“Du Bellay, Heureux qui, comme Ulysse”, door Doulce Mémoire o.l.v. Denis Raisin Dadre, “avec la participation de Kwal”, Slam, op het label Alpha. Magnifiek!

Joachim du Bellay (1522-1560), “De Verlaine van de Renaissance” en een lid van de dichtersgroep de Pléiade, bestormde in 1549 de Parijse literaire scene met zijn klinkend avantgarde manifest “Défense et illustration de la langue française”, een manifest ter verdediging maar ook ter verrijking van de Franse taal. Ronsard en du Bellay waren de grote Franse dichters van de 16de eeuw, die poëzie wilden verenigen met muziek en die de poëzie uit de klassieke oudheid nieuw leven wilden inblazen.

Maar, terwijl de poëzie van Ronsard (foto) wel honderden keren op muziek is gezet, kennen we slechts 37 composities op tekst van du Bellay. Denis Raisin Dadre en zijn ensemble Doulce Mémoire vieren de Anjou-dichter ter gelegenheid van zijn 500ste verjaardag met 25 werken van de belangrijkste componisten van die periode, onder wie Arcadelt, die negen chansons op zijn teksten componeerde, o.a. “Je ne puis dissimuler” (een jaar voor du Bellay’s dood), Lassus, Didier Le Blanc, Jean Chardavoine en de Franco-Vlaamse polyfonist Corneille Verdonck. Eén van de 2 chansons van Didier Le Blanc (periode 1575-1585) komt uit zijn bundel, “Airs de plusieurs musiciens, sur les poésies de P. Desportes, & autres des plus excelants poëtes de nostre tems, réduiz à 4 parties” (1579), 43 airs op gedichten van Pierre de Ronsard, Amadis Jamyn, Philippe Desportes, Jean-Antoine de Baïf, Rémi Belleau en eentje van Joachim du Bellay. De bundel werd opgedragen aan de luitist, componist en uitgever (imprimeur-libraire en musique), Adrian Le Roy (ca. 1520 – Paris 1598).

Het was in die tijd ook een gevestigde praktijk om gedichten te declameren, begeleid door een muzikant die improviseerde op de lier (recitare a la lira), een instrument en een gebruik dat uit Italië werd geïmporteerd. Denis Raisin Dadre heeft besloten om hulde te brengen aan de 16de-eeuwse dichter door aan een modern equivalent, de slammer of slamdichter, Kwal, te vragen enkele van du Bellay’s sonnetten te ‘slammen’, waaronder het beroemd “Heureux qui, comme Ulysse”.

“Heureux qui, comme Ulysse, a fait un beau voyage,

Ou comme cestuy-là qui conquit la toison,

Et puis est retourné, plein d’usage et raison,

Vivre entre ses parents le reste de son âge !”

Door de slam zanger Kwal (eigenl. Vincent Loiseau) (°1978) (foto) te introduceren op zijn cd, gewijd aan Joachim du Bellay, brengt Denis Raisin Dadre zowel eer aan de dichter van de 16de eeuw als aan zijn geboorteprovincie, Anjou, wiens zoetheid hij prees in een van zijn beroemdste gedichten. Geboren in Angers, in de regio die bekend staat om zijn dichters, zijn uitzonderlijk erfgoed, uitstekende wijnen en zoetheid van het leven (la doulceur angevine), reciteert Kwal 3 keer een gedicht van du Bellay, sober begeleid door de instrumentalisten van Doulce Mémoire. In tegenstelling tot de vaak sensuele Ronsard, bezong de poëzie van Joachim du Bellay, de auteur van “Les Regrets”, de spijt om het gemis van het geboorteland vanuit zijn verblijf tussen 1553 en 1557 in Rome. De krachttoer van Denis Raisin Dadre is om hulde te brengen aan een dichter die zoals hij zelf zei, het heel goed deed zonder muziek om zijn verzen te begeleiden. De poëzie van Joachim du Bellay, deze “gentil-homme angevin”, afgewisseld met schitterende, instrumentale composities, dient op deze cd om de Franse Renaissance te vieren.

Bezoek trouwens voor de gelegenheid eens het Musée Joachim du Bellay in Liré (Anjou). De ruïnes van het château de la Turmelière waar du Bellay woonde, zijn vlakbij. Deze magnifieke cd werd opgenomen in de Chapelle Saint-Jean du Musée Jean-Lurçat et de la Tapisserie Contemporaine in Angers. De uitvoerders zijn Kwal: slam, Camille Fritsch: sopraan, Olivier Coiffet: alto, Hugues Primard en François-Olivier Jean: tenor, Marc Busnel: bas, Florent Marie: luit & renaissance gitaar, Baptiste Romain: renaissance viool, lira da braccio, Sébastien Wonner: spinet en Denis Raisin Dadre: alt- en tenorblokfluit. In het bijbehorend, mooi geïllustreerd boekje, kan u alle teksten meevolgen. Niet te missen!

Na studies blokfluit, musicologie en hobo, richtte Denis Raisin Dadre (foto) in 1989, het ensemble “Doulce Mémoire” op, gewijd aan de muziek van de Renaissance. Behalve naar muziek, leidde zijn nieuwsgierigheid naar geschiedenis, literatuur en kunst, hem naar originele programma’s die in een historische context worden gepresenteerd. Deze aanpak leidde ertoe dat Denis Raisin Dadre ook programma’s voor France Musique produceerde. Na meer dan vijfentwintig jaar intensieve activiteit en memorabele prestaties, zowel met opnamen als op concerten, is zijn liefde voor en kennis van de Renaissance nooit verminderd. Regelmatig gevraagd voor opleiding aan academies van jonge musici, gaf Denis Raisin Dadre les aan de Academie van Gijon in Spanje, Chiquitos in Bolivië, Praag, Havana op Cuba, e.a. Hij is professor aan het Conservatorium van Tours en werd in 1999 door het Ministerie van Cultuur bevorderd tot Chevalier des Arts et des Lettres.

Doulce Mémoire is een schitterend ensemble voor oude muziek, gespecialiseerd in het renaissancerepertoire. Het ensemble is gevestigd in Tours in de regio Centre-Val de Loire, in het hart van de Loire-vallei en zijn kastelen. Doulce Mémoire staat in de eerste plaats voor de geest van de Renaissance, deze welvarende periode van ontdekkingen, uitvindingen, reizen en creativiteit. Het Doulce Mémoire-ensemble, bestaande uit een team van trouwe en hechte musici en zangers, is al meer dan vijfentwintig jaar betrokken bij steeds vernieuwende artistieke avonturen, met de regelmatige deelname van acteurs en dansers. Via zijn concerten en shows nodigt Doulce Mémoire u uit om de muziek te ontdekken waar de internationaal erkende genieën van de Renaissance naar konden luisteren, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rabelais, François I,… aan de Loire en zijn beroemde kastelen. Het is precies daar dat het ensemble een belangrijk deel van zijn activiteit en een bevoorrechte relatie met de regio Centre-Val de Loire ontwikkelt.

Du Bellay Heureux qui, comme Ulysse Doulce Mémoire Denis Raisin Dadre avec la participation de Kwal, cd ALPHA870

https://www.stretto.be/2019/05/20/leonardo-da-vinci-la-musique-secrete-prachtig-boek-cd-door-doulce-memoire-o-l-v-denis-raisin-dadre-op-het-label-alpha/

https://www.stretto.be/2017/04/16/francois-i-door-doulce-memoire/