“The American Album, Works by John Adams, Aaron Copland & Wynton Marsalis”, door Oxalys, op het label Passacaille. Heerlijk!

Het uitmuntend Belgisch kamermuziekensemble Oxalys wijdt deze cd aan drie Amerikaanse meesterwerken in de originele kamermuziekbezetting: van de grote Amerikaanse klassieker Aaron Copland met zijn ballet Appalachian Spring, over de mythische Shaker Loops, tot de minimal music icoon John Adams (hier in de originele, zelden gehoorde strijkseptetversie) tot de funky en groovy ‘Meeelaan’ van jazzidool, Wynton Marsalis. Drie verrukkelijke facetten van een bloeiende en inspirerende, onafhankelijke muziekcultuur.

Oxalys verenigt musici die met veel plezier muzikale avonturen aangaan. In deze geest werden de “Muzieknachten” gecreëerd, wandelconcerten in historisch gebouwen of musea die een symbiose creëren tussen architectuur, plastische kunst en muziek. Verder verleent Oxalys regelmatig zijn medewerking aan theaterproducties met als vaste partners Transparant en Muziek Lod. Ook pedagogische en educatieve projecten behoren tot de activiteiten. Oxalys heeft inmiddels een rijke en alom geprezen discografie op haar naam. Op de Richard Strauss CD (in samenwerking met het Alban Berg Quartet) volgden opnames met werken van Mozart, Ries, impressionistische, post-impressionistische en Russische 20ste -eeuwse muziek.

Mahlers Lied von der Erde en Vierde Symfonie verschenen in de kamermuziekversie van Schönbergs Verein für Privatmusikaufführungen. De opname van de Vierde Symfonie in combinatie met de Orchesterlieder van Schönberg werd bekroond met de prestigieuze Mahler-prijs “Internationale Schallplattenpreis Toblacher Komponierhäuschen”. Oxalys’ Reger opname kreeg in oktober 2009 de Prix Choc van Franse tijdschrift Classica – die de opname als een van de beste kamermuziek cd’s van 2009 bestempelde. Oxalys is in residentie in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap.

Tracklist :

Aaron Copland: Appalachian Spring:

Very Slowly

Allegro

Moderato

Fast

Allegro subito

Meno mosso

Doppio movimento

Moderato (like a prayer)

John Adams: Shaker Loops:

Shaking and Trembling

 Hymning Slews

Loops and Verses

A Final Shaking

Wynton Marsalis: Meeelaan:  

Blues

Tango

Cadenza

Bebop

The American Album John Adams, Aaron Coplan Wynton Marsalis Oxalys cd Passacaille PAS1154

https://www.stretto.be/2021/05/20/nonetto-door-het-ensemble-oxalys-op-het-label-passacaille/