“Belgische Meesters” in Singer Laren, een tentoonstelling en een boek, uitgegeven door Waanders.

De tentoonstelling en het boek, “Belgische meesters, Ensor, Delvaux, Magritte”, zijn samengesteld uit hoogtepunten van het schitterend Museum van Elsene/Musée d’Ixelles in Brussel. Ze bieden een overzicht van de Belgische klassiek moderne kunst, van James Ensor tot René Magritte. Aan bod komen meer dan 40 bekende en minder bekende schilders, vertegenwoordigers van respectievelijk het impressionisme, symbolisme, luminisme, fauvisme, expressionisme en surrealisme.

Singer Laren is een museum en een theaterzaal in het schildersdorp Laren in Noord-Holland, gegroeid vanuit de kunstverzameling in de villa “De Wilde Zwanen”, van het echtpaar William en Anna Singer. Na het overlijden van William in 1943, die nota bene zelf ook schilderde, bracht zijn weduwe Anna Singer-Spencer Brugh, de verzameling onder in een kunststichting “Singer Memorial Foundation”. Deze prachtige “Singer Collectie” vond uiteindelijk zijn onderkomen in een museum (Singer Laren), ontworpen door de architect  Wouter Hamdorff (1890-1965), dat in 1956 zijn deuren opende.Het museum van Elsene werd opgericht in 1892, nadat de omvangrijke kunstverzameling van de Belgische/West-Vlaamse decorateur en romantisch-realistische landschap- en dierenschilder, Edmond de Pratere (1826-1888), aan de gemeente Elsene was toevertrouwd. Tegenwoordig biedt de collectie van dit Brussels museum met meesterwerken van o.a. Léon Frédéric, Willy Finch, Georges Lemmen, Emile Claus, James Ensor, Jean Delville, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert, Jos Albert, Willem Paerels, Rik Wouters, Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Paul Delvaux en René Magritte, een overzicht van de Belgische kunst van ca. 1870 tot heden.

De kunstwerken, in het boek te zien met wel 80 illustraties en teksten van Claire Leblanc (conservator van het museum van Elsene) (foto), zijn een weerspiegeling van de zoektocht naar vernieuwing en vrijheid van expressie in België tussen 1850 en 1950. Daarbij wisselen internationale invloeden en lokale karakteristieken elkaar af, evenals een sterke focus op de zichtbare werkelijkheid en een voorkeur voor fantasie, het bizarre en de vervreemding.Tentoonstelling nog t/m 27 februari 2022 in Singer Laren

Belgische Meesters, Ensor, Delvaux, Magritte, 112 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders ISBN 9789462623323