Jan Vollaard nam je 40 jaar mee achter de schermen van de popmuziek. In ‘Pop!’ verzamelde hij uitermate vlot, humoristisch mar vooral heel deskundig geschreven kleedkamerverhalen, interviews en concertverslagen, met droge humor en zelfspot.
Categorie archieven: Boeken
Rolf Falter, “Het verdeelde land, België 1830 – 2025”, een indrukwekkende, kritische uitgave van Lannoo.
Het klein en dichtbevolkt België heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Europa en andere continenten, vooral Afrika. Het was een baanbrekende kracht op het gebied van industrie, handel en financiën tijdens de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd en dit tot in de 19de– en 20ste eeuw. Het kleine België introduceerde innovatieve politieke regimes en speelde een leidende rol in de creatieve kunsten. Maar, in zijn boek stelt Rolf Falter zich daarbij pertinente vragen.
Bruce Gordon, “De Bijbel. Een wereldgeschiedenis”, een indrukwekkende uitgave van prometheus.
Met ca. 2,5 miljard volgelingen, bijna een derde van de wereldbevolking, is de Bijbel het invloedrijkste boek aller tijden. In “De Bijbel. Een wereldgeschiedenis” overziet de gerenommeerde historicus en Bijbelwetenschapper, Bruce Gordon, de levensloop van de Bijbel en de uitwerking ervan tot in de verste uithoeken van de aarde, hoe de wetenschap teruggaat naar de oorsprong van het boek, en hoe mensen het boek beleven.
Jo Celis, “Leuven, stad van kennis. Biografie van een stad”, een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.
In 1425, precies zeshonderd jaar geleden, werd de Katholieke Universiteit Leuven opgericht. De hoofdstad van Vlaams-Brabant is sindsdien altijd de ‘stad van kennis’ gebleven. Stadsgids Jo Celis vertelt in zijn boek de 600-jarige geschiedenis van Leuven, van de stichting van de universiteit, over Erasmus en de Wereldoorlogen, tot het Leuven van Mohamed Ridouani (1979), sinds januari 2019, burgemeester van Leuven.
Loek Dekker, “The Who. De ultieme rockband”, een uitgave van koninklijke van gorcum.
Voor velen is en blijft de Engelse rockband The Who dé ultieme rockband. The Who behoort samen met The Beatles, The Kinks en The Rolling Stones, onbetwist tot de grootste Engelse bands uit de jaren ‘60. Hun bekendste hit uit die jaren, “My Generation”, is een icoon van de popmuziek geworden. Door het groot succes van de rockopera “Tommy” (1969), “Who’s Next” (1971) en “Quadrophenia” (1973) wist de groep zijn populariteit in de jaren ’70 verder te zetten. The Who behoort met Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd en The Rolling Stones tot de absolute top.
Geert Mak, “Wisselwachter Amerika-Europa 1933-1945”, uitgegeven door atlas contact.
In zijn indrukwekkend, nieuw boek heeft Geert Mak het vanuit de figuur van Harry Hopkins, de naaste vriend en diplomatiek adviseur van Franklin Delano Roosevelt, op ongekende wijze, over de jaren ’30 en ’40, een cruciale tijd voor de verenigde Staten, een tijd vol dilemma’s, democratie, economie en uiteindelijk, opnieuw oorlog in Europa.
Frank Trentmann, “Uit de schaduw, De Duitsers 1942-2022”, een nieuwe geschiedenis van het moderne Duitsland, een indrukwekkende uitgave van De Arbeiderspers.
In 1945, lag Duitsland moreel en materieel in puin. Het Duitse volk ging de geschiedenis in als hoofdverantwoordelijke voor een gruwelijke genocide en een uitroeiingsoorlog. Maar in 2015, leek Duitsland voor velen de morele stem van Europa te zijn om in het kader van de “Willkommenskultur”, bijna een miljoen vluchtelingen te verwelkomen.
Anna Wijnands, “Parels van Parijs. De leukste onbekende plekken van Parijs”, een aantrekkelijke uitgave van Kosmos.
Van unieke vintageboetiekjes en gezellige bistro’s, tot indrukwekkende musea en mooie patisserieën, in ‘Parels van Parijs’ neemt de Nederlandse mode-illustratrice (lifestyle illustrator) Anna Wijnands u mee op een ware ontdekkingstocht door de stad die haar al meer dan 30 jaar inspireert en waar ze nog steeds nieuwe verborgen parels ontdekt.
Jeroen W.P. Wijnendaele, “De wereld van Clovis, de val van Rome en de geboorte van het Westen”, een verrijkende uitgave van Ertsberg.
Vierhonderd jaar lang was het Romeinse Rijk de enige entiteit die heerste over West-Europa. Maar doorheen de vijfde eeuw van onze tijdsrekening verdween dat Imperium in Gallië en de Lage Landen. In de plaats daarvan kwamen tal van nieuwe vorstendommen. Onder hen bevonden zich diverse Frankische krijgsheren die voor het Romeinse Rijk al enkele eeuwen fungeerden als boemannen, barbaren, maar ook als bondgenoten.
Helen Rappaport “De Rebelse Romanov, Julie van Saksen-Coburg, de keizerin die Rusland nooit heeft gehad”, uitgegeven door Spectrum.
Helen Rappaport is een Britse historicus en schrijver, gespecialiseerd in het victoriaans tijdperk en het revolutionair Rusland. Ze schreef meerdere internationale bestsellers, waaronder De gezusters Romanov en De Romanovs na de val. In “De Rebelse Romanov” vertelt ze de vergeten geschiedenis van de rebelse prinses Julie, de zuster van Leopold (1790-1865), de eerste koning der Belgen.