Philip Norman, “George Harrison”, een indrukwekkende uitgave van Alfabet Uitgevers.

George Harrison (1943-2001) wordt nog altijd beschouwd als een van de beste gitaristen van zijn tijd. Toch voelde hij zich bij The Beatles, dienstbaar als hij was aan John Lennon en Paul McCartney, het vijfde wiel aan de wagen. Een maand nadat de Fab Four in april 1970, uit elkaar gingen, begon Harrison aan de opnames van zijn fenomenaal album ‘All Things Must Pass’. Philip Norman volgde Harrison decennialang en sprak met talloze mensen uit zijn directe omgeving. Het resultaat is een meesterlijke biografie, waarin we George Harrison leren kennen zoals hij was, een van de meest intrigerende artiesten van zijn tijd.

Met Paul, John, Stuart Sutcliffe (overleden in 1962) en Pete Best (later vervangen door Ringo Starr) vormde hij in 1959, de band Silver Beetles. In 1960, veranderden ze de naam in The Beatles en werd hen gevraagd om in Hamburg op te treden, het begin van het succesverhaal van de groep, dat tien jaar heeft geduurd. Ondanks dat hij werd geprezen als een van de beste gitaristen van zijn tijd, vocht George Harrison, vooral in zijn eerste decennia, tegen gevoelens van minderwaardigheid. Vanwege zijn achtergrond uit de lagere klasse was hij vaak het mikpunt van grappen van zijn bandleden en mocht hij doorgaans slechts één of twee nummers per Beatles-album bijdragen van de tientallen die hij schreef.

De veelgeprezen Beatles-biograaf Philip Norman, onderzocht Harrison door de lens van zijn talrijke tegenstrijdigheden. Vergeleken met de grootheden op het gebied van songwriting, John Lennon en Paul McCartney, werd hij als een klein talent beschouwd, maar toch componeerde hij meesterwerken als ‘While My Guitar Gently Weeps’ en ‘Here Comes the Sun’, en zijn solodebuutalbum ‘All Things Must Pass’ bereikte enorme successen en verscheen op veel lijsten van de 100 beste rockalbums ooit. Moderne muziekcritici plaatsen hem in het pantheon van gitaargoden uit de jaren zestig naast Eric Clapton, Jimi Hendrix, Keith Richards en Jimmy Page.

Harrison ging tekeer tegen de materiële wereld en schreef toch de eerste popsong waarin hij klaagde over de inkomstenbelasting. Hij bracht jaren door met het liefdevol restaureren van zijn landgoed in Friar Park als een spirituele reis, maar nam al snel een hypotheek op het pand om een filmproject te helpen redden dat algemeen als heiligschennis zou worden verboden: Monty Python’s Life of Brian. Harrison kon hevig jaloers zijn, maar hij bleef niet alleen bevriend met Eric Clapton toen Clapton verliefd werd op Harrisons vrouw, Pattie Boyd, de twee mannen werden zelfs nog hechter nadat Clapton met haar wegliep.

Ongekend in omvang en gevuld met talloze kleurenfoto’s, legt deze rijke biografie in 3 uitgebreide delen en wel 29 hoofdstukken, George Harrison vast in zijn meest veelzijdige facetten: als toegewijde vriend, loyale zoon, meestergitarist, briljante songwriter, cocaïneverslaafde, serie-rovers, mondiale filantroop, student van de Indiase mystiek, zelfspot en uiteindelijk als een iconische kunstenaar, geliefd bij miljoenen mensen. Een zeldzaam en onthullend portret van George Harrison, de meest onbegrepen en mysterieuze Beatle, gebaseerd op decennialang onderzoek en ongeëvenaarde toegang tot interne bronnen. “George Harrison: The Reluctant Beatle” werd vertaald door Linda Broeder, Koos Mebius, René van Veen en Saskia Wieberdink.

De Engelse romanschrijver, journalist en toneelschrijver, Philip Norman (1943), is vooral bekend om zijn biografieën van de Beatles, de Rolling Stones, Buddy Holly en Elton John. Zijn andere boeken bevatten soortgelijke studies van John Lennon, Mick Jagger en Eric Clapton. Norman werd geboren in Londen maar groeide op in Ryde, op het Isle of Wight. Hij ging naar Ryde School en zijn vader, Clive Norman, leidde de Seagull Ballroom op Ryde Pier. Hij beschrijft zijn jeugd in het boek Babycham Night. Familieleden van hem produceerden de gelijknamige sprankelende perenwijn in Shepton Mallet. Norman begon te werken als stafschrijver voor The Sunday Times in 1965. Naast het schrijven van de Atticus-column van de krant, kreeg hij in de late jaren zestig en in het volgende decennium bekendheid voor zijn profielen van publieke figuren zoals Elizabeth Taylor, PG Wodehouse en Muammar Gaddafi, en van muzikale artiesten, waaronder James Brown, Little Richard, de Beach Boys, Fleetwood Mac, Rod Stewart en de Everly Brothers. Een andere van zijn opdrachten was het onderzoeken van en rapporteren over de problemen waarmee het Beatles-multimediabedrijf Apple Corps te kampen had. In de jaren zeventig werkte hij ook als criticus van de rockmuziek van The Times.

Normans eerste boek, “Shout!: The Beatles in Their Generation”, ook gepubliceerd als “Shout!: The True Story of the Beatles”, werd in 1981 gepubliceerd, met latere herzieningen. Een onmiddellijke bestseller waarvan sindsdien meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht. The New York Times beschreef Shout! als “de definitieve biografie (van de Beatles) – uitgebreid, intelligent, gevoelig geschreven en uitputtend onderzocht”, terwijl de Chicago Sun-Times het bewonderde als “De beste, meest gedetailleerde en meest serieuze biografie van de Beatles en hun tijd”.

Philip Norman George Harrison 490 bldz. geïllustreerd Alfabet Uitgevers ISBN 9789021341507

https://www.stretto.be/2022/06/06/ken-mcnab-the-beatles-1969-het-laatste-jaar-een-uitgave-van-just-publishers/

https://www.stretto.be/2021/10/09/craig-brown-the-beatles-hier-daar-en-overal-nu-vertaald-in-het-nederlands-een-uitgave-van-xander-niet-te-missen-all-together-now/

https://www.stretto.be/2023/06/26/philip-norman-mick-80-mick-jagger-de-biografie-een-uitgave-van-alfabet/

https://www.stretto.be/2022/07/18/philip-norman-paul-mccartney-de-biografie-nu-in-het-nederlands-dank-zij-uitgeverij-alfabet-monumentaal-i-love-you-whats-wrong-with-that/