“Clara Haskil, Piano Concertos & Sonatas Mozart Beethoven Schumann”, op het label Hänssler. Onbetaalbaar!

In de heel bijzondere reeks, “Profil – Das musikalische Gedächtnis unserer Zeit”, van het label Hänssler, kan u de schitterende opnamen van werk van Mozart, Beethoven en Schumann, ontdekken, van de legendarische pianiste, Clara Haskil. Niet te missen!

Gedurende haar hele leven was Clara Haskil een gevoelige en intelligente pianiste met een grote expressiviteit. Maar, tegelijkertijd had zij een bijzondere bescheidenheid, zij was nl. in staat zichzelf ondergeschikt te maken aan de componisten wiens werken zij speelde, evenals aan haar kamermuziekpartners, en wel zodanig, dat zij zichzelf nooit in het middelpunt plaatste, maar in de eerste plaats de muziek wilde dienen. Clara Haskil werd beschouwd als een groot pianiste van Mozart (zie cd’s 1 t/m 3), maar ze heeft ook belangrijke sporen nagelaten in de interpretatie van werken van Beethoven, Brahms, Schubert en Schumann. Ze speelde graag duetten met partners als Pau Casals, George Enescu, Géza Anda en vooral met de Belgische violist, Arthur Grumiaux, met wie ze trouwens alle vioolsonates van Beethoven opnam.

Sir Charles Spencer (“Charlie”) Chaplin, multi-getalenteerd regisseur, acteur en musicus, merkte naar aanleiding van het schrijven van zijn autobiografie “The Story of My Life” (1964) over Clara Haskil, die hij zeer bewonderde, op: “Ik draai vaak de platen die kort voor haar dood zijn opgenomen. Voor ik dit manuscript voor de zesde keer ging herschrijven, beluisterde ik Beethovens Pianoconcert nr. 3 met Clara Haskil aan de piano en Markevitch als dirigent. Voor mij was dit zo dicht bij de waarheid als een kunstwerk maar kan komen, en het is voor mij altijd een bron van aanmoediging geweest om dit boek af te maken.” (Het door Chaplin genoemd Beethoven-concerto is trouwens te horen op CD 4 van onze opname). Ter nagedachtenis aan Clara Haskil wordt sinds 1963 om de twee jaar in Zwitserland het Internationaal Clara Haskil Pianoconcours (Concours international de piano Clara Haskil) gehouden, tot 1969 in Luzern, daarna tot op heden, in het mooie Vevey, aan het Meer van Genève, waar de pianiste van 1942 tot haar overlijden, woonde.

De uitvoerders zijn Clara Haskil, Arthur Grumiaux (samen op de foto), Orchestre de l’Association des Concerts Lamoureux, Wiener Symphoniker, Festival Strings Lucerne, Bayerisches Staatsorchester, o.l.v. Igor Markevitch, Bernhard Paumgartner, Paul Sacher en Ferenc Fricsay

Inhoud:

Wolfgang Amadeus Mozart: Klavierkonzerte Nr. 9, 13, 20, 24, 27, Rondo A-Dur KV 386 für Klavier & Orchester, Violinsonaten KV 454 & 526

Ludwig van Beethoven: Klavierkonzert Nr. 3, Violinsonaten Nr. 5 & 10, Klaviersonaten Nr. 17 & 18

Robert Schumann: Bunte Blätter op. 99 Nr. 1-3, 5 Albumblätter, Kinderszenen op. 15, Waldszenen op. 82, Abegg-Variationen op. 1

Clara Haskil Piano Concertos & Sonatas Mozart Beethoven Schumann Profil Edition Günter Hänssler PH22053

https://www.stretto.be/2022/06/26/mozart-pianoconcerto-no-20-symphony-no-39-live-door-clara-haskil-en-het-philharmonia-orchestra-o-l-v-herbert-von-karajan-op-het-label-ica-classics-een-unieke-historische-opname/

https://www.stretto.be/2022/02/03/clara-haskil-recital-1953-en-mozart-pianoconcertos-no-9-and-no-19-o-l-v-carl-schuricht-op-de-labels-swr-en-phil-harmonie-twee-monumenten-adembenemend/