst van Edo Dijksterhuis en de korte biografieën van de 79 samengebrachte kunstenaars door Charlotte Hoitsma. Een treffende introductie tot de wereld van het picturaal modernisme. Warm aanbevolen.Edo Dijksterhuis (°1971) is (freelance) journalist, criticus en voltijds kunstmissionaris. Hij schrijft o.a. voor Het Financieele Dagblad, De Filmkrant, Museumtijdschrift en ArtSlant. Charlotte Hoitsma is Junior conservator van Het Noordbrabants Museum.  

Tentoonstelling:

17 augustus t/m 28 november 2021 Singer Laren

18 december 2021 t/m 26 februari 2022

Noordbrabants Museum ’s-HertogenboschDe ontdekking van het heden Picasso Dalí Mondriaan Klee Brancusi Miró Daniëls 112 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders ISBN 978 94 6262 371 2

https://www.stretto.be/2021/06/07/cobra-en-chaissac-zielsverwanten-een-opvallende-tentoonstelling-en-een-uitgave-van-waanders-de-kunst-een-ontdekking/