“Karel Appel – Een leven in foto’s door Nico Koster”, een prachtboek, uitgegeven door Jaski Gallery Amsterdam en Waanders uitgevers Zwolle. Niet te missen!

De prestigieuze Jaski Art Gallery, sinds 1988, de belangrijkste vertegenwoordiger van de CoBrA- kunstbeweging, is een van de toonaangevende galeries voor moderne en hedendaagse kunst van het Amsterdams Spiegelkwartier. Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van de Cobra-schilder, Karel Appel (1921-2006), zijn op initiatief van Jaski Gallery, Nico Kosters fotoreportages gebundeld in een prachtboek, “Appel, een leven in foto’s door Nico Koster”.Karel Appel ontmoette Corneille in de periode 1940-1943 tijdens zijn studie kunst aan de prestigieuze Rijksacademie in Amsterdam. In 1946 reisden de twee naar Luik, waar ze in 1947 een gezamenlijke tentoonstelling inrichtten. Appel en Corneille reisden ook samen naar Parijs. Bij Appels terugkeer ontmoette hij Constant en in 1948 exposeerde hij, Constant en Corneille in Amsterdam. Samen met Anton Rooskens, Theo Wolvecamp en Jan Nieuwenhuys (de broer van Constant), vormden de drie op 16 juli 1948, de Nederlandse Experimentele Groep. Op 8 november van datzelfde jaar hielp Appel mee aan de oprichting van CoBrA.Appel maakte furore in de Nederlandse kunstwereld van de jaren veertig en vijftig. Zijn muurschildering Vragende kinderen uit 1949 voor het personeelsrestaurant in het Amsterdams stadhuis, veroorzaakte nogal wat schandaal. Verontwaardigde ambtenaren, die zich ongemakkelijk voelden door de smekende ogen van de uitgehongerde kinderen, drongen erop aan dat het werk zou worden verdoezeld en dat de muurschildering tien jaar lang achter behang zou verdwijnen.Appel was altijd voorstander van de oproep tot directe expressie in verf, in plaats van de door Constant gepropageerde marxistische analyse van de westerse beschaving. Hij had weinig tijd voor de theoretische pamfletten van Constant en Dotremont, en wijdde zijn CoBrA-jaren aan het schilderen van onschuldige, kinderlijke wezens en fabeldieren in felle kleuren, gebruikmakend van eenvoudige vormen en gedurfde lijnen. Na CoBrA behield Appel een emotionele benadering van zijn onderwerp. In de jaren vijftig ontwikkelde hij een zwaardere schilderstijl, waarbij lijn en kleurvlakken samensmolten tot suggestieve stroken verf. Naast zijn schilderijen maakte de veelzijdige Appel assemblages en sculpturen en schreef hij ook poëzie.Dit fotoboek is als een reis door zijn leven. Het verschijnt ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag in 2021. Het boek gaat weliswaar niet alleen over het leven en werk van Appel, maar het is ook een ode aan de fotograaf Nico Koster, een fotograaf die, op zijn unieke en onnavolgbare wijze, 30 jaar lang het leven van Appel heeft vastgelegd. De foto’s laten het leven zien van een kleurrijke en opstandige kunstenaar, ‘de visuele verhalenverteller van een generatie kunstenaars’ (Wim Pijbes).Nico Koster (°1940) ging naar de grafische school in Amsterdam en begon met fotograferen tijdens zijn militaire diensttijd. In de jaren zestig trad hij in dienst bij de Telegraaf waar hij tot 1988 werkte. Koster maakte onder andere reportages over sport, society en mode. In 1969 maakte hij samen met Henk van der Meijden een reportage over John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel te Amsterdam. Deze foto’s werden wereldberoemd. Zijn reportage over de bezetting van het Indonesisch consulaat leverde hem in 1975 de tweede prijs van World Press Photo op. In 1983 won hij de Zilveren Camera voor een foto van de krakersrellen in de Vondelstraat. Koster ging na zijn periode bij de Telegraaf in de kunsthandel, maar bleef fotograferen. Door zijn omgang met, veelal, CoBrA kunstenaars heeft hij veel geprezen kunstenaars mogen portretteren. De Zilveren Camera-winnaar Nico Koster, fotografeerde de flamboyante kunstenaar Karel Appel dertig jaar lang in Amsterdam, Tokio, New York, en in Parijs. Dit prachtboek werd gepresenteerd in de galerie, waar gelijktijdig een expositie openende. Het boek bevat naast 150! foto’s, het verhaal over het artistiek leven van Karel Appel, van Cobra-expert Willemijn Stokvis, en een voorwoord van Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam.De tentoonstelling in Jaski Gallery Amsterdam, loopt nog tot 24 oktober.Karel Appel – Een leven in foto’s door Nico Koster Nederlands en Engelse editie 160 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders Jaski Gallery Amsterdam ISBN 9789462623538

https://www.stretto.be/2021/06/07/cobra-en-chaissac-zielsverwanten-een-opvallende-tentoonstelling-en-een-uitgave-van-waanders-de-kunst-een-ontdekking/