Jeroen D’hoe, “Masters of pop, 10 iconische muziekalbums die de wereld veranderden”, uitgeven door Lannoo Campus. Een meesterwerk!

Aan de hand van 10 iconische albums schetst Jeroen D’hoe in zijn “Masters of Pop”, de geschiedenis en ontwikkeling van de belangrijkste popstromingen, musical, blues, rock-‘n-roll, rock, folk, country, world/global, soul, EDM en R&B/hiphop, van 1865 tot nu. Deze albums belichten 10 sleutelmomenten in de popgeschiedenis: vernieuwingen die artiesten teweegbrachten, de invloeden op latere generaties en de maatschappelijke impact. Zo wordt duidelijk dat elk genre binnen de popmuziek het resultaat was van een lange evolutie.

Het boek is verdeeld in 4 delen, “Van work song tot Great American Songbook (1865−1960)”, “Rock-’n-roll als tsunami en het ontstaan van de moderne popsong (1955−1970)”, “Visionaire Singersongwriters brengen Folk, Country en World/Global (1940−1990)”, en “Extase, Van Gospel Tot Hiphop (1950 tot nu)”.

In het eerste deel beschrijft Jeroen D’Hoe de bakermat van het Great American Songbook: de kiem van de latere popsongstructuur Tin Pan Alley en Broadway en de creatie van ‘standards’, Musicalsongs, de wortels van de Broadwaymusical en worksongs als de wortels van de blues.

In deel 2 gaat het over het ontstaan van rock-’n-roll en de moderne popsong, meer bepaald over zwarte muziekgenres als voorlopers van rock-’n-roll en Hillbilly music en country als de witte muziekgenres als voorlopers van rock-’n-roll. Hierna beschrijft de auteur Rock-’n-roll als de symbiose van zwarte rhythm-and-blues en witte ritmische country, de opkomst van rock-’n-roll in het Verenigd Koninkrijk, het Great American Songbook, de kiem van de latere popsongstructuur, en de transformatie van rock-’n-roll naar rock.

In het uitgebreid derde deel beschrijft Jeroen D’hoe de voorgeschiedenis, het veelzijdig spectrum en het profiel singer-songwriter aan de hand van Woody Guthrie, Bob Dylan, Dolly Parton, Linda Ronstadt en Emmylou Harris. In het vierde deel heeft hij het uitvoerig over spirituals en gospel; de bakermat van soul tot hiphop; het ontstaan en de invloed van Afro-Amerikaanse religieuze songs (17de tot 19de eeuw) en de evolutie van Afro-Amerikaanse religieuze songs (1850-1950); Vocal harmony groups en doowop: de cruciale schakel tussen gospel en soul in de jaren 1940; Soul, een innovatieve synthese van religieuze gospel en seculiere R&B (late jaren ‘50 en ‘60); van soul tot hiphop: invloed op wereldwijde trends (sinds jaren 1960); de ‘Queen of Soul’, Aretha Franklin (o.a. haar sociale bewustzijn en activisme), om te eindigen met disco in New York, house in Chicago, techno in Detroit en de verdere ontwikkeling en de impact van EDM (Electronic dance music).

De albums die centraal staan zijn Show Boat, The Best of Muddy Waters, Elvis Presley 1956 en Chuck Berry Is on Top, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles, The Freewheelin’ Bob Dylan, Trio van Dolly Parton, Emmylou Harris & Linda Rondstadt, Graceland van Paul Simon, I Never Loved a Man the Way I Love You van Aretha Franklin, The House Sound of Chicago en The Miseducation of Lauryn Hill. Door tal van illustraties en aanvullende en verrijkende Spotify playlists per hoofdstuk, is het lezen van dit boek een dubbele belevenis. Een meesterwerk!

Jeroen D’hoe (1968) studeerde musicologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (1992) en compositie aan het Lemmensinstituut in Leuven (1996). Hij vervolgde zijn studies aan de Juilliard School in New York en behaalde er zijn mastergraad (2000) en doctoraat (2003). Compositielessen kreeg hij van John Corigliano. Van 1999 tot 2001, was hij assistent gehoortraining aan de Juilliard School. D’hoe is professor popmuziek aan de KU Leuven en doceert compositie en muziekgeschiedenis aan het Utrechts Conservatorium, hij is coördinator van het artistiek onderzoek en doceert compositie, muziekgeschiedenis en muziekanalyse aan het Lemmensinstituut, en hij gaf les muziektheorie en compositie aan de Muziekschool van Tienen. Met zijn Toccata-Scherzo voor pianosolo won hij in 2003, de Nationale Compositiewedstrijd van de Koningin Elisabethwedstrijd en de Sabamprijs voor compositie.

Jeroen D’hoe Masters of pop 10 iconische muziekalbums die de wereld veranderden 664 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo Campus ISBN 9789401402521

https://www.stretto.be/2022/04/01/peter-van-dyck-het-geheim-van-bowie-en-399-andere-weetjes-uit-een-eeuw-popmuziek-een-indrukwekkende-uitgave-van-lannoo/

https://www.stretto.be/2022/11/11/brad-tolinski-alan-di-perna-play-it-loud-een-epische-geschiedenis-van-de-stijl-klank-en-revolutie-van-de-elektrische-gitaar-met-een-voorwoord-van-carlos-santana-een-uitgave-van-amb/