Monica Rotgans, “Van kleur naar kunst”, een unieke uitgave van Waanders Zwolle.

In “Van kleur naar kunst”, beschrijft de kleurexpert, Monica Rotgans, de vele kleurstoffen en pigmenten die door de mens is veranderd in verf en kleur, en hoe je ze kan herkennen. Fascinerend!

Haar ‘Blauw Groen’, het uitgebreid vervolg op haar standaardwerk, ‘Verf, 500.000 jaar verf en schilderkunst’, was reeds een uniek, rijk geïllustreerd en toegankelijk geschreven boek over alle aspecten van het gebruik van kleur door de mens, geschreven vanuit het perspectief van de kunstenaar. In dit boek verbond Monica Rotgans, de praktijk van het schilderen met de theoretische kunstgeschiedenis. De opzet was historisch. Hoe kijken wij naar kunst en hoe heeft het kleurgebruik zich ontwikkeld? Maar ook technisch: welke pigmenten had men vroeger en welke nu? Elk pigment wordt in mondiale context apart behandeld. Veel aandacht was er ook voor de diepgewortelde kleursymboliek en functies van de twee kleuren, waarin blauw en groen met elkaar samenvallen maar ook elkaars tegenpolen kunnen zijn. Een apart hoofdstuk was zelfs gewijd aan de vaak desastreuze invloed van tijd en licht op de kleuren, en daarmee op onze perceptie van een kunstwerk.

Haar “Van kleur naar kunst” is nu een compacte introductie naar het ontstaan en gebruik van de vele pigmenten en kleurstoffen. Het begon met aarde en houtskool. De eerste en eigenlijke primaire kleuren: rode, gele, witte en zwarte aardkleuren. Ze komen bijna overal op de wereld voor, met houtskool als een extra zwart door het verbranden van hout. Dit palet werd uitgebreid met het kleurig sap van planten, vruchten, bloemen, paddenstoelen en dieren, waarna waarschijnlijk rond 7000 jaar geleden, de mens het gebruik van mineralen ontdekte. Het groen en blauw van kopererts, het fel rood van vermiljoen, en wit, oranje en geel uit looderts. Het begin van onze huidige overvloed. Miljoenen handen hebben sinds de vroegste prehistorie verf gemaakt. Verf om het eigen lichaam, voorwerpen en de omgeving te beschilderen. Daarmee begon de mens zich van de natuur en van de anderen te onderscheiden.

“Van kleur naar kunst” is een fascinerend boek met wel 400 Illustraties over de wereld van soorten kleur en kunst. Rode kwik, wit lood, blauw glas, zwarte kool, roze luis, gele aarde, bruin asphalt, groene arsenicum, en veel meer. Het boek beschrijft de ontdekking van de 55 belangrijkste kleuren in het bestaan van de creatieve mens vanaf de prehistorie tot nu, geïllustreerd met treffende voorbeelden uit de wereld van de kunst. Een rijk geïllustreerde en toegankelijk geschreven introductie tot het ontstaan en de groei van het schilderspalet. Niet te missen!

Monica Rotgans is een multidisciplinair beeldend kunstenaar, onderzoeker, auteur, fotograaf en docent. Ze deed langjarige onderzoek naar de functie, betekenis en oorsprong van het kleurgebruik in de beeldende kunst en architectuur.

Monica Rotgans Van kleur naar kunst 159 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders Zwolle ISBN 978 94 6262 432 0

https://www.stretto.be/2019/04/29/kassia-st-clairs-gouden-draad-en-het-geheim-leven-van-kleuren-uitgeven-door-meulenhoff-lannoo-heel-bijzonder/

https://www.stretto.be/2019/11/09/karen-haller-het-kleine-boek-over-kleur-de-kracht-van-kleur-in-je-leven-een-heel-aantrekkelijke-en-charmante-uitgave-van-boekerij/