Fernand Dacquin & Marijke Verbeke, “Mathilde van Vlaanderen, Koningin van Engeland, de grootste Vlaming ooit?”, een verrijkende uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.

Mathilde van Vlaanderen (ca.1031-1083), de echtgenote van Willem van Normandië, van 1066 tot 1083, koningin van Engeland, was de Stammoeder van het Brits vorstenhuis. Hoewel zij zo’n ontzettend grote rol speelde bij de Normandische verovering van Engeland, is er lang niet meer over haar gesproken. Met dit boek herstellen de auteurs dit onrecht.

Stel u voor. Deze dochter van de graaf van Vlaanderen en kleindochter van de koning van Frankrijk, was Hertogin van Normandië en de eerste gekroonde koningin van Engeland. Ze was de moeder van koning Willem II (Rufus) en van koning Henry I Beauclerc van Engeland en ze was de grootmoeder van de koningen Stephen I en Henry II Plantagenet van Engeland. Lang beweerde men zelfs dat Mathilde het “Tapijt van Bayeux” geborduurd zou hebben.

De Graven van Vlaanderen regeerden vanaf de 9de eeuw. Boudewijn I (met de IJzeren arm) huwde in 861 met de 17-jarige Judith van West-Francië, de dochter van de Karolingische koning Karel de Kale, die op dat ogenblik al twee keer weduwe was… Boudewijn I werd de eerste graaf van Vlaanderen en Judith werd de stammoeder van de graven van Vlaanderen aan de Noordzee. Ze bouwden een machtig graafschap uit, onafhankelijk van Frankrijk en het zou meer dan vijfhonderd jaar duren voor het graafschap uiteindelijk overging in Bourgondische handen. Toen de Bourgondische vorsten hun rijk uitbouwden, werd Vlaanderen daarvan de welvarendste regio.

Mathilde van Vlaanderen, een meisje uit Brugge, dat afstamde van de Karolingen, was de dochter van graaf Boudewijn V van Vlaanderen (Baudouin V de Flandre, “le pieux-” of “le débonnaire (joviale) de Lille”) en van Adèle of Alix de France, de stichtster van 3 kapittels en 2 abdijen.

Het boek gaat niet enkel over haar persoon en haar als troonopvolger aangewezen echtgenoot, en de stichting vanuit penitentie van twee benedictijnerabdijen, de “Abbaye aux Dames” en de “Abbaye aux Hommes”, in Caen. De auteurs gaan uitgebreid in op de Vlaamse invloedssfeer over een groot deel van de Nederlanden, de paus, die strijd voerde met Boudewijn V van Vlaanderen en die gesteund door de keizer van het Heilig Roomse Rijk, niet wilde dat het graafschap zich aaneensloot bij Normandië, de geslaagde inval in Engeland in 1066 en de herverdeling van Engeland in countys tijdens de “Harrying of the North” in de winter van 1069-1070 in Noord-Engeland.

De bronnen zijn schaars, maar waren voor de auteurs voldoende om in 41 compacte hoofdstukken, de figuur van Mathilde van Vlaanderen uitgebreid en gedetailleerd te schetsen binnen de context van het graafschap van Vlaanderen en het Anglo-Normandische Rijk van bijna duizend jaar geleden. Een heel verrijkend geschiedenisboek. Warm aanbevolen.

Fernand Dacquin werkte meer dan dertig jaar als copywriter en reisjournalist. Marijke Verbeke is historica en werkte als wetenschappelijk medewerker aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen in Gent en aan de afdeling Vrouwenstudies van de Universiteit Antwerpen.

Fernand Dacquin & Marijke Verbeke Mathilde van Vlaanderen Koningin van Engeland de grootste Vlaming ooit? 232 bladz. geïllustreerd uitg. Borgerhoff & Lamberigts EAN 9789493428096

https://www.stretto.be/2021/01/22/edward-de-maesschalck-de-graven-van-vlaanderen-861-1384-een-boeiende-uitgave-van-davidsfonds/