Johan Op de Beeck, “Versailles, vier eeuwen in het beroemdste kasteel ter wereld”, een meesterwerk, uitgegeven door Horizon.

“Versailles” was niet enkel Louis XIV. Er werden in Versailles voor de geschiedenis van Europa, heel belangrijke verdragen gesloten, zoals de Vrede van Versailles in 1783, de proclamatie van het Duitse Keizerrijk in 1871 en het Verdrag van Versailles in 1919. Lees er alles over in dit boek, een uitermate boeiend boek over de wervelende geschiedenis van het beroemdste kasteel ter wereld. Meesterlijk!

In 1624, werd bij het dorp Versailles een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV breidde het uit tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein. De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, werd het kasteel onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, immens vergroot en de interieurs werden door Charles Le Brun beschilderd.

Het jachtpaviljoen van Lodewijk XIII werd door Lodewijk XIV uitgebouwd tot een van de grootste, mooiste en duurste kastelen ter wereld. Versailles werd een machtscentrum vol intriges, grote politieke gebeurtenissen, schandalen en “liaisons dangereuses”. Tijdens de Franse Revolutie werd het bijna gesloopt. In oktober 1789 bereikt de Franse Revolutie het kasteel, waarbij Marie Antoinette via een geheime gang, naar de kamer van de koning vluchtte. Gedeelten van deze gang die op een creatieve manier in de benedenverdieping was gebouwd, zijn bewaard gebleven. Later werd het kasteel compleet verbouwd tot museum. Nu is het een forum van wereldgeschiedenis.

Na veel onderhandelingen trouwde Marie Antoinette uiteindelijk op 19 april 1770 bij volmacht met de Franse dauphin. De kleine huwelijksceremonie vond plaats in Wenen. Aangezien de dauphin zelf niet aanwezig kon zijn, was haar broer, aartshertog Ferdinand, gevolmachtigd. Na de ceremonie werd Marie Antoinette als kroonprinses van Frankrijk naar de Franse grens gebracht, waar ze op 7 mei 1770 officieel aan de Fransen werd overgedragen. Een week na de overdracht aan de Fransen maakte Marie Antoinette voor het eerst kennis met haar echtgenoot en diens tantes (Mesdames Tantes de France), de dochters van Lodewijk XV. Eenmaal in Versailles ontmoette ze de rest van de familie, onder wie ook Madame Élisabeth, de jongere zus van haar echtgenoot, die aan het eind van het leven van Marie Antoinette haar beste vriendin bleek. Het ceremonieel huwelijk tussen de dauphin en Marie Antoinette vond plaats op 16 mei 1770 in het kasteel van Versailles.

De naam “Eerste Wereldoorlog” werd al in 1920, gebruikt door luitenant-kolonel Repington in zijn boek “The First World War 1914-18”. Hij voorzag al dat de Eerste Wereldoorlog een tweede zou uitlokken. Ook de Franse generaal Foch zag dit aankomen. Op 28 juni 1919 werd het Verdrag (Traité) van Versailles in de Spiegelzaal ondertekend. Foch noemde dit Verdrag niet een vrede, maar “een wapenstilstand voor 20 jaar”. De Eerste Wereldoorlog schudde de kaarten van zowel Europa als de wereld grondig door elkaar. Nieuwe staten ontstonden weliswaar in Europa en het Midden-Oosten maar uit de nieuwe grenzen zouden nog talloze, grote internationale conflicten voortvloeien.

De Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie was verdwenen en op de Balkan werd het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen gevormd, dat in 1929 werd omgedoopt tot Koninkrijk Joegoslavië. Polen herwon zijn onafhankelijkheid, het Duits keizerrijk werd vervangen door de zwaar belaste Weimarrepubliek en Duitslands bescheiden koloniale territoria, Togoland, Kameroen en Duits-Zuidwest-Afrika werden ontmanteld en door de geallieerden bezet. Het voorstel om een verbond van landen op te richten (de Volkenbond) werd opgenomen in het Vredesverdrag van Versailles, het verdrag tussen Duitsland en de Entente, maar de meeste andere punten sneuvelden of werden niet voluit uitgevoerd. Voor zijn inzet voor de wereldvrede ontving Wilson weliswaar in 1919 de Nobelprijs voor de Vrede maar tot zijn grote teleurstelling werden de Verenigde Staten zelf geen lid van de Volkenbond.

In het kasteel van Versailles werd in 1871, Wilhelm I van Pruisen uitgeroepen tot Duits keizer. De kleine Mozart gaf in Versailles een concert voor koningin Maria Leszczyńska en in 1783, vertoonden de Gebroeders Montgolfier er een experiment voor de koning, nl. de eerste ballonvlucht met “passagiers”. In de luchtballon zaten nl. een eend, een haan en een schaap….De Eerste Wereldoorlog werd er in 1919 beëindigd, Hitler haatte het en de geallieerden bombardeerden het. Meesterverteller Johan Op de Beeck beschrijft, voorzien van de Franse staatsvormen sinds Versailles en de Tijdlijn, alles rijkelijk geïllustreerd, op een majestueuze wijze, vier eeuwen Versailles. Een prachtboek. Niet te missen!

Johan Op de Beeck is geschiedkundig auteur en was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media. Over de Franse geschiedenis schreef hij de bestseller De Zonnekoning (2018), het tweedelige De Franse Revolutie (2022) en vijf bejubelde boeken over het napoleontische tijdperk: Napoleons nachtmerrie (2012), Waterloo (2013), de tweedelige biografie Napoleon (2014) en Het hart van Napoleon (2016). Ook Het verlies van België (2015) en Leopold II (2020) over de Belgische geschiedenis kenden een enorm succes. Tevens schreef hij twee historische thrillers: Het complot van Laken (2019) en De staatsvijand (2021).

Johan Op de Beeck Versailles, vier eeuwen in het beroemdste kasteel ter wereld geïllustreerd 448 bladz. uitg. Horizon ISBN 9789492626608

https://www.stretto.be/2022/12/15/johan-op-de-beeck-de-franse-revolutie-van-revolte-tot-republiek-en-van-robespierre-tot-napoleon-2-meesterwerken-uitgegeven-door-horizon/

https://www.stretto.be/2020/12/06/johan-op-de-beeck-de-zonnekoning-glorie-schaduw-van-lodewijk-xiv-een-schitterende-uitgave-van-horizon/

https://www.stretto.be/2020/12/05/johan-op-de-beeck-napoleons-nachtmerrie-de-ondergang-van-de-keizer-en-zijn-soldaten-in-rusland-1812-een-uitgave-van-horizon/

https://www.stretto.be/2020/12/05/johan-op-de-beeck-waterloo-de-laatste-100-dagen-van-napoleon-een-schitterende-uitgave-van-manteau/

https://www.stretto.be/2020/12/05/johan-op-de-beeck-napoleon-deel-1-van-strateeg-tot-keizer-en-napoleon-deel-2-van-keizer-tot-mythe-uitgegeven-door-manteau-monumentaal/

https://www.stretto.be/2020/12/01/johan-op-de-beeck-leopold-ii-het-hele-verhaal-uitgegeven-door-horizon-een-must/