“Larousse Wijnencyclopedie, Franse en wereldwijnen – Ontdekken, kiezen, proeven en bewaren”, in Nederlandse vertaling, uitgegeven door Lannoo.

Wie wijn als passie heeft, wordt vanzelf een reiziger, want overal ter wereld zijn er ontelbare verschillende wijnen te ontdekken. Ontdek in deze prachtuitgave wijn en wijngaarden waar ook ter wereld, en leer kiezen, bewaren en proeven.Alleen al in Frankrijk over Spanje en Portugal, tot Kroatië en Griekenland, zijn diepe valleien, meanderende rivieren, afgelegen dorpjes en hellingen, overladen met wijnranken. Het zijn regio’s met even veel charme en schoonheid als verrukkelijke wijnen. Soms is het bijna onbegonnen werk om een keuze te maken of je te oriënteren. De wereldberoemde Larousse Wijnencyclopedie met meer dan 700! foto’s, 40 land- en streekkaarten, een handige tabel met wijnjaren, 240 fiches over wijnstreken en wereldwijnen, en 60 portretten van de grootste wijndomeinen, helpt je om wijn beter te leren proeven en stap voor stap een echte kenner te worden. Geen enkel ander boek ter wereld legt zo compleet en glashelder de wonderlijke wereld van de wijn uit.

In het eerste hoofdstuk, “De oorsprong van wijn”, verneemt u bv. alles over wijnontwikkelingen en misvattingen rond wijn, de wijngronden en de duizenden druivenrassen, witte en blauwe, en beroemde combinaties. In “Van Wijnstok tot fles” volgt u de vegetatieve cyclus van de wijnstok en jaarlijkse werkzaamheden in de wijngaard, de oogst en de gisting, en leest u over het maken van witte wijn en rosé, rode wijn en mousserende wijnen, en het maken van gemuteerde wijnen, rijping op fust of rijpen in het vat, de botteling, en de stoppen. Het hoofdstuk “Wijn kiezen, bewaren, proeven en identificeren”, bevat vervolgens een overzicht van Europese appellaties en deze van andere continenten, de voorwaarden aangaande o.a. druivenrassen, rendement en snoeiwijze, en u leert aan de hand van enkele voorbeelden van etiketten van vroeger en nu, een etiket te ‘ontcijferen’.In het hoofdstuk  “Wijn kopen”, krijgt u aankoopadvies bij de prijs van wijn in de winkel en bij de producent, ‘En primeur’, en via andere kanalen. “Wijn bewaren” gaat met vier voorbeelden van wijnkelders, over het aanleggen van een wijnkelder, het beheren ervan, de fijne kneepjes, hoe wijn te bewaren en te laten rijpen, de gemiddelde bewaartijd van wijnen, en het verzamelen van en investeren in wijn. Het hoofdstuk “Wijn Kiezen”, toont u de grote wijnfamilies, mythische wijnen en jaargangen, gaat het over de kwaliteit van de laatste oogstjaren, geslaagde combinaties bij het eten, en wijn combineren met kaas. “Wijn serveren” behandelt de schenktemperatuur, het openen van de fles en de kurkentrekker, decanteren, de glazen, wijn op tafel en in het restaurant, en de sommelier. In het hoofdstuk “Wijn proeven” ten slotte, gaat het over de principes van een goede proeverij, het uiterlijk, de neus en de smaak van wijn, en het vocabulaire van de proeverij, nl. het correct beschrijven van de eigenschappen van de wijn. Naast de verschillende, Franse en andere Europese wijngebieden, leest u o.a. ook uitgebreid over de wijngaarden van o.a. Hunter Valley in Australië, wijngaarden in de verenigde Staten en Canada, in Japan (o.a. de “Magrez-Aruga”), in China en in India. Een prachtuitgave die u niet mag missen!

Larousse wijnencyclopedie, Franse en wereldwijnen – Ontdekken, kiezen, proeven en bewaren 658 bladz. uitg. Lannoo EAN 9789401444668

https://www.stretto.be/2017/05/27/ontdek-de-beste-wijnregios-van-europa/

https://www.stretto.be/2018/03/11/aantrekkelijk-boek-van-pieter-verheyde-en-andrew-verschetze-over-champagne-uitgegeven-door-lannoo/