Haydn 2032, Vol. 14: “L’impériale”, door Kammerorchester Basel o.l.v. Giovanni Antonini op het label Alpha.

Haydn at Esterházy theatre | 200 Years, Anniversary Joseph Haydn (1732-1809)

Haydn at Esterházy theatre | 200 Years, Anniversary Joseph Haydn (1732-1809)

Volume 14 van de “Haydn 2032 editie” is getiteld “L’Impériale”, naar het epitheton van de Symfonie nr. 53, de beroemdste symfonie van Haydn tijdens zijn leven.

Schloss Esterhazy — Austria in USA

L’Impériale” ging in 1778, in première in het theater van het Eszterhaza-paleis en werd rond 1781, in Londen uitgegeven. Het melodieus Andante werd tussen 1783 en 1820, wel meer dan dertig keer gearrangeerd voor verschillende instrumenten. De symfonie leverde een beslissende bijdrage aan Haydns succes en baande vanuit Londen, de weg voor hem om in Engeland op te treden. Haydns Symfonie nr. 54, waarvan de onderhoudende, theatrale stijl perfect past bij de sfeer van de legendarische hof festiviteiten, die rond 1775, in Eszterhaza werden gehouden, completeert dit programma samen met de Sinfonia in D, Hob. Ia:7 uit 1777, en de symfonie nr. 33, een van zijn eerste feestelijke werken met trompetten, gecomponeerd rond 1761. In zijn inleidende tekst vraagt Giovanni Antonini, om te genieten van het grillig karakter van bepaalde passages in de laatste beweging (presto) van deze symfonie. Daarnaast biedt hij ook Haydns alternatieve finale, “Capriccio, Moderato”, van deze symfonie.Giovanni Antonini: «Vielleicht habe ich die Zurückhaltung von meinem Vater»  - Artikel - kultur-tipp.ch

De Italiaanse dirigent en solist op blokfluit en traverso, Giovanni Antonini (1965), studeerde aan de Civica Scuola di Musica in Milaan en aan het Centre de Musique Ancienne in Genève, en richtte in 1985, in Milaan, samen met de luitspeler, Luca Pianca, “Il Giardino Armonico” op, een ondertussen wereldberoemd, baanbrekend Italiaans ensemble voor Oude Muziek. Antonini maakt deel uit van de Italiaanse, historische instrumentenbeweging en trad op met musici als Christoph Prégardien, Christophe Coin, Katia en Marielle Labèque, Viktoria Mullova en Giuliano Carmignola. Il Giardino Armonico & Anna Prohaska | Bozar Brussel

Met Il Giardino Armonico ontving hij een Gramophone Award, Diapason d’Or en Choc du Monde de la Musique. Als oprichter van dit prestigieus, Italiaans topensemble, dat vanaf zijn begin in 1985, een ware doorbraak betekende in de uitvoering van barokmuziek, staat de virtuoze fluitist en dirigent, Giovanni Antonini aan het hoofd van een indrukwekkende discografie. Hij startte bij Alpha Classics bv. een complete reeks van de 107 symfonieën van Joseph Haydn (1732-1809), voor de viering het 300-jarig bestaan van de grote componist in 2032.Statue Austrian Composer Joseph Haydn On Editorial Stock Photo - Stock  Image | Shutterstock

Tracklist:

Sinfonia in D major, Hob. Ia:7

Symphony No. 33 in C major

Symphony No. 53 in D major “L’impériale”

Symphony No. 54 in G majorDe hand van Guido: Kraakt Giovanni Antonini de Haydncode?

De hand van Guido: Kraakt Giovanni Antonini de Haydncode?

Haydn 2032, Vol. 14 L’impériale Kammerorchester Basel Giovanni Antonini cd ALPHA694https://www.stretto.be/2023/02/14/haydn-2032-les-jeux-et-les-plaisirs-en-haydn-hornsignal-door-het-basel-chamber-orchestra-en-ik-giardino-armonico-o-l-v-giovanni-antonini-alweer-subliem/