Wouter van Oorschot, “Dylan en wij zonder Amerika”, uitgegeven door Prometheus.

“Dylan en wij zonder Amerika” is een eigenzinnig boek, geschreven voor mensen die onvermijdelijk wel eens van de Amerikaanse dichter-popster gehoord hebben, maar zich eigenlijk nooit in zijn werk hebben verdiept en nu toch wel eens willen weten, ‘wat is dat toch met die Dylan’… Wel, in dit boek gaat het over protestsongs van een protestzanger, die eigenlijk alleen maar liefdesliedjes zond…Een aanrader.

Na zijn overlijden, nam de belangstelling voor het werk van de dichter uit Wales, Dylan Thomas (1914-1953) vanaf de jaren ’60, almaar toe. John Lennon bv. wilde absoluut een afbeelding van de dichter op de hoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles, omdat de dichter een grote invloed had op zijn eigen teksten, en de naam ‘Dylan’ was van invloed op de keuze van de naam Bob Dylan, die als Robert Zimmerman werd geboren.

De joods-Amerikaanse singer-songwriter, Bob Dylan (1941), heeft 39 studioalbums uitgebracht, waarvan wereldwijd meer dan 125 miljoen exemplaren zijn verkocht. Naast de Nobelprijs voor Literatuur, ontving hij het Frans Légion d’honneur, de Pulitzer Special Prize en de Medal of Freedom, de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten en zijn memoires “Kronieken. Volume One” stond een jaar op de bestsellerlijst van de New York Times. Nummers als bv. “Blowin’ in the wind”, “All along the watchtower” en “Knockin on heaven’s” hadden en behielden een poëtische kracht waarvoor hij de Nobelprijs kreeg. Dylan kreeg de prestigieuze onderscheiding “omdat hij nieuwe poëtische uitdrukkingsvormen in de grote Amerikaanse songtraditie heeft gecreëerd”.

Wouter van Oorschot, die omstreeks 1990 al pleitte voor toekenning aan Bob Dylan van de Nobelprijs voor Literatuur, die hem in 2016, ten slotte ook werd uitgereikt, maakte er een even persoonlijk als meeslepend verhaal van. Kern van zijn betoog: Dylans werk is niet per se Amerikaans, hij heeft zich losgezongen van zijn geboorteland. Daarbij spaart hij zijn held niet en schuwt geen onuitgesproken meningen. Zijn boek is daarenboven origineel samengesteld als een menukaart, van de entrée tot en met het dessert, incluis apéritif en pousse-café…

Wie over Bob Dylan publiceert, begeeft zich in een web van kenners die allemaal denken dat zij de wereldberoemde liedjeszanger beter begrijpen dan wie ook. Daar lag Dylan zelf nooit wakker van. Al in 2011 moedigde hij iedereen aan om zijn eigen boek over hem neer te krabbelen: ‘You never know, somebody might have a great book in them.’ Met “Dylan en wij zonder Amerika” voegt Van Oorschot nu zijn ‘gekrabbel’ aan die boekenrij toe, en vertelt daarin hoe terecht die Nobelprijs voor de ‘song and dance man’ is. Dat zijn boek door kenners zal worden verscheurd omdat zij het nu eenmaal beter weten, geeft niet, vindt hij: ‘We doen het hier gewoon met elkaar.’ En, om er niet zelf naar te hoeven zoeken wordt de lezer met QR-codes verwezen naar de uitvoerig besproken songs, die voor zo lang als het duurt, alle vrij op het internet te vinden zijn. Dit maakt “Dylan en wij zonder Amerika” tot een compleet boek.

Wouter van Oorschot werd in 1952 geboren boven de literaire uitgeverij van zijn ouders. Na hun beider dood zette hij haar voort van 1987 tot 2015. In 2004 publiceerde hij de vertelling Verkleed als mens, met als hoofdthema het rampzalig verlopen gezinsleven na de zelfmoord van zijn oudere broer in 1963. Kort daarna hoorde hij, als jochie van twaalf, Bob Dylan voorhet eerst en nam hem aan als plastic broer. Dylan en wij zonder Amerika is hiervan de neerslag.

Wouter van Oorschot Dylan en wij zonder Amerika 280 bladz. uitg. Prometheus ISBN 9789044655179

https://www.stretto.be/2022/11/11/bob-dylan-the-philosophy-of-modern-song-de-nederlandse-editie-uitgegeven-door-unieboek-het-spectrum-uniek/

https://www.stretto.be/2021/04/03/maik-bruggemeyer-hrsg-look-out-kid-bob-dylans-lieder-unsere-geschichten-een-originele-uitgave-van-ullstein/