“Zilver met schwung”, een sublieme uitgave van Waanders en Bonnefanten Maastricht.

Binnen de Nederlandse zilversmeedkunst neemt Maastrichts zilver een bijzondere positie in, die zich vertaalt in een vormgeving met ‘schwung’. Een term die de Maastrichtse volksaard beschrijft, maar ook in letterlijke zin tot uiting komt in het 18de -eeuws zilverwerk en in de zilveropstelling in het Bonnefanten museum.Maastricht neemt in de zilversmeedkunst een bijzondere positie in. Veel van wat zij maakten is door oorlogshandelingen verloren gegaan. Vanaf de 18de eeuw blijft er meer bewaard. Het Maastrichtse zilver kent twee stromingen: strak vormgegeven ontwerpen die Hollandse afgevaardigden bestellen en de uitbundige zuidelijke objecten met ‘schwung’ waar de gegoede burgerij vooral van houdt. Alles naar de nieuwste trends en mode. De stad was gedurende eeuwen cultureel en economisch vooral verbonden met de stad Luik en verre van ‘Hollands’. Edelsmeden zijn al minstens sinds de 14de eeuw actief in Maastricht. Dit boek geeft een vernieuwende blik op Maastrichts zilverwerk, dat topstukken uit een roemrijk verleden plaatst in relatie tot de hedendaagse ontwerpen. Er wordt stilgestaan bij de ontstaansgeschiedenis en de signatuur van de verschillende collecties in het Bonnefanten museum. Maastrichtse zilver stond nl. bekend om zijn onberispelijke kwaliteit en is ook daarom tot vandaag een geliefd verzamelgebied.Met een frisse blik op Maastrichts zilver zet dit boek met wel 100 illustraties het prachtig design uit vroeger tijden in de schijnwerpers, veelal tijdloos design dat ook nu jonge ontwerpers inspireert. Aan de hand van circa 20 topstukken uit de verzamelingen van Kerckhoffs, Tielens en Wesly, legt “Zilver met Schwung” op luchtige wijze, verbindingen naar andere voorwerpen en thema’s, zoals gebruik en techniek, stedelijke trots en familierelaties, Maastricht tegenover andere steden, religie en familiewapens. Daarnaast vertellen verzamelaars in dit boek hoe hun passie voor zilver is ontstaan en hoe hun samenwerking met het Bonnefanten heeft geleid tot een nieuwe kijk op het Maastrichts zilver. De bijdragen/teksten zijn van de hand van Lars Hendrikman, Paul Kerckhoffs, Jan Jaap Luijt en Stijn Huijts.

De vernieuwde tentoonstelling Zilver met Schwung is vanaf donderdag 24 december 2020 weer in een nieuwe vaste opstelling te bewonderen.Zilver met schwung 96 bladz. geïllustreerd uitg. Waander & de kunst ISBN 9789462623194 

https://www.stretto.be/2020/10/13/dr-pieter-biesboer-delfts-zilver-delftse-goud-en-zilversmeden-en-hun-merken-1536-1807-een-magistrale-uitgave-van-waanders-en-de-kunst/