“De allermooiste vestingsteden van Nederland”, een mooie en bijzonder interessante uitgave van anwb.

De 50 allermooiste vestingsteden van Nederland, geselecteerd door de leden van de ANWB en opgenomen in één boek. Ontdek Nederland, van het vlakke Groningen tot het Zuid-Limburgse heuvelland, waar eeuwenoude vestingsteden liggen, gebouwd naar Italiaans model. Sterren van tras en steen, verspreid over het land, met dikke muren, omarmd door groene stadswallen.Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden. In “De allermooiste vestingsteden van Nederland” leest u over de geschiedenis van deze steden, tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), de Hollandse Oorlog (1672-1678) en de Franse Tijd (1795-1813) en langs de Hollandse Waterlinie, defensieve vestingwerken rond steden voor de verdediging van Holland in de 17de – en 18de eeuw. Je vindt er verdedigingswerken, forten, schansen, lunetten en redoutes, soms nog met restanten van stadspoorten, bolwerken en stadsgrachten, maar ook gezellige pleintjes, terrasjes, wandelpaden over bastions en ravelijnen (verdedigingseilanden), interessante musea en monumenten, en veel spannende verhalen. Voorzien van prachtige foto’s, leest u over de historische achtergronden, maar krijgt u ook praktische informatie en worden de lokale gewoontes en lekkere, regionale gerechten besproken.Na een voorwoord van de bekende historicus en TV persoonlijkheid, Maarten van Rossem, en de Top 5, gekozen door wel 70.000 ANWB-leden, Gorinchem (gekozen tot de allermooiste) (foto’s), Dokkum, Bourtange (een nagebouwd vestingdorp in de provincie Groningen), Hulst en Sittard, zijn de overige vestingwerken geordend naar regio. In het noordoosten staan o.a. Franeker, Hasselt en Kampen, Zutphen en Groenlo besproken, en in de regio Noordwest treft u o.a. Enkhuizen, Weesp en Naarden, Ouderwater en Zaltbommel aan.

Het Zuidwesten is vertegenwoordigd door o.a. Brielle, Sluis, Aardenburg en Klundert, en in het Zuidoosten staan o.a. Woudrichem, Ravenstein, Gennep en Valkenburg aan de Weert besproken. Achteraan het boek, staat een lijst met 19 belangrijke begrippen, o.a. Contrescarpe, Ravelijn , Redoute, Rondeel en Schans. Een bijzonder interessant geschiedenisboek en een aantrekkelijke reisgids in één. Moraal van het verhaal ? Nederland is ontzettend mooi, hartelijk, gastvrij en bijzonder, bijzonder interessant. Niet te missen.Quinten Lange is historicus en heeft jarenlang als uitgever gewerkt. Tegenwoordig werkt hij als freelance schrijver. Eerder schreef hij “Wandelen over Klompenpaden, 52 routes door het boerenland”, “De allermooiste dorpen van Nederland”, “Schatkamers van Nederland” en “Zeeland”, alle uitgegeven door ANWB. Aanraders!

De allermooiste vestingsteden van Nederland 160 bladz. geïllustreerd uitg. ANWB ISBN 9789018048013

https://www.stretto.be/2020/08/28/de-allermooiste-dorpen-van-nederland-een-nieuwe-uitgave-van-anwb-niet-te-missen/

https://www.stretto.be/2021/04/01/heerlijk-aantrekkelijke-roots-wandelgids-de-mooiste-landgoedwandelingen-van-nederland-een-uitgave-van-fontaine-uitgevers/